Poblet creu que la Regió del Coneixement hauria d'arribar a Tarragona el 2019

El secretari d’Universitats, Francesc Xavier Grau, i el President de la Diputació defensen la necessitat de què la Generalitat cedeixi competències al territori
La trobada organitzada a Reus per la iniciativa Catalunya Sud | Caralp Mariné

 

El secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau, ha assegurat aquest matí a Reus que és necessari que les competències en matèria d'innovació i desenvolupament es descentralitzin per tal que siguin les regions, com ara Tarragona, i no la Generalitat, les que prenguin les decisions sobre polítiques de desenvolupament regional. El president de la Diputació, Josep Poblet, creu que s'ha de parlar de forma decisiva sobre aquestes competències a meitats del 2019. Grau i Poblet han participat en la presentació de les conclusions dels tallers duts a terme els últims mesos per la iniciativa Catalunya Sud - Regió del Coneixement.

 

Grau aposta per cedir competències

La Regió del Coneixement és un projecte que impulsa la Diputació i la Universitat Rovira i Virgili, des de la Càtedra Regió del Coneixement que Grau va dirigir abans de fer el salt a la Generalitat. La iniciativa defensa que el desenvolupament regional s'ha de basar amb la innovació i el coneixement i que, per tant, centres de recerca i universitats han d'estar més connectats al teixit empresarial.

 

«Allò en què podem ser més rics és amb coneixement», ha repetit Poblet. Diputació i URV fa temps que treballen per madurar el projecte, fins ara amb trobades amb diversos actors del territori per posar idees en comú. Per tal que els territoris puguin impulsar les seves polítiques de desenvolupament, però, és necessari que la Generalitat cedeixi competències a les regions. Així ho ha defensat obertament Francesc Xavier Grau aquest matí a la trobada celebrada a Reus.

 

El taller dut a terme aquest matí amb personalitats de tot el territori | Caralp Mariné

 

Ha assegurat que per tal que el projecte tiri endavant es requereix «el convenciment del qui avui té competències per tal que aquestes es descentralitzin». I ha afegit: «No es tracta de fer una descentralització total de les competències, cal un cert nivell de compartició. Però és necessari que les regions es responsabilitzin del seu futur». I ha puntualitzat: «Necessitem un nivell de descentralització en les polítiques d'innovació».

 

Els grups parlamentaris ho veuen «encertat»

Segons Grau el pròxim pas és convèncer a les diverses formacions i al govern de la necessitat de descentralitzar aquestes competències. Ha justificat que es tracta d'una proposta nova i que fins ara no s'havia tractat mai. Així i tot ha admès que alguns grups ja coneixen el projecte.

 

«Fa dos anys que estem parlant amb els diferents grups polítics de la cambra, la majoria, no puc dir que siguin tots, però la majoria han vist la realitat del que estàvem plantejant i ho han vist encertat», ha dit.

 

Un moment de la intervenció del president de la Diputació, Josep Poblet | Caralp Mariné

 

De fet, Poblet ha assegurat que aquests mesos continuaran les reunions amb els diversos grups per parlar del tema i ha explicat que «s'intensificarà» aquesta feina de cara els pròxims mesos. Poblet defensa que d'aquí a les eleccions municipals s'ha de fer un gran esforç per mantenir aquestes trobades, ja que ha defensat que el segon semestre de 2019, després de les eleccions municipals, «seria un moment decisiu per parlar de l'obtenció de competències».

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana