Una imatge de la vinya del Celler Pedrola de Miravet

Els pagesos tarragonins desesperats: s’enfronten a la pitjor plaga de míldiu dels últims 30 anys

En alguns punts del territori es preveu una afectació del 100% de la vinya

Els pagesos de la demarcació de Tarragona pateixen, en els seus conreus, la pitjor contaminació de míldiu de les últimes tres dècades. Les pluges continuades i les temperatures suaus d’aquests mesos en són la causa, i des del sector s’assegura que «aquesta plaga s’afegeix a una campanya que es planteja totalment incerta i amb unes perspectives que no són gens bones i que augura pèrdues econòmiques molt elevades».

Sembla que la previsió meteorològica dels propers dies tampoc vol donar una treva als viticultors i això els obliga a tractar intensament els camps per tal d’evitar afectacions més greus durant les segones i terceres contaminacions, quan el fong avança i s’estén més perillosament. «En la primera contaminació sembla que a la fulla hi hagi una taca d’oli i la malaltia avança ràpidament quan el cep es troba en la fase que va de la floració al gra pèsol, que és quan s’asseca el fruit i es perd» explica un pagès de l’Alt Camp a TarragonaDigital.

«Fa setmanes que no donem l’abast»

En un any tan plujós com el 2020, la plaga es multiplica tan exponencialment que els viticultors no donen l’abast a fer tots els tractaments fitosanitaris per frenar l’afectació als camps. De fet, aquesta realitat dista molt de les campanyes anteriors, on la contaminació d’aquest fong va tenir una incidència molt baixa. «En una anyada normal podem fer 1 o 2 tractaments contra el míldiu i enguany, molt probablement, passarem dels 6. Aquest increment del sulfat ens suposarà un cost afegit a la producció, que calculo que serà d’uns 100 euros més per hectàrea» lamenta el productor.

Alhora, les precipitacions continuades també han fet perdre moltes hores de feina als treballadors agraris i, fins i tot, s’han trobat davant la impossibilitat d'entrar als camps amb la maquinària necessària per a fer els tractaments, ja que la terra i els camins no estan en les condicions adequades.

Vinya amb míldiu
Estat del raïm a l'Alt Camp | Albert Oliva

Pèrdues de més del 25% per míldiu

El panorama que es preveu per a la campanya de la verema d’enguany és molt descoratjador. Més enllà de la caiguda de la demanda de vi i de la consegüent davallada dels preus del raïm a causa de la pandèmia de la Covid-19, l’afectació de la contaminació per míldiu ja es pot fixar en més d’un 25% a la zona del Penedès, tot i que a les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà la incidència pot ser una mica més baixa.

Per contra, el cost de la producció ha augmentat exponencialment per la freqüència i la intensitat dels tractaments amb productes fitosanitaris. Amb tot, des del Servei d’Avisos de Sanitat Vegetal, conjuntament amb l’Agrupació Defensa Vegetal, s’impulsen un seguit de recomanacions destinades als agricultors a l’hora de fer les tasques pal·liatives, en funció de les pluges i de l’evolució del fong en cada punt geogràfic.

Unió de Pagesos demana cobertura a les asseguradores

Davant d’aquest context alarmant, Unió de Pagesos ha instat les empreses asseguradores a permetre la cobertura d'aquest dany. El sindicat adverteix que hi ha zones de Catalunya que les pèrdues arriben al 100% a causa de la proliferació d'aquest fong i, en un comunicat, assenyala que les comarques més afectades són l’Alt i el Baix Penedès, el Priorat -DO Montsant i DOQ Priorat- i les de Girona.

Vinyes amb míldiu
Les fulles afectades per míldiu presenten taques | Albert Oliva

Unió de Pagesos també avisa que la situació és especialment greu per als productors ecològics, amb més limitació de tractaments. Recorden que els darrers anys la superfície de vinya ecològica ha augmentat significativament a Catalunya, fins a 18.632 hectàrees el 2019, un 34% de la superfície total d'aquest conreu. El sindicat apunta que altres comarques com l’Alt Camp, la Conca de Barberà, la Terra Alta i la zona de la Vall del Corb han detectat taques de míldiu en fulla i algunes parcel·les concretes també estan afectades, però esperen poder contenir millor la malaltia, tot i que l’evolució dependrà de les condicions climatològiques de les properes setmanes.

Actualment, els danys per míldiu són assegurables al sud de la península Ibèrica, però no a les comunitats del nord, on Agroseguro i ENESA consideren que els viticultors poden controlar la malaltia mitjançant tractaments. Unió de Pagesos considera, però, que el canvi climàtic està provocant episodis de cops de calor, sequeres continuades o períodes perllongats de pluges i humitat que obliguen a adaptar les línies vigents de les assegurances agràries. En aquest sentit, ja s’ha reclamat a aquestes entitats i al Departament d’Agricultura que estudiïn la inclusió del dany per míldiu dins de les cobertures de la línia de raïm de vinificació i el sindicat planteja a l’administració que els danys no assegurables puguin rebre ajudes.


Comentaris