Pla general de turistes banyant-se i prenent el sol en una piscina de l'hotel Golden Port Salou & Spa,

La Costa Daurada i l'Ebre registren fins al 60% d'ocupaci贸 a l'agost en una temporada 芦desastrosa禄

Les cases rurals ebrenques firmen un bon mes que podria haver estat 芦excepcional禄 si no fos per les cancel路lacions

El sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre qualifica d'«absolut desastre» la temporada. L'ocupació turística ronda entre el 50% i el 60% de mitjana en els establiments oberts a l'agost, segons detalla a l'ACN Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). En canvi, al Delta de l'Ebre, el turisme rural ha omplert un 90% de les places i ha firmat un bon mes. Amb tot, des de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre) assenyalen que les cancel·lacions han impossibilitat que l'agost esdevingués un mes «excepcional» i apunten que les bones ocupacions no mitiguen la campanya.

L'ocupaci贸 tur铆stica ronda entre el 80 i el 90% en una campanya normal a la demarcaci贸 de Tarragona. Enguany, les ocupacions es xifren al voltant del 50 i 60% en els establiments oberts, que en el cas del sector hoteler se situa entre el 40 i 50%. Malgrat que el mes d'agost ha estat millor que el juliol 鈥攓uan es va registrar un 30% d'ocupaci贸鈥, les bones dades no compensen la resta de mesos. 芦脡s cert que quan venim de zero, els 10, 20, 30 o 60% semblen una meravella, per貌 茅s un desastre禄, afirma Guardi脿.

Sense turistes holandesos, ni brit脿nics, ni russos i amb pocs alemanys, l'煤nic mercat amb una mica de pres猫ncia ha estat el franc猫s. El sector atribueix l'escassa exist猫ncia de turisme estranger als rebrots, els confinaments selectius i a les imposicions de quarantenes en pa茂sos com Regne Unit, aix铆 com a les recomanacions de diversos governs de no viatjar a Catalunya.

En canvi, els empresaris tur铆stics han notat un increment de turistes de l'脿rea de Barcelona. 芦Ja 茅s un client important a la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre, per貌 que hagi pujat aquest any es deu segurament al fet que abans anaven a altres destinacions o perqu猫 feien uns altres tipus de viatges. Ara, han volgut con猫ixer una zona propera i segura禄, argumenta Guardi脿. En un any normal, els visitants catalans i de la resta de l'Estat 鈥攕obretot de l'Arag贸, Navarra i el Pa铆s Basc鈥 suposen la meitat dels turistes que visiten la zona.

Malgrat aix貌, el portaveu de la FEHT opina que no hi haur脿 un canvi de tend猫ncia en el tipus de turisme, un cop se superi la crisi sanit脿ria. 芦El turisme de sol i platja seguir脿 sent-ho, el que vol anar a la muntanya hi seguir脿 anant, el que fa viatge de llarg recorregut ho tornar脿 a fer. No crec que canvi茂 res禄, completa.

El turisme rural fa gaireb茅 ple a l'agost, per貌 les bones ocupacions no mitiguen una campanya 芦dolenta禄

A les Terres de l'Ebre, les cases rurals freguen el 90% d'ocupaci贸 en un mes d'agost que qualifiquen de bo. El portaveu d'Aturebre, Juanjo Bel, explica que al comen莽ament d'estiu hi va haver una allau de reserves, per貌 que moltes d'aquestes es van cancel路lar a causa de l'evoluci贸 de la crisi sanit脿ria. Si no hagu茅s estat per aquestes cancel路lacions, l'agost hagu茅s esdevingut un mes 芦excepcional禄 amb xifres que rondarien el 95 i 100%, segons Bel.

De fet, el portaveu detalla que les ocupacions varien en funci贸 de la localitzaci贸 dels allotjaments. Aix铆, apunta que les cases rurals ubicades al Delta de l'Ebre han fet ple pel seu atractiu tur铆stic, mentre que les cases situades a l'interior 鈥攎茅s cap a la plana d'Amposta鈥 no han assolit l'ocupaci贸 total.

Despr茅s d'un juliol amb un 40% d'ocupaci贸, d'un juny amb un 10% i amb una Setmana Santa sense turistes, Bel valora que el global de la campanya tur铆stica ha estat 芦dolenta禄. I 茅s que segons ell, les xifres d'ocupaci贸 de l'agost no varien gaire respecte a les de l'any passat. 芦L'agost no t'arregla la temporada, no la salva禄, lamenta el portaveu d'Aturebre.

Pel que fa a les previsions de la tardor i la campanya de Nadal, Bel vaticina que la situaci贸 no millorar脿. 芦El tel猫fon ha deixat de sonar, la gent tenia moltes ganes de sortir de vacances i aquells que abans agafaven l'avi贸 s'han quedat al territori. Per aix貌 s'han omplert les cases. Ara s'ha acabat禄, admet. Malgrat aix貌, apunta que pels ponts de la Diada de l'11 de setembre o de la Pur铆ssima els allotjaments podrien omplir les places. Tot i aix貌, diu, no 芦ser脿 per tirar coets禄. Malgrat que el sector tur铆stic de la Costa Daurada comparteix el pron貌stic, espera que el mercat catal脿, espanyol i tamb茅 franc猫s 芦aguanti禄 els mesos de setembre i octubre.


Comentaris