La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Tarragona en imatges!

El tercer trimestre deixa prop de 800 noves denúncies per violència masclista als jutjats de Tarragona

Les xifres es disparen des del final del confinament | El 98% dels judicis acaben en condemna

Després d'un primer semestre a la baixa llastrat per un dur confinament, els jutjats de Tarragona han notat com, en el tercer trimestre de l'any —des de l'1 de juny fins al 30 de setembre—, moltes víctimes de violència masclista han tornat a alçar la veu i han presentat prop de 800 noves denúncies contra els seus agressors. Si en els primers sis mesos de 2020 s'havien presentat poc més de 1.000 denúncies al territori, ara ja consten com a presentades prop de 2.000. L'esclat dels casos coincideix amb el final del confinament més estricte.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Les noves denúncies han estat un total de 788, i el balanç acumulat de tot l'any 2020 ja és de 1.941 víctimes que han decidit denunciar. Són dades oficials que ha fet públiques el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el repunt durant el tercer trimestre és molt visible després d'un primer semestre on les denúncies s'havien reduït en més d'un 16%. La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ, Ángeles Carmona, valora que aquestes noves dades «són una prova clara de les dificultats que les víctimes han tingut per demanar ajuda durant el confinament».

Juny - Setembre: les denúncies per violència masclista repunten a Tarragona des del final del confinament

El trasbals d'aquest 2020 ja ho havia posat més difícil per a les víctimes de violència masclista i havia impulsat «un pas enrere» després d'esperonar la por i els dubtes, tal com explicava aquest reportatge publicat a TarragonaDigital amb motiu del darrer 25-N. «Denunciar és l'única via per a què les institucions implicades en la lluita contra aquesta xacra posin en marxa totes les mesures de protecció i suport a la víctima», recorda Carmona, perquè «el silenci de la vítcima esdevé coartada per a l'agressor».

En aquest tercer trimestre, són prop d'un centenar els homes acusats de violència masclista que han acabat a judici, i el 97,8% dels casos s'ha resolt amb una sentència condemnatòria. És lleugerament superior a la mitjana del 90% de condemnes dels dos trimestres anteriors. La conclusió és clara: quan la víctima denuncia és l'agressor qui fa el pas enrere. Després d'un 2020 marcat per les dificultats i els silencis, la sortida del confinament ha donat aire a centenars de dones per sortir i denunciar. No és suficient, però és imprescindible. Ja són prop de 2.000 les denúncies per violència masclista que enguany s'han presentat als jutjats de Tarragona.


Comentaris