urv

Recullen signatures per rebaixar un 30% les taxes universitàries de Catalunya

La campanya ILP Universitats necessita 50.000 adhesions per ressuscitar el debat al Parlament | Ja en suma 25.000, i la URV s'ha afegit a la crida

La reclamació popular per rebaixar els preus de les taxes de matrícula a les universitats públiques de Catalunya vol tornar a ser objecte de debat al Parlament. En les darreres setmanes, s'ha articulat en forma de moviment transversal una nova campanya popular, la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Universitats, arreu del territori català i amb una suma rellevant de suports socials, sindicals i polítics. Després de deixar-se veure per altres universitats del país, aquest dijous, 11 d'abril, es va presentar també a la Rovira i Virgili de Tarragona.

La ILP Universitats recull el testimoni de la moció aprovada el 2016 pel Parlament, en què es donava suport a reduir en un 30% els preus actuals de la primera matrícula als centres públics —en molts casos, superen els 2.000 euros anuals—. «Ja fa tres anys que es va aprovar aquesta rebaixa, i un sector important del moviment estudiantil ha considerat que cal insistir i fer un pas més enllà», ha explicat a TarragonaDigital.com Oriol Sales, portaveu de la plataforma.

En moltes branques d'estudis, el preu actual de la matrícula universitària supera els 2.000 euros

urv
L'exdiputada Elisenda Alamany, aquest dijous a la URV | Twitter @URV_SEPC

«En aquests temps s'han aprovat tres mocions al Parlament per possibilitar la rebaixa, però es continua ignorant la demanda», exposa Sales. La iniciativa compta amb el suport del rectorat de moltes universitats —entre elles, la URV—, organismes com l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, conselles estudiantils, entitats socials, sindicats i diversos partits polítics. «Cal recordar que tots els partits amb representació al Parlament porten aquesta rebaixa de taxes, en menor o major mesura, en cartera electoral», apunta Oriol Sales.

Per tal de retornar el debat a la cambra catalana, necessiten aconseguir abans del juny un total de 50.000 signatures. «Ara mateix, en portem unes 25.000», matisa el portaveu. Per a poder signar, cal fer-ho presencialment i ser major de 16 anys. A la presentació de la ILP a Tarragona, personalitats com la vicerectora de la URV Maria Bonet i els exdiputats al Parlament Sergi Saladié (CUP) i Elisenda Alamany (Comuns) van sumar-se públicament a la campanya.

Els exdiputats Sergi Saladié i Elisenda Alamany han reclamat la rebaixa en un acte a la URV

El portaveu de la campanya ILP Universitats recorda que «el nostre objectiu és forçar que el debat torni al Parlament», i aconseguir que la cambra «no pugui fixar els preus tan alts que s'imposen des del 2011», arran de l'augment de taxes produït en l'època més amarga de la crisi econòmica. Oriol Salas recorda que el Parlament de Catalunya «té marge i competències» per reduir aquesta taxa actual, i valora la nova eina transversal com «una eina per aconseguir» l'objectiu.

El pròxim acte tindrà lloc a les instal·lacions de la Universitat de Barcelona (UB), el dia 24 d'abril, i comptarà amb el suport dels exdiputats al Congrés Joan Tardà (ERC) i Xavier Domènech (En Comú Podem) i de l'exdiputat al Parlament David Fernàndez (CUP).

També et pot interessar