La DOP Siurana afronta amb neguit l’aplicació d’aranzels del 25% als Estats Units

Els experts alerten que l’oli d’oliva i el vi seran els productes més perjudicats per la mesura
Pla detall d'olives a la branca en una finca de Vinyols i els Arcs (Baix Camp), dins de la zona de producció de la DOP Siurana | ACN

 

El president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, Antoni Galceran, assegura que la possible aplicació per part dels EUA d’un aranzel del 25% a l’oli d’oliva procedent de l’Estat és una situació «greu» per als productors. Galceran considera que això els pot fer baixar les exportacions als EUA per l’increment de preu i perquè altres competidors tindran avantatge en aquest mercat.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

L’entrada en vigor de la taxa està fixada per al 18 d’octubre, després que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) hagi autoritzat els Estats Units a imposar sancions comercials a la Unió Europea per valor de 6.900 milions d’euros, arran de les ajudes que països europeus havien donat a l’aeronàutica Airbus per competir contra la nord-americana Boeing.

Estats Units té permès imposar aranzels a productes de la Unió Europea per compensar greuges en el sector aeronàutic

L’oli d’oliva és un dels productes afectats per l’aplicació dels aranzels que vol aplicar l’administració Trump, juntament amb el vi, els licors o el porc, entre altres. Les taxes només s’aplicarien als productes procedents d’Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit. El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, assegura que la situació és «greu», si bé reconeix que encara no saben ben bé les repercussions que tindrà.

A Galceran li preocupa que hi ha països europeus productors d’oli com Itàlia, Grècia o Turquia que no estan afectats per la decisió de l’OMC, i això deixa l’oli de Siurana en un clar desavantatge competitiu a l’hora de vendre als EUA.

Pla mitjà del president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, en la presentació dels resultats de la campanya de producció d'oli d'oliva de l'any passat. | ACN

 

La implantació dels aranzels farà que el preu de l’oli exportat sigui més elevat. Per intentar minimitzar la possible pèrdua de vendes, Galceran tan sols hi veu dues opcions: o el consumidor nord-americà paga més pel producte, o baixa el preu en origen. Al seu parer, «el més lògic» és el segon supòsit, fet que implicaria que «rebessin els pagesos», que cobrarien menys.

El president de la DOP Siurana recorda que també exporten a Àsia, el nord d’Europa o Alemanya, fet que els suposa tenir una exportació diversificada. De tota manera, reconeix que els EUA tenen un valor afegit pel reconeixement que hi ha per un producte bàsic de la dieta mediterrània, que «està de moda», cosa que fa que la demanda hagi crescut els darrers anys. Un increment que ara es podria veure aturat.

"‼ La URV crea la primera base de dades de l'associacionisme català contemporani" "🚑REPORTATGE: 1 minut i 20 segons: així treballa el 112 per atendre les emergències"