Un estudi de la URV identifica «l'empremta metabòlica» per preveure malalties cardiovasculars

Investigadors de la URV, Harvard i Navarra identifiquen «l'empremta metabòlica» per preveure malalties cardiovasculars
Investigadors de la URV han participat en l'estudi | TarragonaDigital

Investigadors de la URV, la Universitat de Navarra i la Universitat americana de Harvard han identificat per primera vegada «l'empremta metabòlica» que pot ajudar a pronosticar les possibilitats que una persona pateixi l'infart de miocardi o l'ictus. L'empremta metabòlica consisteix en diversos metabòlits que circulen per la sang. En aquest cas s'han identificat més de 300 metabòlits en ciutadans que segueixen la dieta mediterrània, a l'estat espanyol i als Estats Units. S'han pres mostres de sang de 1.859 participants a Espanya i 6.868 participants als Estats Units. El seguiment s'ha fet durant 15 anys. El treball s'acaba de publicar a la prestigiosa revista de la Societat Europea de Cardiologia.

En l'estudi han participat investigadors de la Universitat Rovira i Virgili-IISPV, liderats pel catedràtic Jordi Salas-Salvadó; de la Universitat de Navarra, amb Miguel Ángel Martínez-González al capdavant; i el consorci PREDIMED, en col·laboració amb la Universitat de Harvard i el Broad Institute d'Estats Units.

A través de qüestionaris dietètics es coneixia el nivell de compliment dels participants amb el patró dietètic tradicional mediterrani però gràcies a aquest estudi s'ha identificat un conjunt de metabòlits, coneguts com «l'empremta metabòlica», que s'associen a l'escala de seguiment de la dieta mediterrània. S'han descobert amb algoritmes d'intel·ligència artificial que han permès conèixer els 67 metabòlits d'aquesta empremta. Primer es va identificar l'empremta metabòlica amb pacients espanyols de l'estudi PREDIMED i es va validar després amb la població dels Estats Units.

Els indicadors «objectius» de seguiment de la dieta mediterrània que permet l'empremta metabòlica, també facilita una predicció més acurada de la presència de diabetis o els nivells d'alguns factors de risc cardiovascular, si es compara amb el seguiment per qüestionaris dietètics.

És la primera vegada que es determina l'empremta de metabòlits relacionada amb el seguiment d'un patró dietètic concret, com és el mediterrani. Això permetrà «albirar possibles vies metabòliques que expliquin els beneficis observats de la dieta mediterrània sobre la salut i la malaltia», com destaquen els investigadors, i també «pot ser útil en el futur per individualitzar millor la dieta que s'ha de seguir per a la prevenció de la malaltia».

"Arriba a Tarragona un dels vaixells més grans que s'han vist mai" "Alerta Tarragona: Arriba una nova estafa relacionada amb el coronavirus"