La Generalitat apunta a 2024 o 2025 per posar en marxa el tren-tram del Camp de Tarragona

Ferrocarrils de la Generalitat ha adjudicat aquest dilluns, 3 de febrer, els estudis informatius per uns 460.000 euros
La Generalitat condiciona el desenvolupament del tren-tram a la celeritat amb què es desmantellin les actuals vies. | I. Alcalá

La Generalitat treballa perquè el tren-tram del Camp de Tarragona sigui una realitat entre el 2024 i el 2025. Així ho ha manifestat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la comissió parlamentària celebrada aquest dilluns, 3 de febrer, per detallar els pressupostos del seu departament.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Calvet ha condicionat aquesta data al temps que tardi Adif a desmantellar l'actual infraestructura i per això ha reclamat que tot vagi «compassat». Cal recordar que Adif tot just ha tret a licitació el contracte per a la redacció del projecte de desmantellament de les vies. Segons el conseller, el tancament de la línia de la costa i la manca d'oferta de transport públic els «neguiteja» molt.

Adjudicats els estudis informatius amb un cost de 460.000 euros

L'anunci de Calvet es produeix el mateix dia que Ferrocarrils de la Generalitat ha adjudicat els estudis informatius per a les obres del tren-tram. Concretament, s'han adjudicat les dues fases del projecte; en el traçat Cambrils-Tarragona i en el traçat Cambrils-Reus. Els dos contractes s'han adjudicat a GPO Ingeniería y Arquitectura amb un cost total pròxim als 460.000 euros. La previsió és que l'empresa lliuri l'estudi de la primera fase en un termini de cinc mesos.

Cal recordar que la Generalitat ha dividit el projecte del tren-tram del Camp de Tarragona en dues fases. La primera que es desenvoluparà és la connexió entre Cambrils i Tarragona, seguint el traçat que va quedar desafectat fa tres setmanes amb la posada en marxa del Corredor Mediterrani. En aquesta primera fase, es definirà el nou servei amb 8,5 km de tramvia entre Cambrils i Salou i 10,2 km més de tren sobre les vies de ferrocarril que es mantenen en servei. La previsió és que en aquests quasi 19 km s'habilitin un mínim d'onze parades.

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un cop estigui enllestit l'estudi de la primera fase, es desenvoluparà el de la segona, que determinarà les obres per fer arribar el tren-tram fins a Reus. En aquest cas, l'empresa adjudicatària disposarà de sis mesos més per lliurar el projecte.

Nous ramals perquè el tren-tram arribi a Vila-seca i Reus en una segona fase

A més d'aprofitar les vies existents, l'estudi haurà d'incloure la nova connexió ferroviària entre l'estació de PortAventura i Vila-seca i un nou ramal complementari que enllaci Tarragona i Port Aventura evitant el pas pel polígon petroquímic. Així mateix, la Generalitat preveu la construcció de nous ramals entre l'antiga estació de tren de Cambrils i la nova i un altre que connecti amb l'Aeroport de Reus i la futura Estació Intermodal, projectada des de fa anys però amb un futur incert.

"🔴 ALERTA: La pobresa energètica torna a créixer a Tarragona durant el 2019" "🔴 ERC Camp de Tarragona estrena nova Exevutiva"