El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa sobre la situació del Coronavirus a Espanya el 5 de març del 2020

El Camp de Tarragona i l'Ebre passen a la fase 1: Illa accepta la proposta de Catalunya

El govern espanyol accepta la proposta de desescalada de la Generalitat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que només tres regions sanitàries de Catalunya —Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu-Aran— passaran a la fase 1 de desescalada a partir de dilluns vinent, 11 de maig.

D'aquesta manera, el Ministeri ha avalat íntegrament la petició del Govern, que aposta, en canvi, per mantenir a la fase 0 les zones més afectades pel coronavirus —Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida—. D’altra banda, ha rebutjat que la Comunitat de Madrid avanci de fase. Segons fonts del govern autonòmic, l’executiu espanyol «avala la capacitat assistencial» de la regió però «s’inclina per esperar a que el sistema de detecció primària estigui més afiançat pel canvi».

Què podrem fer a partir de dilluns?

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Segons el pla de desconfinament elaborat pel govern espanyol, en aquesta fase 1 hi ha canvis, sobretot, respecte la mobilitat, el transport, la restauració i el comerç. A partir de dilluns, a les regions on es pugui avançar a la fase 1 es permetran les reunions de fins a 10 persones dins i fora de casa, mantenint la distància de seguretat de 2 metres; als cotxes hi podran viatjar els habitants d'un mateix habitatge, i la mobilitat s'amplia fins als límits de la regió sanitària.

Pel que fa a la restauració i comerços, es podran obrir les terrasses fins al 50% de l'aforament i amb distància entre les taules i grups de clients; podran obrir els comerços de menys de 400 metres quadrats sense cita prèvia i amb un aforament màxim del 30%; i es poden reobrir els mercadets a l'aire lliure mantenint la distància de seguretat. 

Respecte als enterraments, es podran fer vetlles amb grups de fins a 15 persones a l'aire lliure o 10 en espais tancats. Les esglésies i altres espais de culte i religiosos podran obrir, però a un terç de la seva capacitat.