El Camp de Tarragona i l'Ebre passen a la fase 1: Illa accepta la proposta de Catalunya

El govern espanyol accepta la proposta de desescalada de la Generalitat
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, anuncia que Camp de Tarragona i Ebre passen a la fase 1 | Cedida

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que només tres regions sanitàries de Catalunya —Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu-Aran— passaran a la fase 1 de desescalada a partir de dilluns vinent, 11 de maig.

D'aquesta manera, el Ministeri ha avalat íntegrament la petició del Govern, que aposta, en canvi, per mantenir a la fase 0 les zones més afectades pel coronavirus —Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida—. D’altra banda, ha rebutjat que la Comunitat de Madrid avanci de fase. Segons fonts del govern autonòmic, l’executiu espanyol «avala la capacitat assistencial» de la regió però «s’inclina per esperar a que el sistema de detecció primària estigui més afiançat pel canvi».

Què podrem fer a partir de dilluns?

Segons el pla de desconfinament elaborat pel govern espanyol, en aquesta fase 1 hi ha canvis, sobretot, respecte la mobilitat, el transport, la restauració i el comerç. A partir de dilluns, a les regions on es pugui avançar a la fase 1 es permetran les reunions de fins a 10 persones dins i fora de casa, mantenint la distància de seguretat de 2 metres; als cotxes hi podran viatjar els habitants d'un mateix habitatge, i la mobilitat s'amplia fins als límits de la regió sanitària.

Pel que fa a la restauració i comerços, es podran obrir les terrasses fins al 50% de l'aforament i amb distància entre les taules i grups de clients; podran obrir els comerços de menys de 400 metres quadrats sense cita prèvia i amb un aforament màxim del 30%; i es poden reobrir els mercadets a l'aire lliure mantenint la distància de seguretat. 

Respecte als enterraments, es podran fer vetlles amb grups de fins a 15 persones a l'aire lliure o 10 en espais tancats. Les esglésies i altres espais de culte i religiosos podran obrir, però a un terç de la seva capacitat.

"Mapa: Tots els ERTO que el coronavirus ha forçat arreu de TGN, poble a poble" "Matí mogut a l'Aeroport de Reus: un vol especial s'emporta pacients cap al cor d'Europa"