IQOXE havia rebut quatre sancions recents per incomplir la normativa de seguretat i condicions de treball

El Govern arribarà «fins al fons» per esclarir les causes de l'explosió | El jutjat 1 de Tarragona obre diligències contra l'empresa

Inspecció de Treball va sancionar fins a quatre vegades l'empresa química IQUOXE en els últims anys per reiterats incompliments de les normatives de seguretat, de salut i de condicions de treball, segons ha pogut confirmar aquest dijous TarragonaDigital. És una informació que no havia transcendit fins a la forta explosió d'un reactor d'òxid d'etilè aquest dimarts a la tarda a les instal·lacions de la companyia, al terme municipal de La Canonja. Les multes oscil·laven entre els 2.000 i els 8.000 euros.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha assegurat que la inspecció del departament anirà «fins al fons per esclarir les causes i les responsabilitats d'un accident molt greu», que ha causat tres víctimes mortals i set persones ferides, dues de les quals encara hospitalitzades. El Homrani ha precisat que un dels expedients sancionadors es va imposar per les condicions de treball i els altres tres van ser per incompliments en matèria de salut i seguretat, si bé ha insistit en ser prudents fins que es pugui iniciar la investigació del succés.

El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona obre diligències contra IQUOXE a l'espera de nous informes oficials

El conseller de Treball ha estat molt contundent a l'hora d'anunciar la investigació, on s'ha compromès a «clarificar les causes i les responsabilitats» de l'accident químic i ha obert la porta a «possibles sancions molt greus» en cas de constatar nous incompliments de la normativa en matèria de seguretat o de prevenció de riscos laborals, uns supòsits encara impossibles de confirmar o desmentir. En la mateixa línia, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha obert la porta a «prendre les mesures corresponents» en funció dels avenços de la investigació pendent a IQOXE.

En paral·lel, i en una informació avançada per l'agència ACN, el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona ha anunciat que obre diligències contra l'empresa per les tres víctimes mortals, i que a hores d'ara la magistrada resta a l'espera dels informes oficials per decidir si investiga formalment IQUOXE per un presumpte cas de negligència. En cas de confirmar aquestes hipòtesis de negligència o deficiències de seguretat o manteniment a la planta explotada, diverses fonts judicials apunten que la companyia podria ser acusada d'homicidis imprudents.

"❗Els sindicats exigeixen revisar els protocols d'emergència a la petroquímica de TGN" "⚠💥NOVETATS EXPLOSIÓ: Comencen el buidatge del dipòsit d'òxid de propilè d'IQOXE"