Imatge de la planta química de la Canonja, completament devastada

IQOXE havia rebut quatre sancions recents per incomplir la normativa de seguretat i condicions de treball

El Govern arribarà «fins al fons» per esclarir les causes de l'explosió | El jutjat 1 de Tarragona obre diligències contra l'empresa

Inspecció de Treball va sancionar fins a quatre vegades l'empresa química IQUOXE en els últims anys  per reiterats incompliments de les normatives de seguretat, de salut i de condicions de treball, segons ha pogut confirmar aquest dijous TarragonaDigital. És una informació que no havia transcendit fins a la forta explosió d'un reactor d'òxid d'etilè aquest dimarts a la tarda a les instal·lacions de la companyia, al terme municipal de La Canonja. Les multes oscil·laven entre els 2.000 i els 8.000 euros.

El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha assegurat que la inspecció del departament anirà «fins al fons per esclarir les causes i les responsabilitats d'un accident molt greu», que ha causat tres víctimes mortals i set persones ferides, dues de les quals encara hospitalitzades. El Homrani ha precisat que un dels expedients sancionadors es va imposar per les condicions de treball i els altres tres van ser per incompliments en matèria de salut i seguretat, si bé ha insistit en ser prudents fins que es pugui iniciar la investigació del succés.

El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona obre diligències contra IQUOXE a l'espera de nous informes oficials

El conseller de Treball ha estat molt contundent a l'hora d'anunciar la investigació, on s'ha compromès a «clarificar les causes i les responsabilitats» de l'accident químic i ha obert la porta a «possibles sancions molt greus» en cas de constatar nous incompliments de la normativa en matèria de seguretat o de prevenció de riscos laborals, uns supòsits encara impossibles de confirmar o desmentir. En la mateixa línia, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha obert la porta a «prendre les mesures corresponents»  en funció dels avenços de la investigació pendent a IQOXE.

En paral·lel, i en una informació avançada per l'agència ACN, el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona ha anunciat que obre diligències contra l'empresa per les tres víctimes mortals, i que a hores d'ara  la magistrada resta a l'espera dels informes oficials per decidir si investiga formalment IQUOXE per un presumpte cas de negligència. En cas de confirmar aquestes hipòtesis de negligència o deficiències de seguretat o manteniment a la planta explotada, diverses fonts judicials apunten que la companyia podria ser acusada d'homicidis imprudents.