Pla general de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d'òxid d'etilè a les instal·lacions de l'empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre

En menys d'un any i mig: Inspecció de Treball emet 7 informes contra IQOXE per infraccions greus

El Departament ha sancionat alguns dels casos amb el màxim estipulat de 6.000 euros

Les denúncies  posades per CCOO  per diferents aspectes contra IQOXE, com la vulneració del dret de vaga, mancances en el Pla d'Autoprotecció, falta de mesures de seguretat o no adoptar prou protecció contra la Covid, entre altres, ja tenen resolució. Inspecció de Treball de la Generalitat de Catalunya, en menys d'un any i mig, ha emès set informes contra l'empresa química de la Canonja per infraccions greus

Totes aquestes han estat després de l'explosió que es va produir a la companyia el 19 de gener de 2020, la qual va causar tres morts. Posteriorment, Inspecció de Treball va traslladar els informes al Departament de Treball, sancionant a l'empresa química, en alguns casos, amb el màxim estipulat de 6.000 euros.

L'origen, en les denúncies de CCOO

Un dels casos denunciats per CCOO va ser la vulneració del dret de vaga. En aquest cas, el secretari de CCOO Indústria a Tarragona, José Martín, ha explicat que Inspecció de Treball ha resolt que IQOXE va posar uns serveis mínims «abusius». «L'empresa va argumentar que no podia aturar un compressor perquè es podia avariar, però era una excusa perquè durant l'ERTO el van posar en marxa i aturar fins a vuit vegades amb normalitat», ha explicat.  Així, en la vaga convocada pels treballadors el passat 30 de març, IQOXE «va seguir produint òxid d'etilè i va subministrar vapor a altres empreses» del polígon petroquímic. Amb tot, Martín ha apuntat que des del sindicat ja tenen preparada una demanda judicial contra la companyia, en la qual hi adjuntaran l'informe d'Inspecció de Treball.

Des del sinistre del gener de l'any passat, CCOO ha presentat fins a tretze denúncies contra l'empresa davant la Inspecció de Treball. D'aquestes, set s'han resolt com a infraccions greus, en altres s'han fixat «recomanacions» per a la companyia i encara en queden algunes pendents de resolució. Una de les que es va catalogar com a «greu», CCOO la va posar pocs dies després del sinistre, quan «l'empresa va reiniciar l'activitat per tal de desenrunar la zona afectada per l'explosió sense prendre mesures preventives» per la seguretat dels treballadors. Una altra de les denúncies el sindicat la va posar perquè determinats treballadors «havien de tenir formació en extinció d'incendis i emergències» i l'empresa no l'havia impartida, ha concretat Martín.