Ciència contra la pandèmia: la fórmula de l'Institut de recerca Pere Virgili

Salut finança un estudi del centre tarragoní sobre la Covid-19 | Els investigadors reivindiquen «el motor que és la recerca»
Els investigadors del Pere Virgili treballen per trobar solucions a l'emergència | Cedida
 

L'Anna Hernández és biotecnòloga per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i ara treballa com a investigadora a l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) de Tarragona, on es va doctorar en recerca biomèdica. Passa els dies al laboratori, tot i que des de fa setmanes ha hagut de demanar una excedència per poder sumar-se a l'equip dels laboratoris de l'Hospital Sant Joan de Reus. Calen mans.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

Ella està acostumada a fer servir la tècnica de les PCR a laboratori: la d'extreure informació dels virus de les mostres i identificar els gens. Ara, aquesta tècnica és la més eficaç per confirmar els positius per coronavirus i està a l'ordre del dia. «Nosaltres la fèiem servir a recerca i ara s'està aplicant al vessant assistencial», explica l'Anna, afable, a l'altra banda del telèfon.

 

La tècnica científica de les PCR, habitual als laboratoris de l'Institut Pere Virgili

En principi el seu contracte al Sant Joan és per un mes, si bé no descarta que s'allargui a dos. «És tot molt incert», ens explica. «Se'm va contractar per donar suport als diagnòstics per PCR a l'hospital: recollim les mostres que fan els sanitaris i les analitzem al laboratori», comenta. No és una prova ràpida, al contrari. Però és fiable. I és una de les expertes que la coneixen al detall.

 

Anna Hernández és investigadora de l'Institut Pere Virgili | Cedida
 

Explica que «em consta que les primeres setmanes eren una allau de proves positives», si bé des que ella ha entrat de ple al laboratori «sembla que la tendència s'està moderant». No ha canviat la tècnica de treball, sinó l'organització dels equips. «Quantes mostres analitzem a laboratori? Doncs compta unes 40 per cada torn», ens ubica.

 

Salut beca «l'excel·lència» d'una recerca sobre la Covid-19 de Tarragona

Les mans de l'Anna no són les úniques que la ciència tarragonina ha posat a disposició de la pandèmia. De la resposta a la pandèmia, per ser precisos. Altres equips d'investigadors de l'IISPV, com el que encapçala el doctor Francesc Vidal, estan investigant actualment possibles biomarcadors en sang que deixin rastre de pronòstics precoços, de la gravetat de cada cas o de la reacció immunitària a la Covid-19.

 

L'equip del doctor Vidal encapçala la recerca a l'IISPV | Cedida
 

Aquesta recerca en particular forma part de la bateria científica becada pel Departament de Salut, que ha destinat fins a 4 MEUR a una vintena de «projectes de recerca d'excel·lència» al voltant de la malaltia a tot Catalunya. «L'Institut Pere Virgili és una mostra de recerca súper potent, súper diversa i de gran qualitat amb un pressupost realment modest», valora l'Anna, que treu múscul. Ciència amb accent de Tarragona.

 

Hernández: «Quan sortim d'aquesta, ningú se'n recordarà dels científics»

Hernández, però, confessa que té seriosos dubtes envers el futur dels científics. «Avui som, per desgràcia, herois a la força per la gravetat del moment», s'obre. «Però els problemes de salut seguiran, la necessitat de ciència i recerca es mantindrà i en un temps, quan hàgim sortit d'aquesta, ningú se'n recordarà de nosaltres», vaticina. Amb una barreja de neguit i resignació.

 

La feina d'Hernández és traduir les mostres dels pacients en diagnòstics | Cedida
 

Veu amb molta preocupació que «ja s'estan fent fora sanitaris a la Comunitat de Madrid», símptoma de la poca cura cap als professionals-herois que en pocs dies passen a ser herois a l'atur. «Hem de reivindicar que la recerca sempre és un gran motor», no només en temps excepcionals.

 

L'Anna celebra que «s'han obert moltes convocatòries de recerca» sobre Covid-19 en el darrer mes, però es pregunta si la cura per la ciència es mantindrà a mitjà termini. Li agradaria pensar que sí. «Com a mínim, que tot això ens serveixi per reflexionar», demana, i per mirar amb menys distància la ciència. Reivindicar-la sempre com una inversió, i mai com una despesa. Que el paper de la ciència ha trobat ni trobarà substitut. Perquè a la vida, malauradament, no hi ha fórmules màgiques que valguin.