Javier Hernández, president de l'Audiència de Tarragona en funcions, opta a una plaça al Tribunal Suprem

Ha comparegut aquest migdia davant la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial | Hi ha tres vacants a cobrir per la jubilació de tres magistrats
Javier Hernández, president de l'Audiència de Tarragona en funcions, en una imatge d'arxiu. | ACN

El president de l'Audiència Provincial de Tarragona en funcions, Javier Hernández, opta a una de les tres places vacants que actualment hi ha a la Sala Segona del Tribunal Suprem. Concretament, aquesta convocatòria obeeix a la jubilació dels magistrats Alberto Jorge Barreiro i Luciano Varela, produïdes el setembre i octubre respectivament, i Francisco Monterde Ferrer, que es jubilarà en el transcurs d'aquest mes de desembre.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Javier Hernández, nascut a Madrid l'any 1964, ha comparegut aquest dimecres davant la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que és l'òrgan que ha de fer la proposta que debatrà i votarà el Ple del CGPJ. Hernández, que és president en funcions de l'Audiència de Tarragona fins que el BOE publiqui el nomenament de Joan Perarnau Moya, també va optar l'any passat a una plaça a la Sala Penal de l'alt tribunal, tot i que llavors va ser escollida la jutgessa Carmen Lamela.

Javier Hernández, durant la seva compareixença aquest migdia davant la Comissió Permanent del CGPJ. | Cedida

En la seva intervenció davant la Comissió Permanent, Javier Hernández, que va assolir a la presidència de l'Audiència Provincial de Tarragona l'any 2009, ha exposat la seva trajectòria a la carrera judicial i les cinc sentències rellevants, triades per ell mateix, que fixaven les base de la convocatòria.

Acabada l'exposició, Hernández ha contestat diverses qüestions plantejades pels membres de la comissió, en relació amb els tipus penals dels delictes sexuals, la Llei del Jurat, el recurs de cassació o les garanties dels drets de les persones amb discapacitat víctimes de delictes, entre d'altres.

Prop d'una trentena de candidats

Juntament amb Javier Hernández, hi ha altres 27 candidats, setze homes i onze dones, que opten a les tres places. Entre els candidats hi ha onze magistrats de l'Audiència Nacional: Concepción Espejel, Manuela Fernández, Eloy Velasco, Jesús Eduardo Gutiérrez Gómez, Ángel Luis Hurtado, José de la Mata, María Teresa Palacios, Carolina Rius, Juan Ramón Sáez Valcárcel i María Tardón, així com el president d'aquest òrgan, José Ramón Navarro.

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, també opta a una de les vacants del Tribunal Suprem. | ACN

També han presentat la seva candidatura els presidents dels tribunals superiors de justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos; i d'Andalusia, Lorenzo Jesús del Río Fernández; a més del magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Madrid Leopoldo Puente. En la llista de candidats a les tres places convocades es troben també magistrats d'audiències provincials. Les compareixences es desenvolupen entre ahir i avui, i els dies 10 i 11 de desembre.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Cal destacar que la Sala Segona del Tribunal Suprem és la que va jutjar els polítics independentistes pel procés i el seu president és Manuel Marchena, que va renovar el càrrec recentment. En l'hipotètic cas que els dirigents catalans independentistes que actualment es troben a l'estranger fossin extradits o tornessin a Espanya, els tres nous magistrats triats podrien formar part del tribunal que els jutgés, al costat de Susana Polo i Eduardo Porres, els dos únics magistrats de la Sala Penal que no han pres cap decisió relativa a la causa del procés.

"👉 El nombre de tarragonins estrangers que van aconseguir la nacionalitat espanyola el 2018" "♻ MEDI AMBIENT: Un grup d'experts de la URV, a la cimera climàtica de Madrid"