Sanitaris en Lluita torna a sortir al carrer: «Si la situació al sector sanitari no millora, anirem a la vaga»

El col·lectiu ha reclamat, en una manifestació fins als Serveis Territorials de Salut de Tarragona, més seguretat i reforç de les plantilles
Els manifestants han avançat fins a la delegació territorial de Salut | Àngel Ullate
 

Els professionals de la salut pública de Tarragona han tornat a omplir els carrers demanant oxigen. La plataforma Sanitaris en Lluita, col·lectiu que engloba diversos sindicats del sector sanitari, instarà a convocar una vaga si no milloren les condicions del personal sanitari, de cara, sobretot, a possibles situacions de risc derivades de la crisi provocada per la Covid-19. En una manifestació convocada avui a Tarragona, així com a les altres capitals de província de Catalunya, representants dels hospitals de referència del territori han reclamat més equipaments de protecció i més personal.

La manifestació, que ha arrancat des de l'Hospital de Llevant i des de l'Hospital Joan XXIII, ha dirigit les seves reivindicacions fins als Serveis Territorials de Salut a Tarragona, on hi han participat representants del comitè d'empresa dels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Pius XII de Valls, Sant Joan de Reus i representants de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, de l'Hospital del Vendrell i de l'Hospital de Llevant, així com membres del transport sanitari i del col·lectiu de neteja.

Circumstàncies diferents, mateixa manera de funcionar

La plataforma Sanitaris en Lluita fa dos mesos que realitza concentracions a les portes de diversos hospitals i, fins ara, la Conselleria de Salut de la Generalitat no s'ha posat en contacte amb ells per debatre els punts que es reclamen des del col·lectiu, segons ha explicat la portaveu al Camp de Tarragona de Sanitaris en Lluita, Marisa Cañon. És per això que, sota el lema 'Si la consellera no va a les treballadores, les treballadores anem a la consellera', s'ha convocat una manifestació avui, 8 de juliol, a les quatre ciutats capitals de província davant de les delegacions territorials de la Conselleria de Salut.

Després d'aquesta primera onada de contagis per coronavirus, segons ha explicat Cañon, les administracions han decidit «treballar com es treballava abans», tancant plantes d'hospitalització i quiròfans, per la qual cosa, moltes intervencions que van quedar paralitzades arran de la Covid-19 no se sap quan es podran realitzar. «Ens han dit, al personal sanitari, que ens agafem vacances durant juliol i agost per si hi ha un possible rebrot més endavant, així que no sabem com es podran realitzar totes aquestes operacions»,  ha detallat la portaveu.

De cara a un possible rebrot, que s'apunta que es podria produir a finals d'estiu, el que és primordial és, segons Sanitaris en Lluita, la protecció dels professionals sanitaris. «La situació que ha viscut el personal ha sigut terrible. Ens han mancat EPIs, som un dels països amb més professionals sanitaris contagiats, i això no és casualitat, és la manca de protecció que hem tingut. També reclamem reforçar les plantilles, ja que aquestes ja eren molt justes i amb les retallades van quedar pitjor», ha etzibat Cañon.

Ambulàncies i col·lectiu de neteja, els més oblidats

Uns altres col·lectius que també han estat presents a la manifestació han estat el de transport sanitari i el col·lectiu de neteja, que durant aquesta pandèmia no han estat qualificats com personal de risc i, segons han denunciat, han estat molt desprotegits.

El transport sanitari també reivindica reconeixement | Àngel Ullate
 

En Serafí, tècnic de transport sanitari a Tarragona, ha explicat a TarragonaDigital que els tècnics de les ambulàncies han estat «exposat a primera línia» durant aquesta pandèmia i ha reivindicat la funció sanitària feta durant aquests mesos, així com el reconeixement per part de l'administració i d'alguns mitjans que, segons ha recriminat, «quan parlen de personal sanitari només es té en compte el dels centres hospitalaris i s'obvia al transport, que també desenvolupa una funció sanitària». TarragonaDigital va avançar les reclamacions del transport sanitari el passat 2 d'abril.

Per altra banda, el col·lectiu de neteja també ha denunciat que no han comptat amb elements de protecció homologats tot i treballar també en contacte directe amb el coronavirus, ja que no han estat catalogats com a personal de risc, així com els zeladors. Asseguren que han estat molt desprotegits, havent d'improvisar Equips de Protecció Individual (EPIs) amb materials com bosses d'escombraries, entre d'altres, i apunten que actualment es continua treballant en les mateixes condicions.

Es convocarà una vaga si no es reverteix la situació

Aquestes són algunes de les reivindicacions que s'han fet arribar a través de les manifestacions a la Conselleria de Salut. Els sanitaris han reclamat també, entre altres mesures, una recuperació salarial respecte a la disminució patida el 2010, així com lluitar per l'eliminació de contractes precaris. Per altra banda, també s'han mostrat descontents amb el complement salarial promogut per la Conselleria de Salut, ja que segons han explicat, no compensa el patiment i estrès a què s'ha vist immers el personal durant aquests mesos.

A falta de saber si la Conselleria de Salut atendrà les seves demandes, Sanitaris en Lluita avisa que si la situació no es reverteix, es convocarà una vaga de tot el sector sanitari.

"Última hora: Les últimes dades de positius i defuncions per coronavirus a TGN" "Les propostes d'un expert de la URV per evitar una nova onada de coronavirus"