Pastisseria de Reus coronavirus

Salvar la tradició: mones de Pasqua més personalitzades i a domicili

Es preveuen pèrdues de fins al 50% i el sector proposa la segona Pasqua com a solució

Normalment, a hores d’ara, els obradors de les pastisseries i els forns de casa nostra treballen a ple rendiment. En els seus prestatges i taulells s’acumulen infinitat de pans de pessic untats i decorats artísticament amb mantega, trufa i fruita confitada. Centenars d’ous de xocolata i figures de tota mena entretenen els vianants des de l’aparador i, per la seva banda, els plomalls de colors virolats i la tendresa dels pollets artificials donen la nota estrident a l’escenografia.

Enguany, però, viurem una Pasqua atípica i tot això no ha succeït. Tot i que durant l’Estat d’Alarma s’ha permès l’obertura d’aquests establiments considerats de primera necessitat, des del sector s’assegura que s’ha patit una davallada molt important en el consum dels productes més específics com els pastissos i els dolços singulars, ja que «ara el client només demana productes bàsics». Les mones i les postres d’aquests dies en són un exemple.

Des del gremi es lamenta que la campanya de les mones de 2020 ha caigut un 50% respecte a la de l’any passat. Això és degut, per una banda, a la situació de confinament que, en molts casos, no permet la trobada física entre el padrí i el fillol. Per l’altra, a l’estat d’ànim dels consumidors i a la impossibilitat de realitzar àpats amb familiars i amics on tradicionalment es comparteixen aquestes postres.

Escollir la mona a través d’Instagram

Davant d’aquest escenari catastròfic, el sector s’ha volgut reinventar per trobar una sortida a la problemàtica. En aquest sentit, des de fa dies nombroses pastisseries del país ofereixen als seus clients la possibilitat de lliurar les mones a domicili, talment com si fossin pizzes i amb una mida molt més reduïda i personalitzada, ja que en la majoria de casos el pastís no s’haurà de compartir amb tantes persones.

Per això, els consumidors, des del sofà de casa i a través de les xarxes socials dels establiments, poden escollir entre les diverses varietats que s’ofereixen i encarregar-les amb un missatge privat o bé trucant a un número de telèfon. Per la seva banda, el pagament pot efectuar-se mitjançant una transferència bancària, a través de Bizum o en efectiu en el moment del lliurament.

Mona de Pasqua
Els obradors s'afanyen a agafar els últims encàrrecs | Laia Solanellas

Les Tecles de Tarragona tampoc es queden sense mona

Tarragona compta amb una tradició única al voltant d’aquestes prostres. Totes les nenes i noies que es diuen Tecla són apadrinades per l’alcalde de la ciutat i, per Pasqua, els és lliurada una mona a cadascuna d’elles. En aquest sentit, Pau Ricomà, l’actual batlle, ja ha assegurat que tot i les circumstàncies actuals, enguany també es complirà la tradició i les 13 Tecles rebran el seu obsequi, en aquest cas al seu domicili.

«De Pasqua Floria a Pasqua Granada»

Segons les dades del sector, l’any passat es van vendre unes 40.000 mones a la demarcació de Tarragona. És evident que en el context actual, no s’arribarà ni de bon tros a aquesta xifra, i això pot perjudicar greument les petites empreses, ja que la campanya de Pasqua suposa una facturació molt important del total anual. Per aquest motiu, una de les alternatives més viables per intentar salvar la situació ha arribat amb un possible traspàs de la celebració: de Pasqua Florida a Pasqua Granada.

En aquest sentit, la Pasqua Granada se celebra 49 dies després del dilluns de Pasqua, motiu pel qual també se la coneix popularment per «Segona Pasqua». Enguany, tindrà lloc el 31 de maig i es tracta d'una diada que té una doble vessant: per una banda recorda que en el món natural algunes plantes comencen a donar gra i, per l'altra, commemora, en el marc del Cristianisme, el descens de l’Esperit Sant sobre els deixebles de Jesucrist.

Mona de Pasqua
Les mones poden ser de diverses varietats | Laia Solanellas

Fer la mona a casa

Per als més manyosos, abans de renunciar a aquestes postres delicioses, també hi ha una altra possibilitat a explorar si no es pot adquirir la mona a la pastisseria. Es tracta de fer-la a casa, seguint els consells i les receptes que aquests dies corren per la xarxa com a alternativa a la situació de confinament. Sigui quin sigui el resultat final, la iniciativa aconseguirà dos propòsits: omplir unes quantes hores del confinament i aprendre a elaborar un dels elements més típics de la cultura gastronòmica catalana.


Comentaris