El preu del lloguer a Tarragona puja un 9,4% el 2019

Les rendes a Barcelona arriben a 16,5 euros per metre quadrat, la xifra més elevada de l'Estat
El preu del lloguer a Tarragona està a 7,3 euros el metre quadrat | J.O.

 

Les rendes de l'habitatge a Catalunya s'han incrementat un 4,4% el 2019, fins a situar-se en 14,2 euros per metre quadrat, segons l'informe d'evolució del preu de lloguer elaborat per Idealista. A la demarcació de Barcelona, els preus han crescut un 2,4% en els últims dotze mesos, fins a 14,9 euros per metre quadrat. Pel que fa a la demarcació de Tarragona, el preu del lloguer ha crescut un 9,4%, fins a 7,3 euros el metre quadrat. Girona, per la seva part, ha experimentat el creixement més gran dels preus de lloguer a Catalunya i les rendes s'han incrementat un 13,5%, fins als 9 euros per metre quadrat.

 

A Lleida s'ha produït una «anomalia estadística» provocada per l'augment del volum dels habitatges de temporada a l'àrea de Baqueira, que ha generat un increment del 62,7% i al qual l'equip d'Idealista no ha atorgat «valor estadístic». Per ciutats, els preus a Tarragona han pujat un 8,4%; a Lleida, un 7,7%, i a Girona, un 11,5%.

 

«Esperàvem que 2019 fos un any de normalització dels preus del lloguer»

El cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, ha assegurat a través d'un comunicat que «Esperàvem que 2019 fos un any de normalització dels preus del lloguer, fins i tot de caigudes, però el decret llei en matèria de lloguer que va ser aprovat definitivament durant la primavera li va donar la volta a la tendència, amb tensions a l'alça dels preus».

 

«El que hem viscut el 2019 hauria de posar-nos en alerta contra les noves iniciatives legislatives que penalitzin el mercat de lloguer. Totes les mesures coercitives que es prenguin, com intentar controlar artificialment els preus, poden tenir justament l'efecte invers al desitjat», ha afegit.

 

A escala estatal, el preu del lloguer ha augmentat un 4,8% el 2019, amb un preu per metre quadrat mitjà de 10,9 euros mensuals. Madrid ha experimentat un creixement anual del 4,4%, fins a 16,1 euros per metre quadrat, la segona ciutat més cara de l'Estat després de Barcelona.

 

A Barcelona, els preus més elevats són a Ciutat Vella

A Barcelona, l'increment dels preus de lloguer ha estat de l'1,9%. Els preus més elevats de la ciutat s'han registrat al districte de Ciutat Vella, amb un valor de 19 euros per metre quadrat; Eixample, amb 17 euros, i Sarrià Sant Gervasi, amb 16,9 euros. El districte de Nou Barris és el més econòmic de la ciutat, amb 12,7 euros per metre quadrat mensuals; seguit d'Horta Guinardó, 13,3 euros, i Sant Andreu, 13,3 euros.

 

En relació amb l'any passat, el preu de lloguer ha caigut en el districte de Sant Martí, amb un descens del 2,8%, i a Sants-Montjuïc i Gràcia, amb una caiguda del 0,4% i del 0,2%, respectivament. En el sentit contrari, Sant Andreu, Ciutat Vella i Eixample han estat els districtes amb un major creixement, del 3,7% i 3%, respectivament.