El paisatge desolador al Delta de l'Ebre després dels aiguats en imatges

Experts de la URV insisteixen en la necessitat de «mesures urgents» per preservar el Delta de l'Ebre

Els efectes del temporal Glòria han debilitat la salut del tresor natural del Sud | Advoquen per aportar-hi nous sediments

Les ferides del temporal Glòria han deixat el tresor natural del Delta de l'Ebre contra les cordes. És una de les lectures que han fet públiques els investigadors Jordi Blay i Aitor Àvila, del Departament de Geografia de la URV, en una publicació monogràfica especialitzada. Els experts recuperen el debat sobre la salut del Delta, nou mosos després del desastre, per recordar que és necessari prendre «mesures urgents» per mantenir-lo amb vida.

En el document, publicat per la Societat Catalana de Geografia, els experts de la Rovira i Virgili deixen constància del «context de canvis accelerats en el medi natural» que causa i causarà la crisi climàtica, i deixen poc marge a l'espera per preservar un Delta de l'Ebre especialment fràgil. No és un descobriment nou. «El problema es comença a detectar fa més de cinquanta anys, poc després que es reduís de forma dràstica l’aportació de sediments al Delta a conseqüència de la construcció dels grans embassaments de la conca de l’Ebre», exposen els experts.

La força del Glòria va inundar 2.600 hectàrees d'arrossars i va trencar la barra del Trabucador

Imatges del Delta de l'Ebre captades pel satèl·lit Sentinel després i abans del temporal Glòria
Imatges del Delta de l'Ebre captades pel satèl·lit Sentinel després i abans del temporal Glòria | Euronews

En aquest context de pèrdua de sediments, les actuacions i reaccions durant dècades «han estat possiblement massa discontínues en l’espai i en el temps per a proporcionar una defensa suficient del litoral enfront de temporals de la categoria del Glòria», valoren els geògrafs, de manera que la vulnerabilitat del Delta i del litoral ebrenc segueixen a màxims. I reivindiquen «mesures d'urgència» com l'aportació definitiva, ara sí, d'una base de sediments suficient per aturar la regressió de l'espai.

Cal recordar que el temporal Glòria va irrompre entre els dies 19 i 23 de gener d'aquest 2020 i va causar estralls de magnitud històrica al Delta, amb onades de prop de vuit metres de mitjana, forts vents, inundacions de més de 2.500 hectàrees d'arrossars, una gravíssima regressió de fins a 25 metres de litoral i fins i tot el simbòlic trencament de la barra del Trabucador. Els experts de la URV tornen a alçar la veu i demanen que se'ls escolti a temps.


Comentaris