GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQU脥 i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Not铆cies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El 2020 arriba a la regi贸 de Tarragona amb una llarga llista de reptes

Analitzem les claus de l'actualitat de l'any que encetem, amb reptes escampats arreu del territori
L'amfiteatre, i el patrimoni en general, 茅s el tal贸 d'Aquiles que Tarragona ha de refor莽ar enguany. | Antonio Ramos

 

Ho diu la famosa dita: any nou, vida nova. M茅s enll脿 de les paraules, per貌, els fets ens solen traslladar a una altra realitat: any nou; reptes, els de sempre. La regi贸 de Tarragona enceta el 2020 i, poques hores despr茅s d'haver estrenat el nou any amb una dotzena de grans de ra茂m, l'expectativa 茅s similar als anteriors: hi ha moltes mat猫ries, de molta envergadura 鈥攄'aquelles que en parlem des de fa lustres i d猫cades鈥 que cal concretar i que sembla, de fet, que s'hagin de concretar enguany... altra cosa, per貌, 茅s que acabi sent aix铆.

 

Aprofitant que acabem d'entrar al 2020, a TarragonaDigital aprofitem per fer un rep脿s de tots els reptes als quals s'enfronten aquest any les diverses i principals zones de l'脿rea metropolitana de Tarragona.

 

Tarragona, amb el patrimoni com a principal camp de batalla

La ciutat de Tarragona encara l鈥檃ny amb un seguit de temes importants sobre la taula. En primer lloc, l鈥檈stat del patrimoni. El tancament, a finals del mes de setembre, de l鈥橝mfiteatre va destapar d猫cades de gesti贸 del manteniment de la joia de la corona de Tarragona, el seu conjunt monumental, com a m铆nim molt deficient. Ara, aquest 2020, s鈥檋aur脿 de veure com funcionen els mecanismes de coordinaci贸 entre l鈥橝juntament i la Generalitat de Catalunya per millorar el patrimoni.

 

Aix铆 mateix, aquest 2020 s鈥檋aurien de veure, en algun moment de l鈥檃ny, les primeres actuacions al Banc d鈥橢spanya. L鈥檋ist貌ric edifici de la Rambla Nova hauria d鈥檕brir el darrer trimestre del 2021 per donar llum al Rambla Science. Per complir aquest anunci, s鈥檋auria de veure activitat al Banc d鈥橢spanya durant l鈥檃ny vinent. El delegat del govern de la Generalitat de Catalunya, 脪scar Peris, ha reivindicat que cap a finals d鈥檃ny les esperades obres de l鈥檋ospital universitari Joan XXIII de Tarragona hauran comen莽at.

 

Encara dins l鈥櫭爉bit de les compet猫ncies del govern catal脿, el Port de Tarragona comen莽ar脿 les obres de la nova terminal de creuers, destinada a entrar en funcionament l鈥檃ny 2021. Per 煤ltim, el desenvolupament de la variant de Vandell貌s del Corredor del Mediterrani portar脿 al fet que l鈥檈staci贸 de trens de Tarragona esdevingui, al llarg de l鈥檃ny vinent, un baixador, perqu猫 perdr脿 els trens de llarga dist脿ncia, com ara els Euromeds.

 

Per cert, la q眉esti贸 afecta de ple tamb茅 la Costa Daurada. Com quedar脿 el servei de Rodalies? Quins trens pararan a les noves i llampants estacions de Cambrils i l鈥橦ospitalet de l鈥橧nfant? Com ho faran els viatgers de Salou per anar cap al sud? I la nova estaci贸 al costat de PortAventura? Quan es desmantellaran les vies actuals? Interrogants que li tocar脿 aclarir al 2020.

 

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

Infraestructures i sanitat, els deures pendents a Reus

A la ciutat de Reus es mantenen a l'espera de soluci贸 o execuci贸 alguns dels projectes m茅s reclamats els darrers anys. El principal 茅s l'Hospital Sant Joan, que ha de canviar de mans perqu猫 l'assumeixi la Generalitat de Catalunya. Ho ha de fer a trav茅s d'una Empresa de Dret P煤blic de nova creaci贸 que ha de dependre del departament de Salut.

 

L'abril del 2017 es va anunciar un consorci entre Generalitat i Ajuntament que havia de posar-se en marxa l'1 de gener del 2018. Aquesta opci贸 es va descartar i es va anunciar l'actual, que havia d'entrar en funcionament abans que acab茅s el 2019. El 23 de desembre passat es va aprovar el conveni que regula les operacions que s'han de fer perqu猫 l'Hospital Sant Joan canvi茂 de mans. Sense haver fet p煤blics els terminis, s'ha apuntat que la venda en si s'hauria de dur a terme durant el pr貌xim mes.

 

Imatge virtual del projecte del baixador de Bellissens | TarragonaDigital

 

Amb un punt de partida m茅s verd, per貌 tamb茅 s'ha avan莽at en la construcci贸 del baixador de Bellissens. Ha de suposar una segona estaci贸 de tren a la ciutat que doni servei a la zona sud, amb alta densitat poblacional, l'Hospital i el campus Bellissens de la URV com a principals focus de demanda. El govern espanyol estaria estudiant la seva viabilitat i el gruix de viatgers que se'n podrien beneficiar per justificar la inversi贸.

 

En la mateixa situaci贸 es troba l'estaci贸 intermodal que des de Reus, i ara tamb茅 fent front com煤 amb l'脿rea metropolitana de Tarragona, consideren que cal instal路lar al sud de l'aeroport per connectar-lo amb l'alta velocitat. En 脿mbit m茅s local, per貌 a merc猫 dels pressupostos de la Generalitat, segons afirma el Govern, es troba el barri del Carme. Als solars propietat d'Incas貌l ja s'hi han enderrocat els edificis expropiats anys enrere i ara, juntament amb l'Ajuntament, cal planificar el projecte urban铆stic.

 

Hauria de donar sortida a la promesa de pisos p煤blics anunciada en campanya electoral, per貌 tamb茅 al desdoblament del CAP Sant Pere. Al centre d'atenci贸 prim脿ria hi treballen dos equips, que equivaldrien a dos CAP diferents i, per la limitaci贸 de les instal路lacions, es troba saturat. La possibilitat per desdoblar-lo que ara mateix es treballa 茅s la d'ubicar un dels dos equips al barri del Carme.

 

Terrenys del Centre Recreatiu i Tur铆stic (CRT) de Vila-seca i Salou | ACN

 

L'any que, 'a priori', haurien de comen莽ar les obres de Hard Rock

M茅s enll脿 del desenvolupament del Corredor Mediterrani que ja hem comentat, a la Costa Daurada, l鈥檃ny 2020 s'heretaran diversos reptes, alguns d鈥檈lls, carregats d鈥檌ncertesa, com ara el macroprojecte de Hard Rock als terrenys del CRT de Vila-seca i Salou. Fa uns mesos, l鈥檈mpresa va fixar el maig com a data per iniciar les obres. Avui, encara no ha lliurat la documentaci贸 del seu projecte, no ha pagat els terrenys propietat de 鈥榣a Caixa鈥 i la Generalitat ha hagut de prorrogar la llic猫ncia per segona vegada. Mentrestant, la il路lusi贸 amb qu猫 es va vendre el projecte fa ja quasi vuit anys segueix apagant-se.

 

En el terreny m茅s municipal, aquest 2020 hauria de ser l鈥檃ny que Cambrils comenci a veure la transformaci贸 d鈥檜n espai emblem脿tic del port com 茅s la pla莽a del P貌sit, amb l鈥檌nici de les obres del nou hotel de luxe que hi van projectar els inversors kazakhs el 2013. Potser ser脿 tamb茅 hora de posar el fil a l鈥檃gulla a altres grans projectes pendents com ara el Teatre Auditori o l鈥檃vinguda de l鈥橢sport.

 

A Salou, el gran anhel per a l鈥檃ny nou 茅s la canalitzaci贸 del barranc de Barenys, unes obres pressupostades en 14 milions d鈥檈uros que haur脿 d鈥檃ssumir la Generalitat. Tamb茅 ser脿 l鈥檃ny per iniciar la conversi贸 de Carles Bu茂gas en una gran avinguda per a vianants i qui sap si tamb茅 ser脿 l鈥檃ny en qu猫 el govern estatal acabi el recorregut del Cam铆 de Ronda. Pel que fa a Vila-seca, aquest 2020 l鈥橝juntament obrir脿 per fi el Castell com a sala d鈥檈xposicions, comen莽ar脿 les obres de remodelaci贸 del Celler i enlla莽ar脿 els tres nuclis de poblaci贸 amb el reivindicat autob煤s urb脿. A la Pineda, les obres de la ZAL als terrenys del Port de Tarragona marcaran l鈥檃ctualitat dels pr貌xims 12 mesos.

 

Torredembarra espera passos endavant per disposar d'una comissaria de Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari

 

Baix Gai脿: l'any de la caserna de Mossos a Torredembarra?

Al Baix Gai脿, l鈥檃ny 2020 tamb茅 comen莽a amb reptes importants pendents de fer-se realitat o, almenys, d鈥檈ncaminar. La primavera de 2020 havia estat sempre la data en qu猫 s鈥檋avia fixat l鈥檌nici de la construcci贸 de la caserna de Mossos d鈥橢squadra a Torredembarra, per貌 si la cessi贸 dels terrenys entre l鈥橝juntament i Interior s鈥檋avia de signar durant la tardor passada, el cert 茅s que no ha estat aix铆. La q眉esti贸 s鈥檋a de resoldre de forma imminent i la construcci贸 hauria de comen莽ar enguany per entrar en funcionament el 2021.

 

Hi ha, per貌, m茅s equacions que cal resoldre a la Torre: una d鈥檈lles 茅s la del CAP. L鈥橝juntament, Xarxa Santa Tecla i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya tenen clar que cal un nou edifici, per貌 cal formalitzar l鈥檃cord, establir terminis i concretar com ser脿 la transici贸 entre un i altre edifici. La teoria sembla cara per貌 no s鈥檋a avan莽at en la pr脿ctica i 茅s justament en aquest terreny on hi ha d鈥檋aver aven莽os aquest 2020. Tres quarts del mateix a Roda de Ber脿, on s鈥檌ncrementa la pressi贸 sobre el Departament d鈥橢ducaci贸 per a la construcci贸 de l鈥檌nstitut de la vila.

 

Tamb茅 aquest 2021 veurem inversions esperades, com la conversi贸 en passeig del tram de l鈥橬-340a entre els passejos de l鈥橢staci贸 i de la Sort de Torredembarra o la creaci贸 d鈥檜na zona verda a l鈥檃parcament que hi ha actualment entre els carrers de Lleida i de Rodes. A Altafulla, un dels principals reptes de l鈥檃ny 茅s veure com es concreta la creaci贸 del Centre de Dia i si es comencen a aplicar solucions per pal路liar la regressi贸 de la platja.

 

L'articulaci贸 de la vegueria Pened猫s, un dels deures de l'any al nord de la regi贸

La comarca del Baix Pened猫s encara el 2020 amb diferents reptes pendents, entre els quals hi ha la definici贸 del model socioecon貌mic de la Vegueria del Pened猫s. Les diferents capitals del territori, com el Vendrell, acolliran a principis d鈥檃ny unes jornades per recollir propostes, de cara al congr茅s que tindr脿 lloc el 21 de febrer al Castell de Castellet

 

A l鈥櫭爉bit comarcal, tamb茅 caldr脿 prendre decisions al voltant del model mancomunat de recollida de residus, ja que la concessi贸 a EcoBP acaba a principis del 2021. Ajuntaments com el de Calafell o el del Vendrell ja han expressat els seus dubtes sobre el fet de continuar amb un model similar al dels 煤ltims anys, que creuen que ha donat pocs resultats.

 

Pel que fa al Vendrell, el 2020 es presenta com una oportunitat de projecci贸 a l鈥檈xterior amb la capitalitat de la cultura catalana. Aquest esdeveniment permetr脿 donar m茅s visibilitat a la ciutat, en un any on tamb茅 s鈥檋an de concretar les obres del FEDER de Coma-ruga i l鈥檃mpliaci贸 de l鈥檌lla de vianants al centre. Dos projectes que suposaran una renovaci贸 important de l鈥檈spai p煤blic. Altres reptes com revertir la saturaci贸 escolar als tres municipis de la costa 鈥攅l Vendrell, Calafell i Cunit鈥 i impulsar el projecte de millora de la C-31 al seu pas per Cunit i Calafell, on es concentra un elevat nombre d鈥檃ccidents, depenen de si la Generalitat aconsegueix aprovar uns nous pressupostos.

 

Una de les sales del Museu Casteller de Catalunya, encara en obres. | J煤lia Giribets

 

2020, l'any del Museu Casteller de Valls... o haurem d'esperar a les Decennals de 2021?

L鈥檃ny 2019 va deixar, a Valls, alguns temes pendents per resoldre i d鈥檃ltres de ben encaminats. L鈥檕rganitzaci贸 de les Festes Decennals de la Mare de D茅u de la Candela de 2021, per exemple, avan莽a a bon ritme i, amb tota seguretat, despr茅s de l鈥檈stiu es donar脿 a con猫ixer el programa d鈥檃ctes. Alhora, la Taula de Coordinaci贸 de les festes i l鈥橝juntament de Valls desgranaran, en els properes mesos, totes les caracter铆stiques, novetats i reformulacions de l鈥檈sdeveniment m茅s esperat de la d猫cada a la capital de l鈥橝lt Camp. Tamb茅, durant les festes de Nadal de 2020 s鈥檈strenar脿 l鈥檃nhelat orgue de l鈥檈sgl茅sia de Sant Joan com a pr猫via al 2 de febrer.

 

Potser, una de les inc貌gnites m茅s punyents que planaran sobre l鈥檃ny 2020, i tamb茅 per a les Decennals, 茅s la hipot猫tica inauguraci贸 del Museu Casteller de Catalunya. Amb el colossal edifici acabat, per fi, en ple centre hist貌ric, ara el retard arriba amb la licitaci贸 de la gesti贸 de l鈥檈quipament. Despr茅s d鈥檜n primer frac脿s en el concurs p煤blic i la inviabilitat del contingut del plec de cl脿usules, a inici del 2020 els nous terminis per a l鈥檕bertura del museu es troben inconcrets, en l鈥檃ire, i sense un full de ruta concret. Ser脿 aquest l鈥檃ny definitiu per obrir aquest espai o haurem d鈥檈sperar a les Festes Decennals?

 

Sense marxar del Barri Antic vallenc, sembla que el nou equip de govern, sortit de les eleccions del mes de maig passat, ja t茅 enfilats alguns dels projectes clau per tal de reconduir la situaci贸 l铆mit que pateix aquesta zona de la ciutat. El pressupost d鈥檈nguany contempla diverses actuacions patrimonials, com la rehabilitaci贸 de la coberta de l鈥檈sgl茅sia de Sant Francesc, l鈥檌nici de les obres de ca Xapes per a la llar dels jubilats o els primers passos en l鈥檈xpropiaci贸 del pany nord de la pla莽a de l鈥橭li, a m茅s dels treballs en el subs貌l en aquesta via.

 

La Conca, a recuperar-se de la riuada amb un ull posat a l'A-27

A la Conca de Barber脿 un dels reptes que fa temps que s鈥檃rrossega 茅s la construcci贸 del t煤nel de l鈥橝-27. Aquest 2020 s鈥檋a de foradar el t煤nel per la banda de Lilla, ja que ara s鈥檋a comen莽at per Fonstcaldes. Pel que fa a projectes m茅s concrets, a Montblanc s鈥檋a de consolidar el nou espai de la pla莽a Sant Francesc. El 2020 s鈥檋a de tirar a terra l鈥檈difici que falta per comen莽ar a rehabilitar el portal. En l鈥櫭爉bit del turisme, s鈥檋a de tirar endavant la reconversi贸 del celler modernista de Montblanc en un equipament tur铆stic de primer nivell.

 

Moltes de les actuacions que afectaran de forma important als pressupostos de Montblanc tenen a veure amb els danys produ茂ts per la riuada del 22 d鈥檕ctubre passat: com rehabilitar la zona del Pont Vell o altres 脿rees afectades. Pel que fa a l鈥橢spluga de Francol铆 tamb茅 estan pendents de totes les gestions posteriors a la riuada. Des de l鈥橝juntament, per貌, tamb茅 volen posar fil a l鈥檃gulla en el tema de l鈥檋abitatge en aquest municipi, fent un primer estudi per veure quines accions s鈥檋an de prioritzar.