La cirurgia poc invasiva amb un robot d'última generació supera les 50 intervencions a Joan XXIII

El 'Da Vinci Xi' permet operacions amb menys sagnat, més precisió i una millor recuperació
El robot Da Vinci és la plataforma més evolucionada per operar de forma poc invasiva | Cedida

 

L’hospital Joan XXIII de Tarragona ha superat les 50 intervencions quirúrgiques amb el nou robot Da Vinci Xi, la plataforma més evolucionada per a la realització de cirurgia mínimament invasiva. Segons informa l’Institut Català de la Salut (ICS), durant el primer semestre de l’any s’han fet prop d’un centenar d’intervencions amb aquest sistema, i la meitat d'elles ja han estat amb el nou model.

 

Aquest robot d’última generació es va incorporar a l’hospital tarragoní el passat mes d’abril. Està dotat d’una tecnologia innovadora i precisa, i es pot adaptar a diverses especialitats: cirurgia toràcica, urologia, ginecologia, otorinolaringologia i cirurgia general.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Des de la consola quirúrgica mitjançant pedals i manipuladors, el cirurgià controla i maneja l'endoscopi 3D i els braços articulats que són característics del Da Vinci Xi. Permet passar d'una vista de camp complet a múltiples imatges facilitant maniobres més segures i precises. Per la seva banda, el carro del pacient disposa de quatre braços quirúrgics mòbils i intercanviables que el cirurgià controla des de la consola. Els instruments i l'endoscopi es mouen reduint al mínim la força sobre el cos del pacient.

 

El nou robot 'Da Vinci Xi' permet operacions més precises

La quarta generació del da Vinci, l’Xi, presenta millores notables respecte a l’anterior. Així, ofereix una visió del camp operatori augmentada fins a deu vegades, amb resolució detallada i visió en 3D; anul·la la possible tremolor de mans del cirurgià i impedeix moviments involuntaris. També permet interactuar amb altres tecnologies presents en sales d’operacions de tot el món. A més, disposa d’un simulador virtual per aprendre l'ús del sistema da Vinci.

 

Aquest és l'únic sistema robòtic que tradueix els moviments del cirurgià de manera intuïtiva, cosa que permet un control de l'òptica i de les pinces, evitant els moviments complexos de la laparoscòpia. Facilita una visió tridimensional del camp quirúrgic i el cirurgià pot, sense ulleres o altres ajuts, «viure» la intervenció gairebé com si estigués dins del cos del pacient, segons detalla l’ICS.

 

La cirurgia robòtica és més precisa que la cirurgia convencional, comporta menys sagnat i menys risc d'infecció post quirúrgica, disminueix el temps d’hospitalització i facilita la recuperació dels pacients.