Imatge d'una monitora d'aiguagim fent classes a dones operades de càncer de mama a la piscina coberta del Fornàs, a Valls

Sessions d'aiguagim per dones afectades de càncer de mama

Les classes tenen lloc a sis municipis diferents del Camp de Tarragona i són tot un èxit

Dones afectades de càncer de mama s'apunten a aiguagim per recuperar forces. És una qüestió tant física com mental. L'activitat, organitzada per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), s'ofereix actualment en sis municipis del Camp de Tarragona i, vist l'èxit de la demanda, l'entitat no descarta ampliar-ho a més poblacions. Són grups de pacients operades de càncer de mama, i també d'ovaris o d'úter.

Algunes encara estan fent quimioteràpia i radioteràpia, però la gran majoria ja han finalitzat el tractament. Les classes, que són gratuïtes, ajuden a enfortir la musculatura i quan es van anunciar les places es van esgotar ràpidament. Actualment hi ha llista d'espera a les poblacions de Tarragona, Reus, El Vendrell, la Pineda, l'Hospitalet de l'Infant i ara a Valls

Les classes ajuden a millorar les seqüeles de després de l'operació

L'objectiu és millorar les seqüeles que les dones pateixen habitualment després de l'operació. Gràcies a la flotació promoguda per l'aigua, el pes d'una persona disminueix considerablement i això ajuda a fer exercicis de tonificació sense que el cos se'n ressenti, minimitzant riscos. I fer-ho en grup també ho fa més divertit i amè.

El perfil de les participants a Valls, el darrer municipi que s'incorporada a aquest tipus de sessions, és de dones d'entre 40 a 70 anys, totes elles intervingudes de mama, amb extracció parcial o total del pit. Alguna encara està en tractament actiu. En aquests casos cal l'aprovació de l'oncòleg.

Imatge general de dones operades de càncer de mama fent aiguagim per recuperar-se, a la piscina coberta del Fornàs, a Valls
Les classes d'aiguagim es realitzen en sis municipis del Camp de Tarragona i són tot un èxit | ACN

En altres instal·lacions es fa ús de la piscina petita, però a Valls ocupen la gran, on la zona poc fonda és reduïda i les dones acaben desplaçant-se cap al fons, on no toquen de peus a terra. També fan servir peses flotants i xurros en uns exercicis que serveixen per  enfortir la musculatura i guanyar mobilitat del braç de la banda operada.

«Jo noto millora amb l'aiguagim des del primer dia»

Després d'una mastectomia, la pacient pot notar enduriment, inflamació i també dolor de l'extremitat. Es coneix com a limfedema i l'objectiu és tractar i evitar aquest edema a través de la rehabilitació aquàtica. "És molt important fer exercici i no deixar de fer-ne perquè sinó tires molt enrere i et pot quedar completament paralitzat", afirma la Mariona, operada de càncer de mama ara fa cinc anys.

"Jo noto millora amb l'aiguagim des del primer dia, tant física com mental, estic animada i contenta i ja espero la pròxima classe", afegeix la Carme.

Les classes, que a Valls es fan dimecres a la tarda, comencen amb un nivell suau i la fisioterapeuta incrementa lentament el grau de complexitat, introduint diferents materials i exercicis. "La finalitat és prevenir el limfedema i les sessions sempre són en grup; la idea és fer com xarxa social, en grup poden comentar dubtes i angoixes, i compartir la seva experiència", explica la Guruzne Urkidi, fisioterapeuta titulada.

S'estudia cada cas i es rep un tractament específic i personalitzat, amb l'objectiu general de millorar la qualitat de vida d'aquestes dones després d'un càncer.