8-M: Tarragona presumeix de múscul feminista amb una nova marxa massiva pels carrers de la capital

Unes 6.000 persones han conformat la manifestació central, segons la Guàrdia Urbana
La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Tarragona en imatges! | Àngel Ullate

El Camp de Tarragona ha tornat a esprémer la força del vuit de març per convertir, un any més, el Dia Internacional de la Dona en una marxa massiva que ha tenyit de lila el cor de la capital. Unes 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest diumenge a la tarda entre la plaça Imperial Tarraco i la plaça de la Font per exigir una igualtat efectiva de drets i oportunitats entre homes i dones: el que es coneix transversalment com la causa feminista.

 

 

La manifestació ha sortit vora les 18.00 hores i ha engegat a caminar, plena de pancartes reivindicatives i de missatges originals, fins ben entrat el vespre a les portes de l'Ajuntament. Amb to festiu, pas ferm i un clam unànime, la concentració multitudinària ha tornat a rebutjar les desigualtats de gènere, bretxes salarials o els sostres de vidre i han tornat a adreçar els parlaments més durs a la xacra de la violència masclista.

 

La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Tarragona en imatges! | Àngel

El clam feminista s'ha tornat a fer sentir amb ganes, ha arrencat amb l'exhibició de pilars aixecats per dones castelleres a l'Imperial Tarraco i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la plaça de la Font, on s'ha llegit un manifest. El moviment ha denunciat la violència patriarcal, el capitalisme, els feminicidis i les agressions sexuals, el racisme i la precarietat laboral i ha apel·lat a la sororitat com la millor eina per la lluita per la igualtat.

 

Més de 6.000 persones s'han manifestat per una societat feminista aquest diumenge a Tarragona

Amb el lema 'Juntes, fortes i combatives, construïm l'alternativa feminista', la capçalera de la manifestació formada només per dones i persones de gènere dissident, ha arrencat quan passaven pocs minuts de les sis d'aquesta tarda de diumenge. Més enrere, en segon bloc, s'han situat els sindicats, les organitzacions i entitats de la ciutat que també s'ha sumat a la convocatòria de la Plataforma 8M Camp de Tarragona.

 

 

La Plataforma 8-M Camp de Tarragona ha xifrat en 7.000 persones la mobilització mentre que la Guàrdia Urbana en un miler menys, que són les xifres que es prenen com a oficials. La de Tarragona ha estat la marxa unitària de la demarcació, després que aquest matí hagi tingut lloc una altra, més modesta, a la ciutat de Reus i s'hagin succeït actes reivindicatius com el de les dones periodistes, a migdia a tocar del Balcó del Mediterrani, on també han dit prou i han llegit un manifest per la igualtat real i la fi de l'assetjament i les desigualtats.

 

«Dona, rebel·la't, trenca les cadenes!», «sense dones no hi ha revolució» o proclames contra la violència masclista i la precarització de les dones

Durant la mobilització s'han cridat proclames feministes, com ara 'Vosaltres, masclistes sou els terroristes', 'Dona rebel·la't, trenca les cadenes' o 'Sense les dones no hi ha revolució', entre d'altres. També hi ha hagut crides de rebuig a les agressions sexistes i violacions. Les manifestants també han cantat amb força l'himne xilè 'Un violador en el teu camí' en diverses ocasions al llarg de la marxa que ha transcorregut amb un to festiu, alegre i reivindicatiu.

 

La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Tarragona en imatges! | Àngel

La marxa lila ha aixecat, però, una sèrie de missatges líders que van molt més enllà del Dia Internacional de la Dona. Volen que la consciència sigui diària, que la lluita sigui constant, la complicitat dels homes per convertir la reivindicació en un clam conjunt i uníson i el reconeixement a tantes dones que han quedat relegades a un segon pla laboral o professional amb càntics som «cuidar i netejar, també és treballar!».

 

La protesta ha començat a l'Imperial Tarraco i ha recorregut l'avinguda Prat de la Riba, creuant per Ramon i Cajal i ha enfilat per la Rambla Nova, Sant Francesc, la Rambla Vella i el carrer del Portalet fins a la plaça de la Font. Tot just davant l'Ajuntament de Tarragona, la companyia Tornavís Teatre han interpretat diversos textos teatrals.

Tot seguit, membres de la plataforma organitzadora han llegit un manifest que ha denunciat la precarització de les dones que treballen en diumenges i les violències, els feminicidis i les agressions sexuals. En el document també s'ha fet una crida a l'autodefensa feminista i s'han solidaritzat amb totes les companyes encausades, exiliades i empresonades d'arreu del territori. La mobilització ha acabat amb l'actuació de la Xirigota de Dones de Tarragona i amb consignes a favor del moviment feminista.

 

També et pot interessar

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana