Els Ajuntaments mantenen el pols amb l'Estat pels romanents i els fons europeus

La darrera trobada de la trentena de consistoris implicats s'ha celebrat a petició dels de Reus i Lleida

Ajuntaments de grans ciutats de l'Estat reclamen al govern espanyol que doni resposta al conjunt dels ciutadans per igual davant la crisi de la Covid-19, al marge de si el seu consistori va tancar o no el 2019 amb superàvit. Reclamen que el nou Reial Decret Llei que prepara el Ministeri d'Hisenda destini 5.000 milions d'euros als Ajuntaments per fer front a les despeses sobrevingudes per la pandèmia.

També reclamen uns 1.000 milions d'euros del fons de transport, a més de beneficiar-se i poder participar en els criteris de distribució dels fons europeus. La reunió telemàtica, celebrada a iniciativa dels alcaldes de Reus i Lleida, ha comptat amb la participació de responsables municipals d'una trentena de ciutats com ara Tarragona, Badalona, Madrid, València o Saragossa.

En una compareixença de premsa duta a terme aquest dimarts, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha destacat que «oferim la mà perquè hi hagi acord en propostes viables; volem que hi hagi diàleg, consens i majoria». Assegura que no es vol obrir una confrontació, sinó un camí de solució per a la situació delicada de les administracions locals.

«L'Estat pot fer front a aquestes demandes», assegura Pellicer, en relació amb la proporció que suposen del pressupost estatal. Alerta, però, que «entre el primer decret i aquest segon han caigut moltes coses, sembla que hi hagi una actitud de no donar suport als Ajuntaments».

Reus i Lleida han impulsat la darrera trobada d'Ajuntaments per consensuar les reivindicacions davant de l'Estat | TarragonaDigital

Ajuntaments d'arreu de l'Estat mantenen el pols amb el govern central

Governs locals de diferent color polític d'arreu de l'Estat —però sense cap de socialista o de Podemos— com els de Lleida, Reus, Barcelona, Madrid, Saragossa, València, Granada, Pontevedra o Màlaga, entre altres, han celebrat aquest dimarts una reunió telemàtica en què han reclamat al govern espanyol que el nou Reial Decret Llei que prepara «resolgui els problemes de tots els ciutadans» i, per això, s'han compromès a elaborar un manifest amb les seves reivindicacions.

Així mateix, confien sumar l'adhesió de moltes altres capitals de província i poblacions de més de 100.000 habitants. Al marge de suspendre el sostre de despesa per al 2020 i permetre als Ajuntaments gastar el superàvit del 2019, mesures ja previstes en l'esborrany del nou Reial Decret Llei, els Ajuntaments que han participat en la reunió reclamen que els consistoris puguin també beneficar-se dels fons europeus per a la Covid-19 i participar en l'elaboració dels criteris per repartir-los.

També demanen que l'Estat destini als Ajuntaments uns 5.000 milions d'euros per poder fer front a les despeses que han hagut d'assumir tot i la caiguda d'ingressos, així com uns 1.000 milions d'euros del fons de transport per pal·liar la davallada d'ingressos derivada de la caiguda dels usuaris del transport públic durant el confinament.

Cal recordar que el Congrés no va convalidar el Reial Decret Llei acordat pel govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre la cessió dels romanents dels Ajuntaments, per la qual cosa va quedar derogat.

"Atenció: Novetats importants sobre el judici dels atemptats de BCN i Cambrils" "Última hora: Augmenta el risc de rebrot a la demarcació de Tarragona"