El TSJC dona la raó als sanitaris i obliga a l'ICS a facilitar més i millors equips de protecció

La justícia estima parcialment la demanda del sindicat CGT Tarragona | Ho ha resolt aquest dijous
Les dades de sanitaris infectats a Tarragona són més que notables, segons les fonts oficials | ACN

Resolució important de la sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El tribunal ha estimat parcialment una demanda presentada pel sindicat sanitari CGT de Tarragona contra l'Institut Català de la Salut (ICS) que reclamava més mitjans i més protecció per als sanitaris exposats amb més freqüència als efectes de la Covid-19. No és la primera resolució judicial en aquesta direcció, ni la primera vegada que els sanitaris tarragonins denunciaven les seves condicions laborals.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

El TSJC ha acordat, atesa la reclamació sindical, requerir a l'ICS «per a facilitar al col·lectiu afectat els EPI i EPC que reclamen en la mesura de les seves possibilitats actuals», i ha advertit que «el tipus i la qualitat d'aquestes proteccions s'haurà d'ajustar a les exigències d'homologació que corresponguin, d'acord amb el grau de risc que assumeixi cada sanitari». La resolució s'ha fet pública aquest dijous a migdia.

 

La resolució desestima la demanda de tests massius a la comunitat sanitària

La demanda de la CGT se centrava en aquesta petició sobre els equips de protecció, i també demanava que es realitzin test PCR (els més fiables) a tot el personal sanitari i a permetre que els treballadors més vulnerables o amb patologies prèvies es puguin absentar temporalment dels seus llocs de feina. La sala del TSJC, però, ha desestimat aquestes reclamacions.

 

A criteri dels magistrats, la realització massiva dels tests «és evident que pot servir per prevenir futurs contagis», si bé «és notori que el Ministeri de Sanitat no pot obtenir aquest tipus de test en el número que necessita» per satisfer la reivindicació sindical.

 

La protecció o exempció de sanitaris vulnerables, un risc que s'avaluarà «cas per cas»

Sobre l'exempció temporal justificada dels sanitaris vulnerables —un supòsit que ja va validar jurídicament una sentència recent a una sanitària de l'Hospital Joan XXIII—, el TSJC considera que «no es pot obligar a l'ICS a adoptar una mesura tan generalitzada» atès que «només es pot adoptar prèvia avaluació de la persona concreta i la causa concreta» per tal de catalogar un treballador com a especialment vulnerable o especialment exposat. Assegura que són casos individuals, i en cap cas col·lectius.

 

Cal recordar també que, aquesta mateixa setmana, la sala social del TSJC ja va donar la raó també als tècnics d'ambulàncies que havien demanat més i millors equips de protecció i desinfecció per als seus vehicles sanitaris, en un cas que també va denunciar TarragonaDigital el passat 2 d'abril.