La URV intercanviarà estudiants amb la Universitat d'Arizona (EUA)

La rectora ho ha anunciat després de celebrar el darrer Consell de Govern del curs acadèmic 2018/2019
La rectora Figueras ha fet l'anunci després de celebrar el darrer Consell de Govern del curs | Toni Cabanillas

La Universitat Rovira i Virgili (URV) està treballant amb la Universitat d'Arizona, als Estats Units, en l'elaboració d'un programa conjunt d'intercanvi d'estudiants amb estades d'entre un semestre i un any. Ho ha anunciat l'equip directiu de la URV aquest dijous, 11 de juliol, després de celebrar el darrer Consell de Govern del curs acadèmic 2018/2019, on també han fet balanç de la feina feta en els darrers mesos.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Els futurs intercanvis amb la Universitat d'Arizona es traduiran en una desena de places per a cadascuna de les dues universitats, i la Rovira i Virgili detecta l'oportunitat d'ampliar la vinculació i «convertir-nos en un futur microcampus» de la universitat americana a Catalunya, amb la recepció d'entre 100 i 150 estudiants americans cada any per cursar «les classes regulars de qualsevol ensenyament». Encara no hi ha un termini fix per a l'entrada en funcionament d'aquests primers acords.

 

El nou model lingüístic de la URV: fomentar l'anglès amb proves de nivell a partir del setembre

Un altre dels acords ratificats en el darrer Consell de Govern del curs és el nou pla d'acció de llengües estrangeres a la universitat pública de Tarragona. La URV realitzarà proves de nivell d'anglès a tots els nous estudiants a partir del setembre, tal com va avançar TarragonaDigital.com la setmana passada, amb la finalitat de «fomentar la millora de l'anglès a través del reconeixement» en lloc de fer-ho «per la via de la penalització», segons la rectora. El matís fa referència a la decisió de deixar d'exigir el nivell B1 per a obtenir el títol des de fa uns mesos.

 

El 'CRAI' és la bilbioteca universiària de la URV. A la imatge, la del Campus Sescelades. | Àngel Ullate

 

En aquest temps, més de 400 estudiants graduats han pogut obtenir el títol que se'ls resistia des de feia anys per aquesta raó. Des de la universitat, però, veuen el nou pla d'acció com una «declaració d'intencions» per incentivar la cura i la millora de l'idioma amb dues propostes clares: millorar dos nivells entre la prova de nivell d'entrada i la de sortida de la universitat, i fomentar l'aprenentatge autodidacta amb la inclusió de nous recursos gratuïts a través de la plataforma 'Moodle'.

 

Defensa de les 'start-up' i nou protocol contra la violència masclista i homòfoba a la URV

La universitat també ha fet balanç de «l'empenta que hem donat a projectes de transmissió del coneixement a la societat» i l'augment en un 30% dels recursos econòmics en aquesta matèria. En aquest sentit, l'equip de govern ha volgut destacar que l'aposta per «retenir talent i fomentar l'emprenedoria» s'ha accentuat en el darrer any, també amb reconeixements a les empreses 'start-up' engegades per alumnes o exalumnes de la Rovira i Virgili.

 

En paral·lel, també s'ha acordat l'articulació d'un nou protocol contra la violència masclista i la violència envers els col·lectius LGTBI dins la comunitat universitària que reforça i amplia l'anterior protocol vigent. Aquesta nova eina entrarà en vigor el pròxim mes de setembre, se centrarà en l'àmbit de l'alumnat i neix amb «un triple objectiu de prevenir, actuar i acompanyar a les víctimes» d'aquest tipus de violències dins l'entorn de la URV.

 

La URV va generar 1.400 documents de recerca acadèmica durant l'any 2018

El darrer Consell de Govern del curs també ha servit per posar el fil a l'agulla a l'informe de l'any 2018 sobre recerca i innovació, que encara no estava tancat. El balanç de la universitat és molt positiu, de «gran salt endavant», amb dades com la producció de 1.400 documents de recerca acadèmica durant l'any passat, «més articles que mai i de més prestigi que mai», han valorat amb satisfacció. Prova d'això, afirmen, són els rànquings internacionals que avalen el progrés de la URV com una de les 80 millors universitats joves del món, entre altres reconeixements.

 

En concret, han valorat l'èxit a l'hora de «connectar amb el nostre entorn, divulgar la ciència i obrir aquesta recerca pròpia a la societat». Han albirat que la línia ascendent s'accentuarà l'any 2019, amb la instal·lació a finals d'any d'una nova plataforma de nanotecnologia finançada amb ajuts estatals i, esperen, també europeus, i també amb les perspectives de futur de posar en marxa l'espai del Rambla Science, «una gran eina per accentuar aquesta divulgació i aquesta connexió amb Tarragona».

 

També et pot interessar