L'Ajuntament de les Borges es veu obligat a destinar molts recursos per resoldre el problema dels abocaments

L’Ajuntament de les Borges demana als ciutadans i ciutadanes que es respectin les normes de civisme i convivència per fer front a aquest problema
L'Ajuntament de les Borges demana la col·laboració ciutadana per evitar escenari com aquest | Cedida
 

Des de l'Ajuntament de les Borges del Camp s'està treballant una de les qüestions més preocupants: l'incivisme i els abocaments incontrolats tant a les papereres com a diferents bateries de contenidors que hi ha al municipi. Aquest problema es presenta en diverses formes. D'una banda, en algun cas extrem algunes papereres dels carrers s'han convertit en contenidors improvisats, ja que alguns ciutadans, en comptes d'abocar la brossa al contenidor corresponent, prefereixen fer-ho directament a les papereres. D'altra banda, a les bateries de contenidors s'hi aboquen tota mena de residus voluminosos, com ara mobles, restes d'obres, sanitaris, matalassos, restes vegetals, restes de poda, caixes de cartó sense doblegar, etc.

 

Alguns dels contenidors on és més freqüent aquesta situació són els que estan ubicats en llocs més allunyats de la vista dels ciutadans, més concretament, els que es troben al carrer de Les Borges Blanques, a l'avinguda de la Pau, al Camí de l'Ermita o a l'aparcament del carrer del Comerç. En segon terme hi ha els de la plaça de la Font, els de l'avinguda Baix Camp o els del passeig de l'Hort del Dasca. 

 

Les papereres convencionals de les Borges del Camp s'han convertit en contenidors de tota mena de materials | Cedida

 

L'Ajuntament retira els contenidors del polígon industrial 

Des del consistori del municipi es prega als veïns i veïnes que col·laborin de manera activa per fer front a aquest problema i que respectin les normes de civisme i convivència més elementals. D'altra banda, també vol recordar als veïns que a poca distància del terme municipal de les Borges s'hi troba la planta comarcal de residus de Botarell, que té un extens horari d'obertura i on es poden dipositar tota mena d'objectes i materials voluminosos gratuïtament.

 

A més, l'Ajuntament també ha pres altres mesures més dràstiques, com la retirada de tots els contenidors del polígon industrial borgenc, ja que, aquesta zona s'havia convertit en un lloc habitual per deixar-hi tota mena de runa, sobretot els caps de setmana. Com a alternativa, l'Ajuntament, amb la col·laboració dels propietaris de les indústries del polígon, fan dos cops per setmana (dimarts i divendres) una recollida porta a porta. Aquesta mesura ha funcionat força bé, ja que, des que s'aplica, pràcticament han desaparegut els abocaments incontrolats al polígon. 

 

Servei de recollida a la porta de casa

A banda, el consistori té establert un servei de recollida de voluminosos que es fa, gratuïtament, l'últim dijous de cada mes i que està obert a tothom. Prèviament cal que els interessats es posin en contacte amb l'ajuntament per facilitar les seves dades (nom, tipus de voluminós i quantitat, carrer, etc.) i l'Ajuntament proposa el lloc exacte on dipositar aquestes deixalles. Cada mes es reben unes 25 sol·licituds, cosa que suposa que s'omplin uns cinc camions que traslladen els voluminosos a la planta de Botarell. 

 

Finalment, l'Ajuntament du a terme, tres dies a la setmana, una revisió de tots els contenidors i papereres que hi ha al municipi per retirar voluminosos. En aquestes revisions es retiren, aproximadament, dos camions cada setmana que traslladen els residus a la planta de Botarell. Cal tenir en compte que es destinen molts recursos econòmics al transport i a les hores de feina de la brigada municipal. Recursos econòmics que es podrien estalviar o destinar-se a altres mesures si la ciutadania actues amb civisme i responsabilitat i utilitzant correctament els recursos que té a la seva disposició. 

 

L'Ajuntament de les Borges es veu obligat a destinar una quantitat considerable de recursos per pal·liar el problema dels abocaments | Cedida