La nova ruta que descobreix antics camins d'Alforja i vol difondre la seva història

La ruta, que s'inaugurarà el pròxim diumenge 16 de juny, pretén recuperar antics camins, donar a conèixer la seva història i promoure hàbits saludables
Plafó explicatiu que s'ha instal·lat al Parc d'Alforja | Cedida
 

'Rutes i camins d'Alforja' és la nova ruta de senderisme que s'inaugurarà el pròxim diumenge, 16 de juny, i que té com a objectiu principal rescatar antics camins del territori i reivindicar el seu valor per tal de preservar-los. És un projecte promogut per l'Ajuntament d'Alforja i dut a terme per Alforja Stark en col·laboració amb els excursionistes d'Alforja i els Patxanguerus d'Alforja. D'altra banda, el projecte també pretén dona a conèixer part de la història de l'entorn natural del terme i promoure, alhora, hàbits saludables. Segons informen els organitzadors, és un nou recurs que permetrà atraure nous visitants al poble. 

 

 • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Camins d'un valor històric important més enllà del terme municipal

Aquestes rutes tenen previst abastar tot el terme, prioritzant sempre els antics senders. Abans que arribessin els vehicles de motor, aquestes rutes van formar part d'una intricada xarxa de comunicació utilitzada per l'home, per les bèsties de càrrega i per la transhumància. És una xarxa que connecta diferents llocs d'importància considerable en l'època en què l'agricultura i el petit intercanvi de productes com el vi, els licors, els  minerals, les avellanes, el gel o les ovelles eren el principal sector econòmic de la zona. En alguns casos, les rutes sobrepassen el límit municipal i arriben a municipis com l'Aleixar, les Borges del Camp, Vilaplana, l'Arbolí, Riudecols, les Irles o Porrera. 

 

Les rutes volen recórrer tot el territori per camins antics. | Rogelio Portal

 

 

Des de l'organització recomanen fer un recorregut circular amb el punt de partida al Parc on es pot aparcar el cotxe. Just en aquest indret, s'ha instal·lat un gran plafó explicatiu amb un mapa i una breu explicació de cada recorregut. A més, també s'han editat dos tríptics informatius per tal de difondre el projecte en punts d'informació. Fins al moment, s'inclouen 9 rutes de dificultat moderada o fàcil i accessible per a tots els públics. La desena ruta es considera només per experts i s'hi han col·locat assegurances per risc de caiguda i cal que es respectin certes normes. Tot i això, és la ruta més interessant perquè inclou les coves del Rufino i el poblat prehistòric d'Alforja recentment descobert. Amb l'aplicació de Wikiloc es podrà seguir la ruta i, fins i tot, descarregar-la al mòbil per guiar-se durant tot el recorregut amb el GPS sense necessitat de connexió a internet. A més, totes les rutes estan disponibles al web de l'Ajuntament d'Alforja

 

Les diferents rutes són les següents:

 • Ruta 1, 'La ruta de les ermites i l'antic camí de les processons'
 • Ruta 2, 'El renéixer vinícola de l'antic empori carlista'
 • Ruta 3, 'Els camins de l'aigua, la Final i la Garranxa'
 • Ruta 4, ' El Mirador, el punt més alt del nostre terme'
 • Ruta 5, 'Pel cingle d'Arbolí a la recerca de la memòria d'en Josep Fusté'
 • Ruta 6, Per la ruta de les mines fins al Cingle Roig'
 • Ruta 7, 'El camí de la Mussara i els antics masos'
 • Ruta 8, 'Rocabruna: el poble perdut'
 • Ruta 9, 'Un passeig pels Miraltos i els molins de la riera d'Alforja'
 • Ruta 10, 'Els camins de la Prehistòria', el poblat prehistòric i les coves del Rufino. 

 

Inauguració de les rutes

El diumenge 16 de juny, s'inauguren les noves rutes i es pot participar en la inauguració explorant part de la ruta número 10. Es passejarà per la part més occidental, des de les escales del Susagno fins al grau d'en Dar, es visitaran les coves del Rufino, el poblat prehistòric i el laberint del Grau d'en Dar. Es requereix una bona preparació perquè hi ha passos d'extrema dificultat, fer la ruta acompanyat dels excursionistes d'Alforja és una bona oportunitat pels menys preparats. Hi ha dues opcions, a peu des d'Alforja a les 7.30 hores a la plaça de Dalt o en cotxe fins a dalt del cingle a les 8.00 hores a l'aparcament del cementiri. Cal confirmar assistència a través del telèfon 626 514 467.