El jutge investiga possibles delictes econòmics a la Cooperativa de l'Aleixar

El jutjat d'Instrucció número 3 de Reus instrueix diligències prèvies | La Cooperativa s'ha personat com a part perjudicada

El forat econòmic de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar ha arribat als jutjats. La denúncia que el president de l'entitat va presentar als Mossos d'Esquadra ha provocat que el jutjat d'Instrucció número 3 de Reus obri diligències prèvies per investigar fallida de la secció de crèdit segons ha informat RAC 1 i ha pogut corroborar TarragonaDigital. El magistrat vol esbrinar si s'haurien produït delictes econòmics.

La Cooperativa de l'Aleixar es persona en la causa

La denúncia presentada pel president de la Cooperativa ha arribat al jutjat d'Instrucció número 3 de Reus —el mateix que investiga el cas Innova—, que ha decidit obrir diligències prèvies. La denúncia la va recollir la unitat de delictes econòmics i estafes dels Mossos d'Esquadra, a Sabadell, i tal com se sospitava, és aquest l'àmbit d'actuació en el qual hauria de seguir el procés judicial.

Agrobotiga i magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar
Agrobotiga i magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

L'entitat agrícola de l'Aleixar s'ha personat en la causa després que s'hagin començat a trobar nombroses irregularitats en la comptabilitat dels darrers anys de la secció de crèdit. El passat 2 d'octubre al vespre es va comunicar la situació als socis, i mitja dotzena van decidir constituir una junta de voluntaris per intentar redreçar la situació. El fet que siguin persones del món de la banca i la justícia va tranquil·litzar uns veïns que no sabien avenir-se de la situació.

Un dels problemes que s'haurien detectat en la comptabilitat de la secció de crèdit de la Cooperativa estaria relacionada amb crèdits concedits i no recuperats. Per altra banda, i segons apunta RAC 1, també s'haurien amagat pèrdues per valor d'un milió d'euros durant els darrers deu anys. La situació s'hauria intentat arreglar amb crèdits concedits per la mateixa secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar.

A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar
A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

La fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar

La setmana passada, tal com va avançar TarragonaDigital, la Cooperativa de l'Aleixar va informar els seus socis que la secció de crèdit estava en fallida. El cas és que s'ha detectat un forat econòmic que, segons algunes fonts, pot anar del milió d'euros a més de tres milions. La situació es va denunciar de seguida per part de la Cooperativa i es va revocar del càrrec la directora de la secció de crèdit.

Des d'aleshores s'han anat plantejant preguntes sobre el futur de la Cooperativa i els diners dels seus socis, així com sobre l'origen de la situació. Tant l'Ajuntament de l'Aleixar com la Cooperativa de La Selva del Camp s'han mostrat predisposats a ajudar en el que sigui necessari. Una de les situacions de més vulnerabilitat es podia produir en aquelles persones que tenien tant els estalvis com la nòmina o la pensió a la secció de crèdit, i és que ara mateix els comptes estan congelats.

Magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar
Magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

La Generalitat de Catalunya, per la seva banda, ja ha explicat que existeix un fons cooperatiu de suport a les seccions de crèdit. Amb tot, aquest fons, que gestionen les mateixes cooperatives, no està pensat per situacions com aquesta, sinó que es va constituir per ajudar aquelles entitats que volguessin dissoldre la seva secció de crèdit de manera ordenada. El govern català, de fet, només té competències en la supervisió de les cooperatives, un control que és el que hauria destapat la situació actual.


Comentaris