Altafulla s'aproxima al deute zero

El ple d'aquest dilluns tancarà el compte general de 2017
Una imatge d'arxiu d'una de les darreres sessions plenàries a l'Ajuntament d'Altafulla. | TarragonaDigital.com

 

Altafulla arrencarà aquest dilluns, 24 de setembre, al vespre, el curs polític. Ho farà amb el primer ple ordinari d'un curs que ha d'acabar, al proper mes de juny, amb les eleccions municipals. La sessió convocada per aquest dilluns, però, estarà regida per un ordre del dia molt breu, que tindrà en el seu tercer punt el debat més destacat. L'Ajuntament d'Altafulla ha d'aprovar el tancament dels números de l'exercici anterior, el 2017.

Altafulla, molt a prop d'assolir el deute zero

Ho farà amb un romanent de tresoreria de gairebé 2,3 milions d'euros i amb una situació del deute que s'aproxima a la seva eliminació total: la ràtio se situa ara en el 3,01%, i es calcula que al final de 2018 el deute ja sigui zero. Es tracta d'una situació realment insòlita en comparació amb altres ajuntaments, que en la darrera dècada s'havien arribat a endeutar per valors molt superiors als de l'Ajuntament d'Altafulla, que sempre ha mantingut una ràtio baixa —i que, ara, aspira a eixugar completament.

Sense anar gaire més lluny, la Llei d'Hisendes Locals permet un màxim d'un 110% d'endeutament, que molts Ajuntaments sobrepassaven amb escreix. Per exemple, l'Ajuntament de Torredembarra tenia a l'inici d'aquest mandat una xifra al voltant d'aquest 110% —que es calcula en base al pressupost del consistori—, i el govern tripartit —ERC, PSC i ABG— va veure's obligat a posar en marxa un pla de sanejament financer per reduir el deute. Ara, tres anys després, es troba en el 67%, molt per davant del que la mateixa previsió del pla de xoc preveia —tot i que, alhora, el contrast amb Altafulla segueix sent evident.

El ple d'Altafulla es preveu breu

Més enllà de l'aprovació del compte general de 2018, el plenari de l'Ajuntament d'Altafulla només preveu una dació de compte d'un decret d'alcaldia i l'aprovació de l'acta d'una sessió plenària extraordinària corresponent al passat mes d'agost. Després de donar el vistiplau als números, serà el torn per als precs i preguntes que posaran el punt final al ple i donaran el tret de sortida als darrers mesos de mandat.

"Trenquen 15 cops els panys dels lavabos públics al passeig de Torredembarra" "ARA MATEIX: Operació antidroga de la Guàrdia Civil a Torredembarra"