Torredembarra, a l'espera del seu carrer de l'1 d'octubre

La proposta es va aprovar a la sessió plenària del mes de febrer
Desenes de globus grocs, en una de les manifestacions convocades el darrer any davant l'Ajuntament de Torredembarra | Arxiu BaixGaiàDiari.cat

 

Dilluns haurà passat un any del referèndum de l'1 d'octubre i a Torredembarra s'han convocat diversos actes al llarg de la tarda d'aquest dissabte, 29 de setembre, per recordar aquesta efemèride. A diversos pobles veïns, la commemoració servirà per inaugurar el carrer o la plaça de l'1 d'octubre: per exemple, dissabte a la tarda es farà a la Nou de Gaià, diumenge al migdia a la Riera i diumenge a la tarda, a Altafulla. A Torredembarra, però, encara no està previst de posar aquest nom a cap carrer o plaça, malgrat que el plenari va aprovar la proposta ja fa set mesos, al febrer.

 

La moció pel carrer de l'1 d'octubre, aprovada al febrer

En aquella sessió, el PDECat i Unió va presentar una moció instant el consistori a donar aquest nom a alguna via pública, que va comptar també amb el suport d'ERC, ABG, la CUP i Avui Democràcia. Amb la seva aprovació i la d'altres mocions —com una revisió per la manca de noms femenins, o la correcció ortogràfica dels noms dels carrers— l'Ajuntament va crear una comissió de nomenclàtor, que en el darrer any s'ha reunit en diverses ocasions. Ara bé, fins ara, no s'ha arribat a parlar de l'1 doctubre com a nom de carrer.

 

La portaveu del grup municipal del PDECat a l'Ajuntament de Torredembarra, Anna Magrinyà, responsable de defensar la moció al ple del mes de febrer, ha demanat al govern que «acceleri l'aplicació d'aquesta moció» i ha explicat a BaixGaiàDiari.cat que ja ho ha demanat en alguna ocasió en algunes de les reunions que ha mantingut, per altres qüestions, amb l'equip de govern.

 

La comissió del nomenclàtor de Torredembarra ja treballa

El cert és que la comissió del nomenclàtor a la vila ja s'ha reunit en algunes ocasions en els darrers mesos. Segons detallen des del consistori, es treballa en dues línies d'actuació. La primera és la de revisió: es repassa la correcció dels noms dels carrers a nivell ortogràfic i també s'està comprovant la quantitat de noms de dones als espais públics de Torredembarra.

 

En la segona línia de treball, la comissió —que integra un membre de cada partit i que presideix la republicana Núria Batet com a regidora de Patrimoni— estudia la designació de nous noms. Ara per ara, estan en procés els de dos fills il·lustres de la Torre traspassats els darrers anys —Anton Gras 'Sagal' i Josep Gual— i els acordats darrerament per ple —el de l'1 d'octubre o, també, el de Nelson Mandela. No hi ha, però, una previsió temporal de quan s'assignaran.