La cuina més popular de Torredembarra a les Jornades Gastronòmiques dels Ranxets

Del 15 de novembre al 8 de desembre 10 restaurants oferiran la cuina Torrenca més popular
'Ranxets, la cuina a Torredembarra' proposa recuperar l'essència de la cuina tradicional | Anna F.

 

Com cada tardor, Torredembarra acull la cita gastronòmica per excel·lència, les jornades gastronòmiques dels Ranxets, organitzades per les Regidories de Turisme i Comerç, Indústria i Activitats. Un dels clàssics gastronòmics de l'any que ja és tota una tradició a la vila. Amb l'objectiu de fomentar i recuperar la cuina de cada dia. Els Ranxets són plats que han estat sempre presents en la dieta dels torrencs durant moltíssimes generacions, fets amb ingredients i productes bàsics de la mar i del camp, que tothom tenia a l'abast a casa seva: alls, tomàquets, fruits secs, oli, vi, verdures i peixos de temporada.

  

En aquesta edició participaran un total de 10 establiments que oferiran menús que oscil·len entre els 25 i els 36 €. Els restaurants que hi participen són: Cal Silver, Can Lluís, El Capitán, Hostal Coca, La Cuina d'en Basili, Delicias, Las Palmeras, La Serra, La Terraza i La Xeriueta. Podeu consultar el fulletó de les jornades, en aquest enllaç, on hi trobareu els menús complets.

 

Les Jornades Gastronòmiques se celebraran del 15 de novembre al 8 de desembre | Cedida
 

Un referent identitari de la vila

Es coneix com a "Ranxo" el menjar fet perquè degustin un grup més o menys nombrós de persones i que generalment es compon d'un sol plat, com els que feien els pescadors a bord de les seves barques per donar menjar a tota la barcada o l'àpat que els pagesos menjaven al tros... Ranxets doncs, ha esdevingut la manera singular d'anomenar aquests àpats de cuina modesta. Aquest tipus de cuina, encara ben viva avui dia, és la que es vol promocionar a través de la campanya "Ranxets, la cuina a Torredembarra" oferint, ampliant i dinamitzant la gastronomia torrenca a través dels restaurants participants.

 

A la mostra 'Ranxets, la cuina de Torredembarra' hi participaran 10 restaurants del municipi. | Josep Martí

  

El llibre «Ranxets» recull part del patrimoni cultural perquè no caigui en l'oblit

El llibre «Ranxets, la cuina a Torredembarra». És un llibre creat arran de la inquietud de diferents persones de Torredembarra agrupades en la secció d'Etnologia i Folklore del Centre d'estudis Sinibald de Mas, que van voler investigar sobre la cuina del seu poble, entesa com a part del patrimoni cultural que, des de segles, s'ha transmès de generació en generació, perquè quedi registrat i no caigui en l'oblit.

 

En aquest llibre hi podem trobar una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos, als musclos marinats, asmarris, alls cremats, fideuejats, romescos variats: sípia, pop... truita amb suc, bacallà amb tomàquet, rossellones amb all i ceba, bull a l'allipebre... També ens parla sobre conserves i saladures, així com d'algunes característiques gastronòmiques d'uns quants grups d'animals marins.

 

Torredembarra presenta la campanya gastronòmica dels 'Ranxets' | Aleix
 

Participa en el sorteig de 5 lots dels Ranxets

TarragonaDigital sorteja 5 lots dels Ranxets. Els 5 guanyadors podran gaudir d'un lot per persona, compost per un llibre dels Ranxets i dues entrades per la Mostra Gastronòmica dels Ranxets que se celebra al març de 2020. Des de demà, dia 13 de novembre, fins al pròxim dia 19 de novembre, tindreu temps de participar a través del nostre perfil d'Instagram (@tarragonadigital). El sorteig s'activarà el vespre del dia 13, a les 20.30 hores. Tots aquells interessats en participar, només heu de seguir els passos que us detallem a continuació:

 

— Seguiu el perfil d'Instagram de TarragonaDigital.

— Fer like al post que trobareu on s'anuncia el sorteig i deixar un comentari ETIQUETANT a 3 amics

— Per tenir més opcions, feu captura del post i pengeu-lo al vostre Stories mencionant a @tarragonadigital.

 

Teniu temps per a participar fins al 19 de novembre. Estigueu molt atents als vostres missatges directes a Instagram, ja que si sou un dels 5 guanyadors us contactarem per aquesta via i ens haureu de respondre ràpidament. Molta sort a tothom!