«Cal més personal»: la reclamació sindical endèmica a la presó de Mas d'Enric

Els sindicats denuncien «permissivitat» a faltes de respecte dels reclusos cap als funcionaris
L'accés al Centre Penitenciari de Mas d'Enric, que es va inaugurar l'any 2015. | Àngel Ullate

 

Fa poc més de tres anys que el centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar, va entrar en funcionament. Des de llavors, la presó ha estat protagonista de molts titulars, sovint relacionats amb situacions de risc que han de viure els seus treballadors. Fa menys de vint dies, a principis de març, al centre se celebraven les primeres eleccions sindicals de la seva curta existència. CSIF va ser el sindicat més votat, per un estret marge de vots per sobre de la UGT i CCOO.

 

Amb la nova representació, els delegats ja treballen en resoldre les diverses carpetes conflictives que tenen sobre la taula. Les situacions d'inseguretat amb un increment de la violència, la manca de personal i la «inexperiència» d'alguns comandaments del centre són les qüestions que, relacionades entre elles, més prioritàriament busquen resoldre els treballadors de Mas d'Enric.

 

A TarragonaDigital.com hem pogut parlar amb representants d'UGT i CCOO, que han dibuixat la situació laboral que es viu al centre; mentre que el sindicat majoritari, el CSIF, ha declinat fer cap declaració pública.

 

A Mas d'Enric, el sindicat majoritari és CSIF, seguit de la UGT, i CCOO també hi té àmplia representació. | Àngel Ullate

 

La manca de personal, la mare de totes les reivindicacions

Els representants sindicals a Mas d'Enric coincideixen a apuntar que la falta de personal és un problema estructural que influeix en tota la resta de reivindicacions que puguin tenir. José Antonio del Castillo, delegat de CCOO, explica com la modernitat del centre penitenciari de Mas d'Enric pot ser contraproduent en aquest sentit. «Tenim un centre molt modern, amb més de 900 càmeres de videovigilància», apunta, de manera que «no es mira tant per les condicions del personal que tracta directament amb els reclusos».

 

Per a del Castillo, aquest factor és clau, ja que «és aquesta part de la plantilla, la que està dia a dia amb els presos, la que contribueix a apaivagar els climes de més perill a les presons». «Esperem que aquest any es pugui signar el nostre acord laboral, ja que està prorrogat de fa anys», apunta Jordi Rosell, el delegat sindical d'UGT, que també reclama «que es convoquin noves oposicions, ja que des de l’any 2010 no se'n fan i això comporta que hi hagi molta interinitat a la plantilla i que, per tant, sigui molt precària».

 

És Rosell qui apunta a un factor que ha acabat de desbordar encara més la situació a Mas d'Enric. «El tancament de la presó Model de Barcelona, el mes de juny de l'any 2017, va augmentar encara més la població del centre penitenciari», explica, en una presó que es troba amb gairebé tota la seva capacitat, de 920 presos, plena.

 

Del Castillo afegeix, a més, que «la distribució dels mòduls i la gran extensió de les instal·lacions del centre penitenciari» augmenta encara més la sensació de falta de personal davant de l'elevat volum de reclusos. «Molts cops ens trobem amb un sol funcionari encarregant-se de cent reclusos; o dos funcionaris per més d'un centenar de presos, cosa que provoca, per exemple, que els treballadors renuncïin a les seves estones de descans per no deixar sol l'altre company», narra Jordi Rosell.

 

La manca d'experiència dels comandaments interns del centre penitenciari de Mas d'Enric és un altre dels motius que preocupa als sindicats. | Àngel Ullate

 

Denuncien «permissivitat» davant les faltes de respecte i les petites agressions

En relació als problemes de personal, els representants de CCOO i UGT mostren la seva preocupació per les situacions d'inseguretat que es viuen recentment. El 2018, amb 24 agressions registrades, va ser l'any més conflictiu dels tres que Mas d'Enric porta operatiu, amb una pujada absimal respecte a l'any 2017. «És preocupant, però cal tenir en compte que la tendència no és només a la presó del Catllar, sinó que passa a la resta de centres de Catalunya», apunta José Antonio del Castillo.

 

«En general no es tracta d'agressions greus» apunta del Castillo, que assenyala que el problema és «la permissivitat cap a faltes de respecte o petites agressions que es produeixen». Del Castillo es refereix, en concret, que no se sancionen alguns d'aquests incidents, «i això implica que, cada cop més, els interns ens perdin el respecte», segons apunta el delegat d'UGT, Jordi Rosell, que coincideix amb el diagnòstic de Del Castillo. El problema, doncs, lliga amb el que ell mateix apuntava sobre la manca d'atencions a les necessitats dels funcionaris que tracten directament amb els presos.

 

«La direcció només pensa en l’estadística», apunten els representants sindicals, i apunten el tancament de la presó Model de Barcelona com el factor que, com abans s'ha dit, ha augmentat la població de la presó gairebé al límit, «cosa que comporta que els incidents augmentin desmesuradament», segons Rosell.

 

Tant per la manca de personal com per les agressions sofertes, els delegats sindicals d'UGT i CCOO apunten que el fet que disposin d'una plantilla envellida encara accentua més el risc i les males condicions laborals. «Des del nostre sindicat s’està treballant per aconseguir la jubilació anticipada, ja que tenim molts companys amb més de 60 anys treballant a patis de més de cent interns», explica Jordi Rosell. «A més, l'elevada edat dels funcionaris fa que la plantilla estigui molt més cremada i hi hagi moltes més baixes laborals», apunta Del Castillo.

 

L'entrada d'ingressos a la presó de Mas d'Enric del Catllar, que es troba gairebé al límit de la seva capacitat. | Àngel Ullate

 

Reclamen comandaments amb més experiència

Agressions i plantilla a banda, la tercera gran queixa dels sindicats és la dels comandaments: creuen que tenen massa poca experiència. José Antonio del Castillo, de CCOO, assenyala que «fa anys que el sistema de promoció interna està aturat» i que les places es convoquen per oposició. «Acaben triant i col·locant en aquell lloc la persona que ells volen», coincideixen els dos representants sindicals.

 

A més, els càrrecs que arriben són, segons apunten, «inexperts». «La majoria venen de l’anterior centre de Tarragona que en aquest moment es un centre obert», explica Jordi Rosell, de manera que es troben amb la situació d'un centre penitenciari, ben diferenciada de la de l'actual centre de l'avinguda de la República Argentina de Tarragona.

 

«Demanem que l’accés a aquests llocs sigui per mitjà d’un concurs obert i transparent que tingui en compte els mèrits, no com l’actual sistema de lliure designació», demanen des d'UGT. Tres anys i escatx després de la seva obertura, Mas d'Enric afronta en aquesta nova etapa sindical una sèrie de problemes que han de deixar de ser endèmics i han de trobar una solució propera per garantir el seu funcionament òptim.

 

També et pot interessar

Més notícies de la categoria Baix Gaià