Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra.

ERC exhibeix majoria absoluta a Torredembarra i reelegeix Rovira com a alcalde

El republicà ha obtingut nou vots, mentre que el PSC i JxCat s'han abstingut

Tot ha anat sobre el guió previst i Eduard Rovira, d'ERC, ha estat escollit aquest dissabte, 15 de juny, al migdia, alcalde de Torredembarra. Rovira obre així el segon mandat al capdavant de l'Ajuntament i ho fa amb una insòlita majoria absoluta al consistori: els republicans tenen nou regidors. Amb aquests nou vots a favor, però també amb l'abstenció del PSC i JxCat, Eduard Rovira ha rebut de nou la vara. Ciutadans ha optat per donar els seus tres vots al seu propi candidat, Toni Cruz.

José García (PSC), com a president de la mesa d'edat, ha estat l'encarregat de dirigir la votació que, a mà alçada, ha escollit l'alcalde de Torredembarra. Vale Pino (PSC) i Anna Magrinyà (JxCat) han renunciat a presentar candidatura. El resultat final, doncs, ha estat de nou vots a favor d'Eduard Rovira —els d'ERC—; tres vots a favor de Toni Cruz —els de Ciutadans—; i les cinc abstencions de socialistes i postconvergents.

Rovira, molt emocionat

Davant l'aplaudiment general, Eduard Rovira ha rebut la vara d'alcalde. El seu parlament de cloenda ha estat marcat per les llàgrimes. Molt emocionat i havent-se d'aturar en diverses ocasions, Rovira s'ha desfet en elogis cap a la seva esposa i el seu fill.

«Gràcies, Judit, per aguantar els horaris i els atacs que em fan, per la meva insensibilitat quan em dones consells que jo no segueixo i, en definitiva, per estar sempre al meu costat», ha dit Rovira, que ha volgut reconèixer la «maduresa i humilitat» amb què el seu fill Pau porta el fet de Â«ser el fill de l'alcalde, que no és fàcil». Més enllà de l'emoció, Eduard Rovira ha dirigit agraïments a la resta de la seva llista, col·laboradors i militants, i no s'ha oblidat del torrenc Xavier Zaragoza, de l'equip de comunicació del partit, que va morir el passat 10 de maig.

«Agraeixo molt el treball i la bona voluntat de l'equip de govern anterior», ha dit Rovira en referència als seus antics socis del PSC i l'ABG. Dirigint-se a la mà estesa de Vale Pino en la seva intervenció, Rovira ha dit que «subscric el que dius, no deixaré que es trenqui la feina feta per personalismes». «Treballarem amb positivitat, prudència, seriositat i els peus a terra», ha dit l'alcalde, que també ha reclamat «la llibertat dels presos polítics».

Regidors Ajuntament de Torredembarra 2019-2023.
Els disset regidors de l'Ajuntament de Torredembarra entre 2019 i 2023. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

Un ple amb setze promeses i un jurament

La sessió que ha acabat amb la reelecció d'Eduard Rovira s'ha iniciat amb la presa de possessió dels disset regidors, dels quals vuit són cares noves i han rebut, com marca el protocol, la insígnia d'or del consistori. Setze edils han promès el seu càrrec, mentre que Angie Muñoz (PSC), l'ha jurat. Tots ells ho han fet en català, a excepció de Javier Ramírez (Cs), que ha optat pel castellà.

Els regidors del PSC i Ciutadans s'han limitat a la fórmula de «Sí, ho prometo/juro». Anna Magrinyà (JxCat), ha promès per imperatiu legal, però s'ha referit al «mandat del poble de Catalunya», així com també als «presos i exiliats» i ha remarcat el seu «compromís republicà». Entre els nou regidors d'ERC, diversitat: Josep Maria Guasch, Raúl García, Joan Torras, Marina Riudeubas i Guillem Pujol han optat per «prometre per imperatiu legal».

Núria Batet i Margaret Rovira han fet referències a la República Catalana, així com també Eduard Rovira, que s'hi ha tornat a referir en prendre el càrrec d'alcalde. Maria Gual ha recordat les seves àvies Teresa i Rosalia i el seu fill Pau, a més de fer referències també al seu compromís independentista.

Ajuntament de Torredembarra
La sala de plens s'ha omplert aquest migdia a Torredembarra. | Gerard Recasens

Pino, Cruz i Magrinyà prenen la paraula

Abans del parlament final de l'alcalde, han parlat els altres tres portaveus de grup. Vale Pino (PSC) ha demanat que «ningú trenqui el treball de l'anterior govern» i ha dit que tornaran a «estendre la mà en tot allò que calgui» al nou govern d'ERC «per lleialtat al passat i per coherència amb nosaltres mateixos». Un Toni Cruz (Cs) escuet ha dit que «seguirem treballant per defensar els drets de tots els ciutadans i perquè Torredembarra sigui pionera a tot el territori».

Des de Junts per Catalunya, la seva única regidora Anna Magrinyà ha refermat el seu compromís de «treballar escoltant tothom». «Sumarem en tot allò que sumi per la Torre, serem positius i multiplicarem forces quan calgui», ha dit la portaveu dels postconvergents.

L'APUNT — Gerard Recasens

Contràriament al que diu la història de les dues darreres dècades, el ple de constitució de l'Ajuntament de Torredembarra no tenia, aquest dissabte, cap mena d'emoció: la insòlita majoria absoluta d'ERC va fer que, des del 26 de maig, la Torre sabés que Eduard Rovira serà de nou el batlle. Ni el factor sorpresa, sovint tan lligat a la política torrenca, s'ha deixat veure pel Castell dels Icart.

Un ple sense cap emoció en què, en canvi, les emocions han estat protagonistes. En una imatge també sorprenent, trencant la seva etiqueta de 'fred' i un punt distant, Eduard Rovira s'ha emocionat, ha plorat a llàgrima viva, en dirigir unes paraules d'agraïment a la seva esposa i el seu fill. Una reacció humana, normal, natural, que ha acostat l'alcalde a una sala plena, que s'ha mostrat sorpresa i que l'ha acompanyat amb diversos aplaudiments.

La reacció no té cap mena d'incidència política, però potser ha estat la nota més destacada, la més inesperada —i per tant la més 'noticiable'— del ple d'avui. L'emoció de l'alcalde; una reacció humana i natural: la normalitat més absoluta. Que aquest sigui el fet més destacable del ple d'avui és, sense cap mena de dubte, una gran notícia en una vila —encara, però cada dia menys— acostumada a l'anormalitat.


Comentaris