Roda de Berà

La costa del Baix Gaià venera la Mare de Déu del Carme

A Roda de Berà, la celebració es va fer dissabte a la tarda, i a Creixell es farà diumenge vinent

La costa del Baix Gaià, com es fa a totes les viles amb tradició marinera, se suma aquest dimarts, 16 de juliol, a les veneracions a la Mare de Déu del Carme. Val a dir, però, que a Roda de Berà la processó es va avançar i ja es va celebrar la tarda del passat dissabte, dia 13 de juliol. Un any més, els socis del Port Berà van engalanar les seves embarcacions en honor a la Verge del Carme i la celebració va arrencar des del Port Esportiu amb la benedicció de les embarcacions a càrrec de Mossèn Jaume Roig.

Un cop beneïdes, el Ball de Bastons de Llorenç del Penedès va fer un parell de balls. Tot seguit, els mariners van aixecar les àncores i es va donar inici a la processó, encapçalada per l’embarcació que portava la imatge de la Mare de Déu del Carme, que va ser seguida per nombroses embarcacions de tot tipus. Van navegar fins a l’alçada de l’Ermita de Berà, i allà van fer l’ofrena floral a la Verge.

Aquest dimarts, processons del Carme a Torredembarra i Altafulla

A Torredembarra, la celebració tindrà lloc aquest 16 de juliol, com és habitual, amb el centre neuràlgic a Baix a Mar. A les set de la tarda hi haurà missa a l'església del barri marítim, i a tres quarts de vuit arrencarà la processó marinera, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme portada pels pescadors fins a la mar. Allà es farà la benedicció de l'aigua i el cant de la Salve. Seguidament, al passeig de Colom hi haurà ballada de sardanes, amb la Cobla La Principal de Tarragona. En tornar de la processó marinera, de Cal Bofill a la plaça de Josep Valls Ibern, es culminarà la processó, i es farà el besamans, el cant dels Goigs i un enlairament de coets com a fi de festa.

Fins al barri marítim d'Altafulla la Mare de Déu arribarà en barca a davant del Club Marítim cap a les vuit del vespre, després d’haver sortit del port de Torredembarra. Allà, se celebrarà la tradicional missa marinera i, cap a dos quarts de nou, començarà la solemne processó cap a l’església de Santa Maria, on tindrà lloc el cant de la Salve i la imposició d’escapularis, i el grup Balandra, de Reus, oferirà la tradicional cantada d’Havaneres, tot acompanyat de rom cremat.

Creixell es reserva per diumenge

A Creixell, la celebració es reserva fins al proper diumenge, dia 21 de juliol, a les dotze del migdia, quan se celebrarà el tradicional acte de benedicció i immersió de la imatge de la Mare de Déu. Com cada any, aquesta veneració es durà a terme al Club Nàutic Creixell.


Comentaris