Nit de Bruixes 2019.

Altafulla, a punt per 'embruixar-se' aquest cap de setmana

La vila acull aquest cap de setmana la dinovena edició d'un esdeveniment que ja és tot un clàssic per aquestes dates

És tot un clàssic a les portes de les setmanes més intenses de l'estiu: la Vila Closa d'Altafulla acollirà aquest divendres i dissabte, 28 i 29 de juny, la Nit de Bruixes, que arriba enguany a la dinovena edició. «És la festa que celebrem a la vila en honor a les nostres bruixes», explica a BaixGaiàDiari.cat el coordinador del grup organitzador d'aquest esdeveniment, Diego Spano. I és que Altafulla i la bruixeria van lligades des que la tradició popular les va unir, ja fa tres segles.

Altafulla, una vila de bruixes

D'on ve, doncs, la relació entre la vila d'Altafulla i la tradició de les bruixes?  En diverses publicacions locals, Fonxo Blanch, filòleg i historiador local altafullenc, ha donat una de les explicacions més plausibles a aquest lligam. Blanch explica que en època de contraban, al segle XVIII, s'aprofitava la claror natural de les nits de lluna plena per desembarcar vaixells.

Per dissuadir els possibles tafaners i perquè els contrabandistes puguessin actuar amb tota la discreció necessària, es feien córrer llegendes de bruixes que, és clar, tenien en les nits de lluna plena els dies dels seus rituals. Amb aquestes llegendes espantadisses, evitaven que la població pogués sortir al carrer i es podia materialitzar el contraban ser vistos.

Indrets com Cala Jovera, a Tamarit, o la platja dels Capellans —el Canyadell— eren escenaris d'aquests desembarcaments de contraban. La tradició de la bruixeria també es dona a altres pobles i viles de Catalunya, tots ells indrets de costa o importants cruïlles de camins i, per tant, llocs idonis per al contraban. Cadaqués, Lles de Cerdanya o Molins de Rei en són alguns exemples.

Nit de Bruixes 2019.
Una de les moltes parades del mercadet esotèric que es pot visitar a Altafulla durant la Nit de Bruixes, que celebra enguany la seva edició número 19. | TarragonaDigital.com

 

Una festa per honorar les bruixes, les «dones sàvies» d'Altafulla

Des de fa uns anys, ja gairebé dues dècades, des d'Altafulla s'assenyala el valor de la seva tradició i se celebra la Nit de Bruixes, un esdeveniment que aplega milers de persones i on hi ha tot d'activitats relacionades amb l'esoterisme, la màgia i tot allò que va lligat a la tradició de la bruixeria. «Però cal tenir clar que les bruixes d'Altafulla no són el personatge malvat de les pel·lícules», matisa Diego Spano. «Les nostres bruixes són dones bones, sàvies i amables, amb dots de curació», comenta.

A l'entorn d'aquestes idees, a la Nit de Bruixes es poden trobar activitats per a canalla, tarotistes, paradetes d'esoterisme, corrupies o rituals, entre d'altres. «De vegades es promociona com a fira, però a mi m'agrada més dir que la Nit de Bruixes és una festa amb moltes i variades activitats, va molt més enllà d'una fira», explica Spano.

Nit de Bruixes 2019.
A la Nit de Bruixes hi ha activitats per a totes les edats, com ara aquest pintacares infantil organitzat en l'edició de l'any passat. | TarragonaDigital.com

 

Tot i que la base de la Nit de Bruixes sempre és la mateixa, cada any hi ha algunes novetats en forma d'activitat. «El grup de treball, que és el mateix que també organitzem la Fira d'Artesans de cada mes d'agost, ens reunim per incorporar atractius a la fira cada any», explica Spano. Una de les novetats és l'estrena d'un fragment artístic que barrejarà teatre, clown, poesia i narracions al voltant de la tradició de la bruixeria.

A més, les activitats infantils comptaran amb un taller de cinema. «Els nens que ho vulguin representaran escenes de bruixes al món del cinema, d'altres gravaran, d'altres coordinaran les escenes...», explica Spano, que subratlla la importància que té, per a l'organització, muntar activitats atractives per a la canalla. «Els hem de cuidar i atraure a la Nit de Bruixes perquè és la manera de garantir que aquest esdeveniment tindrà continuïtat en el futur», explica.

Per ara, la Nit de Bruixes segueix atraient milers de persones a la Vila Closa d'Altafulla i aquest cap de setmana no en serà pas l'excepció. Hi ha Nit de Bruixes per molts anys.

La programació completa de la Nit de Bruixes 2019 a Altafulla

Aquesta és la programació completa de la Nit de Bruixes 2019 a Altafulla, amb activitats previstes tant aquest divendres com aquest dissabte

Divendres, 28 de juny

— 20.00 hores, Imma del Destí.  Ritual d'inauguració.

— 20.30 hores, Sebastià d'Arbó. Misteris de Tarragona.

— 23.00 hores, Eva M. Cabrera.  Chi Kung i Tarot, descobreix el moviment de cada carta.

Dissabte, 29 de juny

— 19.00 hores, José Luís Nuag. La màgia de les Espelmes.

— 20.30 hores, Mª del Mar Tort.  El Tarot fàcil.

— 22.30 hores, Jaume Bordas. Regressions a vides passades.

— 00.00 hores, Mª del Mar Tort. Ritual de Clausura per la prosperitat.

També et pot interessar