Torredembarra votarà entre recuperar l'Alfa i Omega o l'anterior piràmide metàl·lica

La rèplica i col·locació de l'escultura de Bartolozzi es pressuposta en 110.000 euros; i la piràmide, en 30.000
Una imatge de l'operació de desmuntatge de l'Alfa i Omega a Torredembarra, el passat mes de juny de 2018. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

L'Ajuntament de Torredembarra obrirà un procés de participació ciutadana perquè els torrencs triïn si volen recuperar l'Alfa i Omega per al bloc o bé instal·lar-hi una rèplica de l'antiga piràmide de ferro. Així ho ha confirmat l'alcalde de la vila, Eduard Rovira (ERC), en declaracions a BaixGaiàDiari.cat, que ha explicat que ara cal trobar la fórmula més adequada per dur a terme la votació —sigui amb urnes, a través d'una plataforma digital, o de forma mixta. Per ara, doncs, no hi ha previsió de quan es podria convocar aquesta consulta ciutadana.

Dues opcions: o l'Alfa i Omega o la piràmide

El que ja està clar, però, és que sobre la taula hi haurà dues opcions, de les quals l'Ajuntament de Torredembarra ha obtingut els pressupostos tot just aquesta setmana. La primera és la instal·lació d'una rèplica de l'escultura 'Alfa i Omega', de Rafael Bartolozzi: l'original no es pot aprofitar pel deteriorament del material. El regidor de Via Pública del govern anterior, el socialista Vale Pino, ja va explicar el passat mandat a aquest mitjà que la fabricació de la rèplica rondava els 60.000 euros.

A aquesta dada, però, calia sumar-li el cost de col·locació i el manteniment. L'alcalde Rovira ha explicat que, pressupost en mà, la construcció de la rèplica i la seva col·locació costaria uns 110.000 euros. Cal apuntar que la rèplica es construïria amb materials similars a l'original, però de més qualitat i gruix, amb soldadures diferents i amb un cobriment de poliuretà per tal de combatre els efectes del deteriorament. Al cost dels 110.000 euros, caldria sumar-li el del manteniment, que s'hauria de fer cada cinc anys.

Segona opció: instal·lar al bloc una rèplica de la piràmide metàl·lica que hi havia hagut dècades enrere. El pressupost de construcció d'aquesta rèplica i la seva instal·lació sobre el bloc se situaria a l'entorn dels 30.000 euros. A aquest import, caldria sumar-hi el cost de manteniment, que també s'hauria de fer cada cinc anys. Tot i que no s'ha quantificat al detall, seria previsiblement més barat que el de l''Alfa i Omega', per les característiques constructives de l'escultura.

Deixar el bloc sense cap símbol, una opció descartada

Sí que es descarta, en canvi, deixar el bloc sense cap símbol: per tant, o bé hi va la rèplica de l''Alfa i Omega', o bé la de la piràmide. En els propers mesos s'avançarà en la direcció de trobar, doncs, la fórmula més adequada de participació ciutadana per decidir què es posa sobre el bloc.

En paral·lel, tot just aquest dimecres, 25 de setembre, es tanca el període de licitació de les obres de l'encofrat, xifrades en 82.000 euros més IVA, i que es preveu que es duguin a terme durant el proper hivern, per un període d'un mes i mig.

Una imatge de l'antiga piràmide metàl·lica situada al bloc. | TarragonaDigital.com

 

"🔴 ALTAFULLA: La reobertura de l'Escola d'Adults, a l'espera d'Inspecció de Treball" "L’Arxiu Municipal de Torredembarra estrena els seus primers documents en línia"