MINUT A MINUT

Tarragona torna a viure una nit d'aldarulls amb càrregues policials i una desena de detinguts

Torredembarra votarà entre recuperar l'Alfa i Omega o l'anterior piràmide metàl·lica

La rèplica i col·locació de l'escultura de Bartolozzi es pressuposta en 110.000 euros; i la piràmide, en 30.000
Una imatge de l'operació de desmuntatge de l'Alfa i Omega a Torredembarra, el passat mes de juny de 2018. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

L'Ajuntament de Torredembarra obrirà un procés de participació ciutadana perquè els torrencs triïn si volen recuperar l'Alfa i Omega per al bloc o bé instal·lar-hi una rèplica de l'antiga piràmide de ferro. Així ho ha confirmat l'alcalde de la vila, Eduard Rovira (ERC), en declaracions a BaixGaiàDiari.cat, que ha explicat que ara cal trobar la fórmula més adequada per dur a terme la votació —sigui amb urnes, a través d'una plataforma digital, o de forma mixta. Per ara, doncs, no hi ha previsió de quan es podria convocar aquesta consulta ciutadana.

 

Dues opcions: o l'Alfa i Omega o la piràmide

El que ja està clar, però, és que sobre la taula hi haurà dues opcions, de les quals l'Ajuntament de Torredembarra ha obtingut els pressupostos tot just aquesta setmana. La primera és la instal·lació d'una rèplica de l'escultura 'Alfa i Omega', de Rafael Bartolozzi: l'original no es pot aprofitar pel deteriorament del material. El regidor de Via Pública del govern anterior, el socialista Vale Pino, ja va explicar el passat mandat a aquest mitjà que la fabricació de la rèplica rondava els 60.000 euros.

 

A aquesta dada, però, calia sumar-li el cost de col·locació i el manteniment. L'alcalde Rovira ha explicat que, pressupost en mà, la construcció de la rèplica i la seva col·locació costaria uns 110.000 euros. Cal apuntar que la rèplica es construïria amb materials similars a l'original, però de més qualitat i gruix, amb soldadures diferents i amb un cobriment de poliuretà per tal de combatre els efectes del deteriorament. Al cost dels 110.000 euros, caldria sumar-li el del manteniment, que s'hauria de fer cada cinc anys.

 

Segona opció: instal·lar al bloc una rèplica de la piràmide metàl·lica que hi havia hagut dècades enrere. El pressupost de construcció d'aquesta rèplica i la seva instal·lació sobre el bloc se situaria a l'entorn dels 30.000 euros. A aquest import, caldria sumar-hi el cost de manteniment, que també s'hauria de fer cada cinc anys. Tot i que no s'ha quantificat al detall, seria previsiblement més barat que el de l''Alfa i Omega', per les característiques constructives de l'escultura.

 

Deixar el bloc sense cap símbol, una opció descartada

Sí que es descarta, en canvi, deixar el bloc sense cap símbol: per tant, o bé hi va la rèplica de l''Alfa i Omega', o bé la de la piràmide. En els propers mesos s'avançarà en la direcció de trobar, doncs, la fórmula més adequada de participació ciutadana per decidir què es posa sobre el bloc.

 

En paral·lel, tot just aquest dimecres, 25 de setembre, es tanca el període de licitació de les obres de l'encofrat, xifrades en 82.000 euros més IVA, i que es preveu que es duguin a terme durant el proper hivern, per un període d'un mes i mig.

 

Una imatge de l'antiga piràmide metàl·lica situada al bloc. | TarragonaDigital.com

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris
Jaume
Jo preferixo la escultura Alfa Omega, es una obra d'art que s'ha lligat a la Torre.
Siscu
La recuperació de l’antiga piràmide seria l’opció més sostenible i més respectuosa amb la història.
Manuel Guallart y de Viala
Alfa y Omega
Ricard
Alfa Omega, sense dubte. Torredembarra era molt identificada amb aquest simbol. La piramide la veig més perillosa fins i tot, tothom voldria pujar-s'hi i segurament algú prendría mal.
Andrés
Sens dubte l´Alfa i Omega. La pirmàmide la trobo del tot insulsa i semblarà quelcom que l´ajuntament no retira pel cost de fer-ho.A més, com diu en Ricard, segurament els crios voldran pujar-shi per tirar-se com si fos un trampolín. Molt més maca L´Alfa i Omega que, a més, ja és un distintiu de Torredembarra. I, per cert. l´ancora hauria de tornar també al seu lloc original, al bell mig de la plaça i no on hi és ara, que ni es veu.
Ramalho
Molt a favor de fer una consulta popular, serà interessant de veure'n el resultat. Projecció amb l'Omega o BaM de tota la vida?
Tim
A mi modo de ver no se puede comparar una escultura de 10 metros de altura hecha por un artista residente en la Zona que una pirámide de "cuatro hierros", de dos metros de altura. Esta última pasaría totalmente desapercibida o más bien, molestaría a la vista. O se pone algo con empaque o mejor no poner nada. Además, ninguna otra playa del litoral catalán tiene algo tan identificativo como una gran escultura dentro del mar.
Alfons
Alfa i Omega. Sens dubte. Bartolozzl era un gran artista, que amb els anys es revaloritzarà encara més.
quim
i si posem una tercera opció en la votació...??? treure-ho tot....fins i tot el formigo i deixar-ho net ??? que us sembla...?? el mar amb el temps s'ho menjarà tot sigui del material que sigui...erosió no la detindrà ningú.
Johan
Piramide
Emilio
Pensó com el Quim: Treure fins I tot la base de hormigón. La Torre ha de ser.coneguda pels seis escuelas naturales.
Albert
Se'ns dubte l' escultura "Alfa i Omega". He passejat per la platja veient aquesta imatge i és preciosa, i única .
Maria Teresa
Mira que a mi, estèticament, m'encanta l'Alfa i Omega. Però no entenc el menyspreu cap a la piràmide quelcom de tota la vida d'un barri de pescadors com és Baix a Mar.
Laura
La piramide era nostra de tots els avantpassats pescadors l'Alfa-Omega, la tenim perque el poble qué va fer l'encàrrec al Sr. Bertolucci no els hi va agradar i aleshores un amic del artista que estava al ajuntament en aquell moment li a dir "no pateixis ja ens ho quedarem nosaltres", com bons Samaritans perquè la preocupació del artista eren els diners i aquí a Torredembarra sempre som molt solidaris amb els "amiguets". Amb això vull dir que ni tan sols va estar pensada per la Torra.
Torrenc
Aplausos en mayusculas, para Laura.
Torrenca
Piramide,sense cap mena de dubte
ANDREU
Alfa i Omega