El camp de refugiats d’Smara serà l’ambaixador dels Xiquets de Valls 2019

El sorteig d’ordre d’actuació de la diada de Sant Joan es farà dissabte al vespre
Imatge de l'acte de l'ambaixador dels Xiquets de Valls de l'any passat | David Prats

Valls ja coneix l’ambaixador 2019 de la temporada castellera. Es tracta del camp de refugiats d’Smara que s’encarregarà de representar a les dues colles vallenques a les actuacions de la capital de l’Alt Camp i fora d’ella.

 

L’acte de proclamació es farà aquest dissabte, a un quart de vuit del vespre, a la plaça del Blat, indret on també es farà el sorteig d’ordre d’actuació de la diada de Sant Joan del pròxim 24 de juny al migdia. Es clourà amb pilars d’homenatge per part de la Vella i la Joves a l’ambaixador.

 

Què és el camp de refugiats d’Smara?

Smara és un dels camps de refugiats al desert de Tindurf, zona cedida per Algèria perquè es poguessin establir les dones i els nens sahrauís que van haver de fugir de la seva terra, el Sàhara Occidental, arran del conflicte en aquesta província espanyola annexionada al Marroc.

 

La República Àrab Sahrauí Democràtica, que administra Smara, és una nació sense estat reconeguda per 84 estats, entre els quals no es troba l’espanyol. Gràcies al projecte educatiu i comunitari Una finestra al món, basat en l’intercanvi d’experiències educatives entre les nenes i els nens d’escoles catalanes i les de les set escoles del campament d’Smara, s’hi han desenvolupat tallers castellers. Es tracta d’una altra manera de projectar els castells al món.

 

Quins han estat ambaixadors dels Xiquets de Valls?

Des del 2011, Valls ha comptat amb la figura de l’ambaixador o padrí dels Xiquets de Valls. L’objectiu d’aquest títol pretén potenciar encara més el ressò de les diades castelleres a la ciutat, en especial la de Sant Joan, que tradicionalment ha servit per encetar la temporada de castells a la zona tradicional. Aquestes són les persones o institucions que han rebut la distinció:

 

-2011: Josep Cuní

-2012: Cerveses Damm

-2013: Jordi Pujol

-2014: Televisió de Catalunya

-2015: Muixeranga d’Algemesí

-2016: Administradors de la Festa Major de Vilafranca del Penedès

-2017: Fundació Pau Casals

-2018: Cossetània Edicions

-2019: Camp de Refugiats d’Smara

 

Dues diades per festa major

La festa major de Sant Joan disposa de dues actuacions castelleres. El 23 de juny, a les onze de la nit, té lloc la diada de Completes. El format de l’actuació es fa a l’antiga sense respectar els torns i les rondes, fet que en algun moment pot ser que es vegin castells simultanis per part de les dues colles vallenques.

 

D’altra banda, l’endemà, 24 de juny, festivitat de Sant Joan, la Vella i la Joves es troben a la plaça del Blat, a la una del migdia, per bastir-hi els seus millors castells. El format de l’actuació adopta ja el model vallenc. En els últims anys, la diada ha gaudit de castells de gamma extra. Es clou sempre amb els pilars simultanis al balcó.