Les colles de les Santes responen amb gamma extra

Capgrossos, Verds i Minyons van plantar la torre de 9 emmanillada a la plaça de Santa Anna de la capital del Maresme
Torre de 9 amb folre i manilles dels Capgrossos de Mataró a la diada de les Santes | Capgrossos de Mataró

Els Capgrossos de Mataró van poder confirmar la seva categoria, renovant aquest diumenge la gamma extra a la diada de les Santes. Els de la camisa blau marí no van poder amb el 5de9 folrat, però van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles.

La torre també va ser l’estructura de màxima dificultat que van portar les dues colles convidades. Els Castellers de Vilafranca la van poder completar i els Minyons de Terrassa, que van estrenar el 9de8,  la van deixar en carregada. En conjunt, les Santes 2018 no han estat excel·lent. Hi ha deures que s’hauran d’assolir en pròximes actuacions.

Una torre mataronina d’allò més treballada

Els Capgrossos van començar la jornada amb un 3de9 amb folre amb la pinya a l’antiga. Va ser un tres rodó i que només se’ls va aprimar una mica pels pisos superiors. A la segona ronda, van encarar la primera torre de 9 amb folre i manilles de l’any. El castell va pujar molt girat, però va anar aguantant el tipus fins a la carregada. Un cop feta l’aleta, un dels quints es va estirar en excés, i el van haver de lluitar fins a l’últim alè.

 

A la tercera ronda, encara amb l’eufòria de la torre, van fer dos intents desmuntats de 5de9 amb folre. A la primera temptativa, el van tirar avall quan es col·locava el pom de dalt per un moviment a terços que no els va agradar. Minuts després hi van tornar, però amb la mateixa sort. Amb sisens a la seva posició, hi va haver una forta sotragada entre el folre i la rengla. Tot i que el terç d’aquest pilar ho va controlar, el castell va tirar avall.

 

Els maresmencs van utilitzar la ta cinquena ronda. Tot i el cansament que va suposar les dues supercatedrals desmuntades, encara van poder descarregar el 4de9 amb folre i l’espadat de 6 a la ronda de pilars.

Els verds amb la filosofia “pas a pas”

Santes tranquil·les pels Castellers de Vilafranca. Els penedesencs no van voler temptar la sort amb un intent de 5de9 amb folre, i van resoldre l’actuació amb el mateix registre que van oferir fa quinze dies a la diada del Pla de la Seu de Tarragona.

 

Els vilafranquins van començar la seva actuació amb la versió lleugera del 3de9 amb folre que està cridada a convertir-se en 3de10 amb folre i manilles de cara a la festa major de Vilanova i la Geltrú del pròxim dissabte. El de les Santes no va ser un dels millors tres. Va ser tancat i es va complicar pels pisos superiors a la descarregada.

 

A la segona ronda, van encara la segona torre de 9 amb folre i manilles de la temporada. A diferència del Pla de la Seu, l’estructura va ser molt ràpida amb un folre i unes manilles que es van mantenir molt sòlides. Van tancar l’actuació de Mataró amb un 4de9 amb folre un pèl bellugadís i un pilar de 7 amb folre marca de la casa.

Els Minyons surten prou reforçats

Els Minyons de Terrassa enguany una agrupació en fase de renovació, van culminar a Mataró un cap de setmana exigent, que va arrencar dissabte a Sant Cugat del Vallès amb l’estrena del 3de8 amb l’agulla que van aconseguir carregar.

 

A la plaça de Santa Anna, els egarencs van sortir de 9de8. El castell no va perillar, però va veure com la part del 3 central se’ls anava obrint massa aviat. Això els va obligar a treballar fins a la sortida del pis de quints per evitar perdre una construcció on, les tres aletes, no van acabar de ser sincronitzades.

 

A la segona ronda, van encara una torre de 9 amb folre i manilles molt rejovenida. A diferència de la festa major de Terrassa, no va pujar malament, però amb la carregada el castell ja patia per baix.  Quan ja s’havien arriat per avall l’aixecador i l’enxaneta i els dosos es disposaven a sortir, el castell va dir prou, i una sotragada quarts i manilles va fer saltar els quints.

 

Van rubricar les Santes amb un 3de9 amb folre que no se’ls va acabar d’aturar, i que va veure com els terços havien de treballar una mica a la baixada. El dia abans, a Sant Cugat del Vallès, els Minyons ja van descarregar el 3de9 amb folre i van carregar el 3de8 amb l’agulla, el primer de l’any. També van completar la torre de 8 folrada.