Les colles vallenques busquen una Firagost històrica

La Vella hi vol portar quatre castells de gamma extra i la Joves té l’objectiu d’estrenar les manilles
Les millors imatges de la diada castellera de Firagost a Valls | Josep

Arriba el primer compromís casteller del mes d’agost, la Firagost vallenca. Aquest dimecres, a partir d’un quart de nou del vespre, a la plaça del Blat, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls prometen oferir un gran espectacle casteller de primer nivell.

La Vella amb tot

Després de descarregar diumenge el primer 2de8 sense folre de la seva història, la Colla Vella ha preparat la Firagost amb més d’un castell de gamma extra. Els de la camisa rosada tenen cinc castells i n’han d’escollir tres per aquesta cita. Han treballat el 3de10 amb folre i manilles, el 5de9 amb folre, el 4de9 amb folre i el pilar, el 2de8 net i el 4de9 net.

 

En principi, el programa més possible seria 4de9 amb folre i pilar, 3de10 amb folre i manilles i 4de9 net. En el cas que tots aquests castells sortissin, els del Portal Nou es podrien plantejar el pilar de 8 amb folre i manilles a la ronda de pilars.

La Joves aposta per les manilles

A un altre nivell que la Vella, la Colla Joves Xiquets de Valls es planteja la Firagost amb tres castells de nou pisos. El 3de9 amb folre seria el castell de sortida. Seguidament, podria arribar l’estrena del 2de9 amb folre i manilles, que ha respost amb bones expectatives a l’assaig. A la tercera ronda, podria entrar el 4de9 amb folre, que enguany encara no han portat a plaça.

 

Els de la camisa vermella també esperen recuperar la confiança amb el pilar de 6, que fa dues setmanes van renovar per dalt a la Riera de Gaià, encara que només els va quedar carregat. En canvi, el 2de8 net, que van descarregar dilluns a l’assaig, té poques opcions d’entrar al programa i es prefereix reservar de cara a les diades de mitjans d’agost.

Les dades abans de Firagost

La Colla Vella és la formació que més està en forma aquesta temporada. Els de la camisa rosada han fet el 2de8 net (1 descarregat), el 4de9 amb folre i pilar (1 descarregat), el 5de9 amb folre (2 descarregats), el 9de8 (4 descarregats), el 3de9 amb folre (9 descarregats) i el 4de9 amb folre (5 descarregats + 1 intent desmuntat) com a fites més destacades.

 

Pel que fa a la Colla Joves ha estat més irregular, tot i fer un bon mes de juliol. Els de la camisa vermella han fet el 2de8 net (1 carregat), el 3de9 amb folre (4 descarregats + 3 intents desmuntats), el 3de8 amb el pilar (1 descarregat + 2 carregats), el 5de8 (5 descarregats), el pilar de 7 amb folre (1 descarregat + 2 carregats) i el 2de8 amb folre (8 descarregats + 1 carregat) com a construccions més importants.