Santa Úrsula 2018, a les portes de la glòria

La cita vallenca veu intents frustrats de 3d9sf i 2d9sm | Joves i Vella completen el 4d9sf i els vermells coronen el 2d8sf

Santa Úrsula 2018 ha deixat autèntics castellassos, però serà recordada pels assalts, tots ells frustrats, al 3 de 9 sense folre i també al 2 de 9 sense manilles. La darrera diada castellera de l'any a Valls ens recorda dues lliçons: que tots dos castells són una monstruositat només plantejables amb molt de treball i només assolibles amb aquell toc de màgia que avui ha estat l'ingredient que ha mancat a la plaça del Blat. Perquè la feina, de la Vella i de la Joves, hi era.

El quatre de nou sense folre, protagonista a la primera ronda

La Colla Joves Xiquets de Valls ha estat l'encarregada d'obrir plaça aquest diumenge. Els de la camisa vermella han apostat de sortida pel 4 de 9 sense folre, que tot just havien descarregat feia set dies al Vendrell  després de cinc anys sense aconseguir-ho. El castell ha pujat amb ritme, però ha començat a treballar abans de coronar-se, especialment als pisos superiors. Amb l'aleta, la construcció ha arribat al màxim nivell d'exigència i la Joves ha tirat d'èpica per acabar-lo descarregant.

GALERIA DE FOTOS: Les imatges de la Diada de Santa Úrsula 2018

Cop d'efecte per endegar Santa Úrsula de la millor manera per part dels de la camisa vermella. Torn per a  la Colla Vella, que ha apostat pel mateix 4 de 9 sense folre, que ja havien descarregat en diverses ocasions enguany. El castell ha pujat ràpid i l'han coronat amb decisió, però ha exigit una altíssima dosi de treball a la descarregada. Amb tot, els d'Albert Martínez han tornat a endur-se el castell total. Santa Úrsula havia començat espectacular.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha descarregat el 4 de 9 sense folre.
La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha descarregat el 4 de 9 sense folre. | Laia Solanellas.

La segona ronda de Santa Úrsula 2018 va de dos

Així les coses, la Colla Joves Xiquets de Valls ha optat pel 2 de 8 sense folre, que han descarregat diverses ocasions enguany però que, des de les darreres setmanes, no aconseguien tornar a completar. El castell ha patit la primera rebrincada important quan es col·locava l'acotxador i, just després de l'aleta, ha acabat saltant. El dos de vuit sense folre carregat de la Colla Joves Xiquets de Valls posava tota l'atenció a l'altra banda de la plaça.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha coronat el 2 de 8 sense folre.
La Colla Joves Xiquets de Valls ha coronat el 2 de 8 sense folre. | Laia Solanellas.

La Colla Vella es disposava a intentar el 2 de 9 sense manilles, un castell que només han aconseguit carregar, i en comptadíssimes ocasions, els Castellers de Vilafranca. És el sostre del món casteller, la construcció més difícil mai assolida —i, de fet, mai descarregada. L'han atacat a la primera de canvi i l'ascens ha estat decidit tot i les rebrincades que baixaven i que el nombrós folre mirava de parar. Amb l'acotxador arribant a la seva posició, però, el castellàs ha fet llenya.

L'intent de 2 de 9 sense manilles de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
L'intent de 2 de 9 sense manilles de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. | Laia Solanellas.

L'intent els ha obligat a replantejar els seus objectius i  la Colla Vella ha apostat llavors pel 3 de 10 amb folre i manilles, que ja van carregar quinze dies enrere al Concurs de Castells —i també a la Firagost. La pujada del colós ha estat complicada i abans que arribessin els més menuts, els rosats han optat per desmuntar-la deixant, doncs, la seva segona ronda en blanc.

Un dels intents de 3 de 9 sense folre de la Colla Joves Xiquets de Valls.
Un dels intents de 3 de 9 sense folre de la Colla Joves Xiquets de Valls. | Laia Solanellas.

La tercera ronda de Santa Úrsula 2018, a les portes del tres de nou sense folre

El tres de nou sense folre, que no s'ha assolit mai en tota la història dels castells, s'ha endut el clar protagonisme de la diada i de la tercera ronda. En el torn de la Joves, els de la camisa vermella l'han tirat amunt al tercer peu. Amb sisens col·locats i lluny, doncs, de l'aleta, han optat per desmuntar-lo, salvant la construcció d'una caiguda que, amb les rebrincades que ha sofert, semblava inevitable. 

Els de la camisa vermella han retingut el seu torn d'actuació i hi han tornat, disposats a fer història, amb el 3 de 9 sense folre. En aquesta ocasió, el castell ha quedat en intent quan els dosos entraven a la seva posició i el 'monstre' quedava, de nou, lluny de carregar-se. La Joves tancava Santa Úrsula sense assolir el castell inèdit que han perseguit en els darrers mesos amb hores i hores d'assaig.

L'intent de 3 de 9 sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
L'intent de 3 de 9 sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. | Laia Solanellas.

D'assaltar el 3 de 9 sense folre tampoc no se n'ha volgut estar la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Tot i la caiguda del dos sense manilles i desmuntar el 3 de 10 emmanillat, els rosats l'han provat a la tercera ronda. L'intent ha estat ràpid i quan semblava convincent,  ha cedit en el moment en què es col·locaven els dosos. Nou intent d'una Colla Vella que ja el va provar al Concurs de 2016 sense èxit.

Els rosats han acabat la diada completant, de tràmit, el 3 de 9 amb folre. Les dues colles de Valls han acabat Santa Úrsula exhibint el pilar de sis i tancaran temporada plegades d'aquí a quinze dies, el 4 de novembre, a la tradicional diada en motiu de la Fira Agroalimentària de Vila-rodona.