El Primer Diumenge de Festes no plou a gust de ningú

El 4 de 9 amb folre i l'agulla de la Jove, el 4 de 9 sense folre de la Vella, la torre de 9 emmanillada dels Verds i el 5 de 8 carregat dels Xiquets, els millors castells de les quatre colles
El 4 de 9 sense folre que la Colla Vella ha descarregat a la primera ronda, el millor castell del dia. | Cedida

 

Es pot parlar de sensacions contraposades, de blancs i de negres, de deures fets i de matèries pendents. Tant és. El cas és que la diada del Primer Diumenge de Festes no ha deixat cap colla eufòrica, tot i que la cita també deixa motius per a l'alegria. Una cita idònia per a analistes, que admet moltes lectures —més encara a tres setmanes del Concurs de Castells— i que deixa sensacions estranyes.

 

GALERIA DE FOTOS: Les millors imatges de la diada del Primer Diumenge de Festes

 

Per començar en positiu: la Colla Vella ha fet el millor castell de la jornada, el 4 de 9 sense folre, i la Colla Jove ha descarregat el segon 4 de 9 amb folre i l'agulla de la seva història. Dues bones dosis d'èpica. Els Castellers de Vilafranca també han treballat per descarregar la novena torre emmanillada de l'any i els Xiquets han coronat el 5 de 8, que els ha condicionat la cita. Tot plegat, en una plaça de la Font plena malgrat en sol. Com en totes les grans ocasions.

 

La Jove, en el moment de coronar el 4 de 9 amb folre i l'agulla que han acabat descarregant. | Cedida

 

La caiguda del 5 de 9 amb folre marca una Jove que es refà

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha tornat a ser víctima d'una traïció per part del seu buc insígnia, el 5 de 9 amb folre. Ha estat el seu castell de sortida aquest diumenge i, com per Sant Magí, novament ha quedat en carregat. Llavors, el castell va pujar rebregat i la llenya era prevista. Avui, no. Ha pujat molt maco i s'ha torçat després de les aletes, quan una rebrincada forta se l'ha endut. La caiguda ha marcat tant les intencions de la Jove que s'ha hagut de descartar el 3 de 10 amb folre i manilles, el màxim objectiu del dia.

 

Però la Jove no ha perdut en absolut l'ambició i la resposta a la caiguda ha estat valenta: 4 de 9 amb folre i l'agulla. Només n'havien completat un, l'únic intentat fins ara, fa tres setmanes al Catllar... i avui hi han tornat. El castell ha estat treballadíssim, la pujada del quatre ha exigit gas molt d'hora i la pujada del pilar ha deixat el castell molt tocat. Però els del Cós del Bou han tirat d'èpica i han descarregat finalment la construcció contra tot pronòstic. Un 3 de 9 amb folre de tràmit ha estat el castell de la tercera ronda i, per acabar, la Jove ha completat el quart pilar emmanillat de l'any.

 

L'intent de 4 de 10 amb folre i manilles de la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha marcat la diada dels rosats. | Fabián Acidres

 

A la Vella se li resisteix el 4 de 10 amb folre i manilles

Ambiciosa i a velocitat de creuer, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha arribat a Tarragona disposada a exhibir-se i a mostrar les seves armes de cara al Concurs. Tot ha començat de forma fantàstica: han sortit de 4 de 9 sense folre, que avui no ha ensenyat la seva millor versió. Deformat des de ben aviat, la Vella l'ha treballat de valent i ha tirat d'ofici a la descarregada per completar-lo per tercera vegada enguany.

 

Ha estat el preludi de l'atac al monstre: el 4 de 10 amb folre i manilles, però, es resisteix a la Colla Vella dels Xiquets de Valls. D'entrada un intent desmuntat —per alguna dificultat d'encaix, 'a priori'. A la tercera ronda, hi han tornat, però el castell ha quedat en intent quan el pis de setens era a la seva posició. La caiguda ha estat dura i ha obligat la Vella a apostar pel 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre per tancar les rondes de castells, que han segellat amb el pilar de 7 amb folre. Toc d'antenció als rosats de cara a un Concurs i és que la gamma que manegen és tan immensa com imprevisible.

 

Els Verds han tingut en la torre de 9 amb folre i manilles el seu millor castell. | Cedida

 

Uns Verds discrets, els menys descontents del dia

El volum de camises que han dut fins a la plaça de la Font de Tarragona ha fet descartar a Toni Bach, ja d'entrada, el castell de deu. En aquesta tessitura, els Castellers de Vilafranca han pres l'estratègia del perfil baix amb la mirada posada al Concurs de Castells i no estirar més el braç que la màniga després dels canvis als quals ja s'han vist obligats al llarg d'aquesta temporada.

 

Amb tot, el 'perfil baix' vilafranquí ha passat per la torre de 9 amb folre i manilles. Tot i que treballada, l'han completat per novena ocasió enguany. Descarregada la torre de nou amb folre i manilles, els Castellers de Vilafranca han completat el 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre i han acabat renunciant al pilar de mèrit. Els de la camisa verda ja pensen en el Concurs de Castells i no pensen deixar escapar el seu novè certamen consecutiu. Avui, amb els intents frustrats de 4 de 10 amb folre i manilles de la Vella, han recordat que si bé hi ha distància, no és abismal.

 

El 5 de 8 que han carregat els Xiquets de Tarragona, el seu millor castell del dia. | Cedida

 

Els Xiquets no troben la tecla

Certament, qui pot treure menys conclusions positives de la cita d'avui són els Xiquets de Tarragona. Tothom sap que no passen per un bon moment i amb tot les intencions dels matalassers i de la seva junta gestora, que ha pres el comandament de la colla arran de la dimissió de Sergi Feijoo, eren d'afrontar els nou pisos. El 5 de 8 d'inici havia de servir per entrar a la diada sense problemes, després de bones proves a assaig... però ha cedit, quedant en carregat.

 

La caiguda els ha fet cancel·lar qualsevol opció de castell de nou. Els Xiquets de Tarragona han afrontat el 4 de 8. D'entrada n'han fet un intent desmuntat després que pugés nerviós i hi hagués una indecisió dels més menuts. Després, però, l'han descarregat, com el 3 de 8 final. Els Xiquets podrien mirar de fer el salt als nou pisos diumenge vinent per Santa Tecla.