EN DIRECTE

Petita treva del temporal Glòria, amb pluja sostinguda però menys abundant

Albert Martínez (Colla Vella): L’objectiu del 2019 és mantenir-se a dalt de tot

Parlem sobre les previsions de la temporada castellera amb Albert Martínez, el cap de colla dels de la camisa rosada
Albert Martínez serà el cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls per tercera temporada consecutiva | David Prats
 

Tarragonadigital.com entrevista Albert Martínez, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, agrupació que el curs passat es va proclamar guanyadora del Concurs de Castells després de divuit anys sense fer-ho. També va aconseguir la majoria de castells de gamma extra, llevat de les manilles, una assignatura que hauran d’afrontar durant la nova temporada.

 

Amb ell conversem, entre altres temes, sobre els primers mesos de pretemporada, els reptes del 2019, el cartell de la diada de Sant Fèlix o el que significarà per Valls l’obertura del Museu Casteller de Catalunya, prevista per aquest estiu. Al Portal Nou, un any més, somien en tornar a liderar el món casteller.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

-Com afrontes la tercera temporada al capdavant de la tècnica de la Colla Vella?

-Personalment amb la mateixa il·lusió que la primera. Tenim moltes ganes. Estem convençuts de la feina que hem fet fins ara i també de la que haurem de fer. Hem de ser capaços de mantenir el bon nivell d’assaig que ens ha distingit durant tot aquest temps.

 

-Com valores els primers mesos de pretemporada?

-Els passos són molt semblants a l’any passat. Les ganes i l’impuls de la colla hi són, però en aquests moments hi ha encara una mica de pols a la camisa i s’hauria de començar a netejar-la. La il·lusió hi és perquè després d’haver descarregat el 5de8 a Riudoms molta gent em va demanar afrontar el 4de8 amb el pilar a la tercera ronda i vaig haver de posar el fre. La línia de treball és una mica més lenta que el 2018 perquè hi havia Concurs de Castells.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar diumenge el 5de8 a Riudoms | David Prats

 

-Després de la victòria al Concurs de Castells de l’any passat, el plantejament d’aquesta temporada serà similar?

-Potser serà una mica diferent. L’any passat vam voler més enllà abans del Concurs per demostrar que podíem assolir els grans reptes. Enguany, segurament no caldrà afrontar grans construccions tan aviat. Seguirem la mateixa tònica, encara que en algunes actuacions abaixarem una mica el fre.

 

-Quins són els objectius de la Colla Vella d’aquesta temporada?

-L’objectiu del 2019 és mantenir-se a dalt de tot. Hem arribat el més amunt possible i consolidar-se és molt difícil. Si som capaços de repetir el que vam fer l’any passat encara podríem somiar acabar la temporada amb algun altre repte encara més superior. L'any 2018 ens van quedar deures pendents que esperem seguir treballant enguany, com per exemple, el 3de9 amb folre i el pilar, el 2de9 sense manilles o el 3de9 net.

 

-Les manilles són l’assignatura d’enguany?

-Sí. És l’aposta que ens hem de marcar. Un dels objectius del 2019 passa, com a mínim, d’assajar amb més freqüència els castells amb folre i manilles. Estic convençut que d’aquí a un any hauríem de disposar d’aquesta gamma de castells. És el moment de començar-les a treballar i sinó les podem treure enguany ja haurem fet la feina de futur. Només et puc dir que les començarem a tocar aviat.

 

-Sant Joan serà la primera gran actuació de la temporada. Com t’hi voldries presentar?

-Tal com va succeir l’any passat, espero arribar-hi amb volum. Hem d’aconseguir tenir tots els castellers al màxim i assajar folres de manera intensa. L’objectiu seria presentar-se a la plaça del Blat amb castells superiors al 3de9 amb folre. El 5de9 amb folre i el 4de9 amb folre i pilar serien les cartes que podríem jugar si aconseguim fer uns bons assajos. La dinàmica de les pròximes setmanes determinarà quines construccions tindrem a l’abast per aquella data.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar el 3de9f i el 4de9f a la diada de Sant Joan de l'any passat | Colla Vella dels Xiquets de Valls

 

-Quines són les sortides que la Colla Vella considera prioritàries?

-Cadascuna de les diades, en menor o major mesura, són importants. Disposem de moltes estructures i molts castellers per anar al màxim a totes les actuacions. El concepte “màxims” no vol dir que anem a fer castells límit. Per exemple, a Riudoms, diumenge passat, no hi havia cap mena de clàusula, però vam enlairar castells de la gamma alta de vuit pel compromís amb la població.

 

-Un any més participareu en la diada de Sant Fèlix. Enguany hi haurà la Jove de Tarragona. Creus que ha estat una bona decisió convidar-los a la cita més mediàtica de l’any?

-És una decisió que correspon als administradors de la Festa Major de Vilafranca. Estic encantat actuar al costat de la Joves, la Jove, Minyons o els Castellers de Vilafranca. A mi m’interessa que hi vagi la Colla Vella. Si algun any decideixen que hi vagin cinc o tres colles em serà indiferent. Tothom té els mèrits d’anar-hi perquè fer castells és molt difícil.

La Colla Vella tornarà a participar a la diada de Sant Fèlix | Colla Vella dels Xiquets de Valls

 

-A l’estiu està previst que s’inauguri el Museu Casteller de Catalunya a Valls. Què n’espera la Colla Vella d’aquest projecte que fa tants anys que s’arrossega?

-La Colla Vella i totes les colles esperen que sigui representatiu a tot el que estem fent. Pot ser un equipament cultural que doni molt joc al món casteller i que ajudarà que no hi hagi estancament.

 

La Colla Vella es va proclamar guanyadora del Concurs de Castells 2018. | Toni Gonzàlez