Gorka Bertran (Jove de Tarragona): «Tinc ganes de fer grans castells a Sant Fèlix»

Parlem de les previsions de temporada amb Gorka Bertran, el cap de colla de la formació lila
Gorka Bertran és el nou cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona | David Prats
 

Tarragonadigital.com entrevista Gorka Bertran, nou cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que substitueix a Aleix Bordas després de tres anys en el càrrec. L’any passat, la formació lila va tornar a completar més d’un castell de gamma extra. El 9de8, el 5de9 amb folre, el 2de9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles es van aconseguir descarregar. També va estrenar el 4de9 amb folre i l’agulla. En canvi, el 3de10 amb folre i manilles el va deixar carregat i el net no se’l van poder plantejar.

 

Amb ell conversem, entre altres temes, sobre els canvis en les alineacions que ha fet la seva tècnica durant aquesta pretemporada, els reptes del 2019 i el retorn de la seva colla a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès. Al carrer Cós del Bou esperen consolidar la feina dels últims anys i seguir pensant en noves fites.

 

-Enguany t’estrenes com a cap de colla de la Jove de Tarragona. Com afrontes aquesta nova responsabilitat?

-Estic molt il·lusionat. És un repte majúscul. Una colla com la Jove de Tarragona, una de les grans de Catalunya, que et digui que pot estar al capdavant juntament amb tot l’equip tècnic que hem muntat és un orgull.

 

-Et va costar dir que sí al projecte?

-El projecte el vaig engegar jo amb uns quants. No vaig dir jo que sí. Quan certes peces importants em van dir que volien entrar a la tècnica, vaig veure que teníem el gruix per muntar una candidatura i ens vam presentar a l’assemblea.

 

-Anteriorment ja havies estat cap de pinyes. Quina diferència hi veus entre els dos càrrecs?

-Ocupar el càrrec de cap de colla implica que la responsabilitat màxima de les decisions recaurà sobre mi. Sí que tot ho parlem en tècnica, però quan els castells no surtin la culpa serà meva. Estar al capdavant de la colla significa controlar totes les àrees tècniques des de les pinyes fins a les qüestions relacionades amb la canalla.

 

-Els primers mesos de temporada han estat de molt rodatge. Has hagut d’introduir molts canvis en les diferents estructures?

-Ha estat una decisió que hem pres com a tècnica. Nosaltres volem tenir relleus d’algunes estructures grans per estar preparats per qualsevol eventualitat. La colla ha de poder anar sempre al màxim sense abaixar molt el pistó. Per això, hem aprofitat aquests primers mesos per provar més gent. Per exemple, el tres és el mateix que l’any passat, però en canvi el quatre sí que l’hem modificat.

La Jove de Tarragona ha fet canvis en alguna de les seves estructures | David Prats

 

-Quin és el plantejament de la colla per aquest 2019?

-El mateix que té qualsevol cap de colla que és intentar fer-ho el millor possible. La Jove de Tarragona ha de lluitar per intentar porat els millors castells possibles a les millors places del país. Ha de ser una temporada en què hem de gaudir molt.

 

-Treballareu tota la gamma de castells?

-La gamma és molt llarga. En primer lloc, intentarem tenir els castells bàsics de nou. Tornarem a treballar tots els gamma extra que la colla ha portat en les últimes temporades. Finalment, procurarem dedicar moltes hores a fer proves de castells de deu i nets.

L'any 2018, la Jove de Tarragona va carregar el 3de10fm en dues ocasions | Toni Gonzàlez

 

-Sant Joan serà la primera gran actuació de la temporada. Com t’hi voldries presentar?

-L’objectiu de Sant Joan és arribar ben preparat i amb el màxim que tinguem en aquell moment. A hores d'ara, no et puc dir que el farem. El rumb de la temporada ens anirà dient quins passos anem fent en cadascuna de les actuacions.

 

-Quines són les sortides que la Colla Jove considera prioritàries enguany?

-L’assaig ens marcarà el que podem fer. Tenim un calendari molt bo. En els darrers anys, hem estat capaços de construir un circuit d’actuacions que a moltes colles ja els hi agradaria tenir. La Jove vol anar a totes les places a donar el millor de si mateixa.

 

-El 30 d’agost sereu a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès. Us va costar dir que sí als administradors?

-No. La colla ho ha deixat clar sempre. Volem ser a totes les grans places. Nosaltres vam marcar a l’organització que si volien que la Jove hi participés la manera de contractar havia de ser una. Els administradors de l’any passat ho van traslladar molt bé als d’enguany. Estem molt satisfets com s’ha portat el tema. Anirem a Sant Fèlix a donar el màxim que tinguem.

L'última participació de la Jove de Tarragona a la diada de Sant Fèlix va ser l'any 2014 | Sara Rius

 

-Ja penses en els castells que portaràs a Vilafranca?

-Tinc ganes de fer grans castells a Sant Fèlix. L’agost serà un mes boig. Abans, també tindrem cites de compromís a Sant Magí, el Catllar i l’Arboç. Hem d’estar en les màximes condicions en totes les diades.

 

-A l’estiu està previst que s’inauguri el Museu Casteller de Catalunya a Valls. Què n’espera la Colla Jove d’aquest projecte que fa tants anys que s’arrossega?

-Estem molt feliços que per fi es pugui obrir aquest equipament. Tot el que sigui fer difusió del fet casteller és positiu per a totes les colles.

La Jove de Tarragona va ser tercera classificada al Concurs de Castells de l'any passat | Toni Gonzàlez