Les imatges de la Diada del Mercadal a Reus

Expectatives altes de les cinc colles participants al Mercadal

La Colla Vella i els Castellers de Vilafranca tenen en cartera més d’un castell de gamma extra

Com cada any senar, la plaça del Mercadal de Reus es prepara per acollir una de les millors actuacions de la temporada. Dissabte, a partir de les cinc de la tarda, els Xiquets de Reus, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i la Colla Jove Xiquets de Tarragona preveuen donar-ho tot en una actuació que amb els anys s’ha fet un lloc dins de les grans diades del calendari casteller.

 

La catorzena edició de la diada del Mercadal constarà de cinc rondes i una final per enlairar els pilars de mèrit. El passat dijous 26 de setembre, el saló de plens de l’Ajuntament de Reus, va acollir el sorteig d’ordre d’actuació.

 

La sort va decidir que els Xiquets de Reus siguin els encarregats d’obrir plaça. En segon lloc actuaran els Castellers de Vilafranca, seguits de la Colla Vella; els Capgrossos de Mataró i la Jove de Tarragona. Abans dels castells, hi haurà pilars de salutació i la interpretació de l’himne dels Segadors.

 

La Vella treballa el 3de10

Quan només resta l’assaig de divendres, la Colla Vella dels Xiquets de Valls farà tots els esforços fins a última hora per portar el 3de10 amb folre i manilles a la capital del Baix Camp. Fa dos anys, els del Portal Nou van fer Reus plaça de 10 amb el 4de10 amb folre i manilles que hi van aconseguir completar.

 

En cas que no arribi el castell de 10, els de la camisa rosada disposen d’un repertori ambiciós amb el 2de8 sense folre, el 4de9 sense folre i el 5de9 amb folre, tres construccions que ja han assolit aquest 2019. A la ronda de pilars, optarien pel pilar de 6 o de 7 pisos.

 

Castell inèdit dels Verds

Els Castellers de Vilafranca també han anunciat grans construccions de cara a la diada del Mercadal. Els penedesencs volen tornar a descarregar la torre de 9 amb folre i manilles i recuperar la confiança amb el 3de9 amb folre i l’agulla, castell que els va quedar en intent per Santa Tecla. A la ronda de pilars, també es decantarien pel pilar de 8 amb folre i manilles.

 

En els últims dies, els verds també han assajat un castell inèdit. Es tracta del 10de8, estructura que mai ningú ha completat, encara que els vilafranquins sí que han fet amb un pis menys. La tècnica de la colla esperarà l’assaig d’aquesta nit per veure si aquest castell es factible per la diada reusenca.

 

La Jove vol aixecar el cap

Després d’una Santa Tecla amarga, la Colla Jove Xiquets de Tarragona encara a Reus la primera de les tres últimes sortides del 2019. En primer lloc, els liles es marquen l’objectiu de recuperar la confiança amb el 3de9 amb folre, castell que els va quedar a mitges el passat 23 de setembre.

 

La convocatòria d’assaig d’aquest divendres acabarà de determinar la resta del repertori dels tarragonins de cara la diada del Mercadal. En cas que entri alguna construcció de gamma extra, es decantarien pel 9de8 o el pilar de 8 emmanillat.

 

Mataró apunta a la tripleta

A diferència de fa dues temporades, els Capgrossos de Mataró no portaran cap castell superior al 3de9 amb folre a Reus. Els de la camisa blau marí es troben en una temporada de transició marcada per les baixes, fet que els ha obligat a recompondre les alineacions.

 

Els maresmencs apostaran per tornar a ajuntar el 5de8 i el 3de9 amb folre al Mercadal. També estan treballant el 4de9 amb folre, castell, que depenent de l’evolució que tingui aquesta nit, també podria entrar en el programa. Si tot va bé, a la ronda de pilars, enlairarien el pilar de 7 folrat, estructura que van carregar a la diada de les Santes del passat mes de juliol.

 

Reus prepara el 4de9 folrat

La colla amfitriona, els Xiquets de Reus, miraran d’assolir la millor actuació de la seva història. Els de la camisa avellana estan fent una bona temporada i arriben al Mercadal amb el 3de9 amb folre, el 2de8 amb folre i el 5de8 descarregats.

 

De cara a dissabte, la formació reusenca, a banda de repetir els seus màxims castells assolits enguany, pensa en el 4de9 amb folre, castell que encara no han pogut descarregar mai en la seva història. La resposta de l’assaig d’aquesta serà clau per veure si la colla pot arribar amb aquesta construcció.


Comentaris