Les principals novetats de la normativa del Concurs 2018

La valoració de només un castell carregat, amb l’objectiu de millorar la seguretat, i el pes dels castells nets són els canvis més destacats que presenta la competició
El jurat del Concurs de Castells s'encarrega de vetllar que les colles respectin la normativa | Concurs de Castells

El Concurs de Castells es renova cada edició, a causa dels passos de gegant que fa el món casteller cada temporada. El certamen de 2018 no és, doncs, una excepció. Les normes bàsiques, el protocol de plaça i la taula de puntuacions són la tríada normativa del Concurs. Les novetats , que no han estat exemptes de polèmica, van ser estrenades a la jornada de Torredembarra del passat 30 de setembre amb molta satisfacció pels membres del jurat

Quins canvis presenten enguany, respecte a la passada edició?

1.S’incopora una penalització als enfonsaments, normativa especialment pensada pels castells amb folre i manilles.

 

2. S’elimina la penalització pels peus desmuntats, ja que s’ha considerat que anava en contra de la seguretat dels castellers,

 

3. Des d’un punt de vista organitzatiu, a la jornada de diumenge del Concurs i a partir de la segona ronda, la ronda conjunta no tindrà lloc al començament sinó a la meitat. Aquest canvi respon a una voluntat d’evitar dificultats logístiques que l’organització havia detectat en les últimes edicions.

 

4- S’incorporen tres estructures inèdites a la taula de puntuacions com són el 9de9 amb folre, el 2de10 amb folre, manilles i puntals i el 4de10 sense manilles.

 

5- S’inverteix l’ordre del subgrup 1 del grup 7 de la taula de puntuacions atorgant així més puntuació als castells sense folre que a les estructures de deu pisos.

 

6- Només es permetrà a les colles tenir un castell carregat, fent així necessaris descarregar com a mínim dos castells per completar una actuació de tres castells. La modificació s’ha aplicat també a les actuacions clau per entrar a les jornades de l’esdeveniment, amb l’objectiu de millorar la seguretat.

 

7- Es manté el sistema de rondes encavalcades aplicat en l’edició del 2016.

 

El funcionament de les sessions de dissabte i diumenge

Amb la normativa sobre la taula, cal recordar que les jornades del Concurs de la TAP començaran dissabte a dos quarts de cinc de la tarda i diumenge a les 10 del matí.

 

Pel que fa a la jornada de dissabte, les colles es divideixen en dos cicles. Abans de la primera actuació en solitari de cada cicle, actuen les colles que vulguin intentar una construcció inferior al 3de8.

 

Diumenge, les colles actuaran conjuntament, en un sol torn, quan provin un castell inferior al 4de9 amb folre. Si proven un castell igual o superior a aquesta estructura tindran el dret de fer-ho en solitari.