L'històric de xifres de gamma extra a la Diada del Mercadal

L’actuació reusenca ha vist un total de 28 castells superiors al 3de9 amb folre
La Colla Vella va descarregar el 4de10 amb folre i manilles a la diada del Mercadal de l'any 2017 | Josep Martí
 

La 14a diada bianual del Mercadal de Reus que se celebrarà dissabte, a partir de les cinc de la tarda, pot ser l’escenari d’un altre recital de castells de gamma extra. Al llarg de la seva història, aquesta jornada ha estat testimoni de 28 aletes de gamma extra.

Reus, plaça de gamma extra des del 1999

L’any 1999, el Mercadal estrena la gamma extra. Els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca es van aconseguir anotar el 2de9 amb folre i manilles, estructura que mai s’havia vist a la ciutat en l’època moderna.

Dos anys després, els Minyons de Terrassa van descarregar el 4de9 sense folre al Mercadal. La Colla Vella dels Xiquets de Valls s’apuntava el primer 9de8 de la història. Finalment, els Castellers de Vilafranca completaven la torre de 9 amb folre i manilles.

El 2003, la Vella tornava a portar el 9de8 a la diada reusenca. A partir d’aquesta temporada, el Mercadal s’haurà d’esperar fins al 2011 per tornar a veure construccions prèmium. De fet, el 2009, la cita guanya qualitat i més públic pel trasllat de diumenge al matí a dissabte a la tarda.

A partir del 2011, el Mercadal ha mantingut ininterrompudament els castells superiors al 3de9 amb folre. En la desena edició, els Castellers de Vilafranca hi van aconseguir coronar el 4de9 sense folre. Dos anys després, els verds hi van portar el 9de8, el 3de9 amb folre i l’agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles. Per la seva banda, la Colla Vella es va anotar el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles.

A l’edició del 2015, s’hi van veure tres agrupacions assolint estructures de gamma extra. Els Castellers de Vilafranca hi van descarregar el 3de9 amb folre i l’agulla, la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles. La Colla Vella aconseguia portar el 2de9 amb folre i manilles i el 4de9 amb folre i pilar. Finalment, els Minyons de Terrassa s’anotaven el 9de8.

El Mercadal 2017, l’actuació perfecta

Fa dos anys, l’actuació de la capital del Baix Camp veure el millor resultat de la seva història. La Colla Vella dels Xiquets de Valls aconseguia descarregar el 4de10 amb folre i manilles i donar la condició de plaça de 10 a la ciutat. Els de la camisa rosada també van fer l’aleta al 5de9 amb folre i el 9de8.

Els Castellers de Vilafranca hi van portar el 3de9 amb folre i l’agulla, la torre de 9 amb folre i manilles, la torre de 8 neta, la primera que es veia a Reus, i el pilar de 8 amb folre i manilles. Els Capgrossos de Mataró, que retornaven per segona vegada en aquesta diada, es van anotar la torre de 9 amb folre i manilles i el 5de9 amb folre. Finalment, la Jove de Tarragona s’apuntava el 5de9 folrat.

"Els Xiquets d’Alcover aturen definitivament la seva activitat" "Altres actuacions castelleres del darrer cap de setmana de setembre"