El Govern aprova el Decret de la rebaixa del 30% de les taxes universitàries del curs 2020-2021

Era una reivindicació de la comunitat educativa
La rebaixa s'aplicarà a partir del pròxim curs 2020-2021 | ACN

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimecres el Decret de preus universitaris per al curs 2020-2021, que fixa una reducció del 30% en la matrícula dels estudis de grau i màster per a tots els estudiants de les universitats públiques catalanes. El text també incorpora descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides, situats en els anomenats trams 1 i 2, que podran demanar una beca Equitat. Aquestes beques són per als estudiants amb rendes més baixes i que no gaudeixin de matrícula gratuïta perquè no es beneficien de la beca general de l’Estat.

Una reivindicació d’estudiants i famílies

Cal recordar que la rebaixa de les taxes universitàries era una reivindicació dels estudiants i les seves famílies, juntament amb els rectors de les universitats catalanes. De fet, es va arribar a convocar un acte l’octubre del 2019 on s’alertava de la «caiguda del sistema» sinó s’incrementava el finançament de l’ensenyament superior. Proposaven una millora del manteniment dels edificis, la contractació de més professors o l’aposta per la investigació, entre altres coses, a banda de la rebaixa de les taxes.

No obstant això, la rebaixa és el primer pas per acostar-se als preus anteriors de la pujada general que s’ha arribat a fer i que va significar una diferència d’un 67%. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha indicat que la Generalitat es farà càrrec del 85% del cost de les taxes del grau universitari, un percentatge que arribarà al 95% en el cas dels alumnes amb les rendes més baixes.

D’aquesta manera, un curs universitari de 60 crèdits valdrà entre 1.060 i 1.660 euros a l’any i en el cas d’aquells que tinguin una beca, el cost suposarà un import entre 212,4 i 498 euros. Segons el Govern, el decret de preus s’emmarca dins de les accions del Pacte Nacional pel Coneixement-Estratègia 2024 que té com a un dels eixos principals «la gestió, retenció i atracció del talent». «Aquest ha de ser un dels instruments fonamentals en l’elaboració de les estratègies per fer front a la nova situació generada per la pandèmia de la Covid-19», assenyala l’executiu català.