L'Agència Catalana de l'Aigua convoca la Taula del Siurana per al 5 de desembre

La primera reunió la presidirà el conseller de Territori, Damià Calvet
El pantà de Siurana el passat mes de maig | Clàudia Bonet

 

La Taula del Siurana-Riudecanyes ja té data per constituir-se, el 5 de desembre. Segons ha pogut saber TarragonaDigital i han confirmat fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA ja ha enviat la convocatòria a les entitats i institucions que vol que hi participin. Aquesta primera trobada la presidirà el conseller de Territori, Damià Calvet; segons algunes fonts, vol ser una mostra simbòlica de la importància que se li dóna des de la Generalitat de Catalunya.

L'Ajuntament de Reus defensarà els drets històrics

Des de l'Ajuntament de Reus, segons explica el regidor de Medi Ambient i Ocupació, Daniel Rubio, s'anirà «a escoltar quina és la proposta que ens fiquen damunt de la taula». El també conseller delegat d'Aigües de Reus confia «que es faci una lectura de territori amb una base històrica» que tingui en compte que «la inversió dels pantans no va ploure del cel, és una infraestructura que ve finançada amb recursos del Baix Camp, però amb una part importantíssima de l'Ajuntament de Reus».

Recorda, de fet, que l'aigua del pantà de Riudecanyes suposa el 25 % del subministrament d'aigua de boca de la ciutat de Reus i, per tant, «si a Reus li manca aquest 25 % d'aigua hi ha un impacte econòmic que algú ens haurà de dir com queda», apunta. Daniel Rubio també posa sobre la taula que en època de sequera, com aquest estiu mateix, els Ajuntaments com Reus, amb dret d'abastament, van donar preferència de consum als pagesos per tal de preservar les collites i les plantacions; «no se'ns pot titllar ni d'espoliadors ni d'egoistes».

Imatge d'un acte reivindicatiu convocat per Gepec | Jordi Olària

 

Pagesos i ecologistes volen que serveixi per trobar solucions

Andreu Escolà, president de Gepec, considera que cal que la taula serveixi per facilitar «les dades reals de l'aigua que entra i que surt de Riudecanyes i el destí on l'ACA creu que va aquesta aigua». «És un pas important», afegeix, i recorda que fa molt de temps que el sector ecologista reclamava una eina com aquesta. L'havia reclamat, també, la CUP, tot i que no prendrà part de la Taula com a formació perquè no té responsabilitats de gestió a cap de les institucions convidades.

Pel que fa a Unió de Pagesos, el seu coordinador al Baix Camp, Josep Zacaries Ferré, considera que la taula «és necessària» per solucionar la situació actual. «Els pagesos del Camp de Tarragona no tenim altra alternativa que regar amb aigua del pantà, no hi podem renunciar», recorda. Apunta, també, que el sindicat agrari aposta perquè els productors del Priorat que ho necessitin puguin regar a través de l'aigua d'aquest sistema hídric.

El pantà de Siurana el passat mes de maig | Cedida

 

Els membres confirmats a la Taula Siurana-Riudecanyes

Des de l'ACA no es confirma a qui s'han enviat la convocatòria, però aquest mitjà ha pogut confirmar que l'haurien rebut, almenys, l'Ajuntament de Reus, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Unió de Pagesos, Gepec,, el Consell Comarcal del Priorat i el Topograpo. Aquest darrer ens és la mancomunitat formada pels Ajuntaments dels pobles del Priorat que beuen de Siurana, que són Torroja, Porrera, Gratallops i Poboleda.

Alguns dels participants apunten que també hi prendran part, o tindran dret a fer-ho, els Ajuntaments que tenen dret d'abastament a través del pantà de Riudecanyes, i que són Vila-seca, Riudecanyes i Riudoms a més de Reus. El Consell Comarcal del Baix Camp també podria tenir presència a la reunió, així com en tindrà, amb més d'un representant, la mateixa Agència Catalana de l'Aigua. Per tal de dotar la Taula d'un equilibri territorial i sectorial s'hauria convocat, també, la plataforma Volem lo riu Siurana viu, la Comunitat de Regants de Cornudella i la de Poboleda.

Segons alguns dels convocats, la Taula estarà formada per una vintena de persones representants dels diferents interessos que hi ha entorn del sistema hídric Siurana-Riudecanyes. El cas és que la majoria d'ens representants ho estaran per una sola persona sense possibilitat de dur-hi un segon representant. És la intenció que tenia, per exemple, Unió de Pagesos, que volia poder-hi fer sentir la veu dels productors agrícoles del Baix Camp per una banda, i del Priorat per l'altra.

Pantà de Riudecanyes | Laia Solanellas

 

Una reclamació històrica

L'Agència Catalana de l'Aigua es va comprometre, el passat mes de juliol, a constituir la Taula del Siurana-Riudecanyes. Un dels actors implicats, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, s'hi va mostrar favorable en veure-la com una possible eina per solucionar el conflicte actual entre Ajuntaments, regants i entitats ecologistes. Al rerefons de tot plegat, les irregularitats en l'ús de l'aigua del pantà de Riudecanyes que TarragonaDigital va fer públiques el passat mes de maig.

"«És més fàcil que trobin una cura a què s'acabi l'estigma», conviure amb el VIH" "Els nivells de dioxines a Tarragona van ser 10 vegades superiors als recomanables"