GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els actes més imprescindibles de la Setmana Santa a les comarques de Tarragona

Del 13 fins al 21 d'abril una multitud d'activitats litúrgiques de tot tipus se celebren al nostre territori

La Setmana Santa a les comarques de Tarragona estan plenes d'activitats litúrgiques i tradicionals de cadascun dels municipis. Durant aquests dies, en què se celebra la commemoració anual de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús de Natzaret, es fan des de representacions originals d'aquests moments fins als tradicionals passos de les confraries durant la Setmana Santa. Des d'aquest cap de setmana, amb Diumenge de Rams i fins al Dilluns de Pasqua, dia 21, les nostres localitats estaran plenes d'activitat litúrgica i religiosa.

 

Per aquest motiu, des de TarragonaDigital hem volgut recomanar aquells esdeveniments que són únics i, per algun motiu, es diferencien dels que es fan arreu. Música, armats, confraries i passos són els protagonistes d'aquesta Setmana Santa amb aniversaris d'algunes de les activitats que us proposem, així com aquelles imprescindibles que, de ben segur, ningú sabia que a prop de casa, feien aquest estil d'esdeveniments litúrgics. 

Els imprescindibles de la Setmana Santa a les comarques de Tarragona

1 La Processó del Sant Enterrament, a Tarragona

Declarada 'Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional' per la Generalitat de Catalunya, el Divendres Sant a Tarragona hi haurà la Processó del Sant Enterrament, organitzada per la Congregació de La Sang, amb l'assistència de totes les confraries, gremis, congregacions i germandats de la ciutat amb els seus respectius passos. La processó, d'unes sis hores de durada, des de les 19.30 a les 01.30 hores, surt de l'església de Natzaret i acaba a la plaça del Rei.

 

GALERIA DE FOTOS: Solemne Processó del Sant Enterrament a Tarragona

 

 

2 Via Crucis de matinada, a Tarragona

La nit del Dijous Sant al matí del Divendres Sant, Tarragona realitza dos Via Crucis. El de la Germandat del Sant Ecce-Homo comença gairebé tocada la mitjanit i finalitza a dos quarts de tres i va des de l'avinguda Maria Cristina i es dirigeix fins al Santuari del Loreto, pel camí antic del Llorito, mentre el Crist de la Germandat és portat a espatlles per tots els voluntaris que ho vulguin fer durant el recorregut. Durant la matinada, però, també hi ha el Via Crucis de la Sang, el qual comença des de l'església de Natzaret a les 6.15 hores de la matinada i, els congregants, acompanyaran el Sant Crist de la Sang, es dirigiran a la Catedral des d'on començarà el Via Crucis per la Part Alta i finalitzarà a l'església de Natzaret amb la veneració al Sant Crist de la Sang.

 

 

3 El Camí de la Creu, a Altafulla

Cada Dimecres Sant es recrea el Camí de la Creu a Altafulla, un Via Crucis vivent que es transforma en una lectura dramatitzada per la paraula d'un dels evangelis amb fons musical en directe a l'Església de Santa Maria, a les vuit del vespre. Enguany, l'actuació realitzada pels veïns i veïnes del municipi arribarà a la dinovena edició.

 

 

 

4 Les Tres Gràcies, a Reus

El Divendres Sant reusenc té una cita marcada molt important. Des de la Prioral de Sant Pere, a les 14.30 hores, sortirà la processó de Tres Gràcies, amb el retorn de la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang al seu Temple titular pel recorregut tradicional. A més, en arribar-hi, es procedirà a l'emotiu, solemne i tradicional moment de demanar les Tres Gràcies al Diví Crucificat.

 

GALERIA DE FOTOS: Setmana Santa 2018: Les imatges de Les Tres Gràcies a Reus

 

5 La Processó del Silenci, a Reus

La nit del Dijous Sant, la ciutat de Reus es prepara per a la Solemne Processó del Silenci. A les 22 hores comença la concentració i recollida d'atxes a la Parròquia de St. Francesc d'Assís, però no serà fins a les onze de la nit que comenci la Solemne Processó del Silenci, que acabarà amb una pregària a l'interior de la Parròquia de Sant Joan Baptista. Un dels actes més importants de la Setmana Santa de Reus.

 

GALERIA DE FOTOS: Setmana Santa 2018: Les imatges de la Processó del Silenci 2018 a Reus

 

6 Via Crucis al Calvari, a la Selva del Camp

El Via Crucis al Calvari de la Selva del Camp està declarat 'Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional', dins la Festa Tradicional d'Interès Nacional que està declarat el Divendres Sant de la Selva del Camp. Aquest comença a les set del matí i està format pel Sermó, la baixada en silenci i el cant de l'Stabat a la Verònica.

 

 

7 La Funció de l'Agonia o Sermó de les Set Paraules, a Riudecols

La Funció de l'Agonia o Sermó de les Set Paraules de Riudecols se celebra el Divendres Sant. L'acte litúrgic comença a les 12 del migdia a l'Església de Sant Pere, enmig de la foscor. L'acte, declarat Patrimoni Festiu de Catalunya l'any 2015, compta amb la participació dels armats i el cor parroquial de Riudecols, així com del predicador, interpretat pel rector de la parròquia. Un esdeveniment d'excel·lent qualitat i emoció, harmonitzat per la música i la interpretació dels armats.

 

REPORTATGE: La Funció de l’Agonia de Riudecols, un esdeveniment litúrgic únic i patrimoni de Catalunya

 

8 La Processó de la Hermandad de Nuestro Padre Jesús de las Penas, al Vendrell

Al Vendrell dues processons marquen els actes de Setmana Santa i, la processó de la Hermandad de Nuestro Padre Jesús de las Penas, és una de les més espectaculars que podem trobar a les comarques de Tarragona. Aquesta que es farà el Diumenge de Rams, començarà a les 16.30 hores des de la plaça Vella i, enguany, la processó arriba amb novetats destacades, especialment, pel que fa al recorregut.  

 

GALERIA DE FOTOS: Les imatges de la Processó de la Hermandad al Vendrell

 

 

9 La Passió d'Albinyana

La representació de les 'Pàgines de Passió' d'Albinyana arriben aquest 2019 a la seva edició número 30. La particular versió albinyanenca de la passió de Jesucrist es representarà el dissabte 13 d'abril a les 22.00 hores i el diumenge 14 a les 20.00 hores. La idea original d’impulsar les ‘Pàgines de Passió’ va sorgir de mossèn Jordi Figueras, que va ser rector de la parròquia de Sant Bartomeu d’Albinyana entre els anys 1987 i 2005.

 

REPORTATGE: La Passió d'Albinyana arriba als 30 anys de vida

 

 

10 El Via Crucis al Calvari, a Alcover

Alcover celebra un dels actes més tradicionals de la Setmana Santa el Divendres Sant: el tradicional Via Crucis al Calvari. La celebració litúrgica es començarà a les vuit del matí. Aquest és un dels moments més icònics de la Setmana Santa alcoverenca, la qual està plena de solemnitat i amb una multitud d'actes. 

 

 

11 La Processó del Sant Enterrament, a Valls

La Processó del Sant Enterrament de Valls se celebra el Divendres Sant. Aquest acte litúrgic és molt il·lustratiu i, actualment, és el més important i multitudinari de la Setmana Santa a la capital de l'Alt Camp. Durant prop més de dues hores de recorregut pels carrers del Barri Antic de la ciutat, els vuit misteris i la imatge del Sant Crist desfilen en el seguici són acompanyats per diverses formacions musicals, que donen un caràcter únic i místic a la processó vallenca.

 

REPORTATGE: El Sant Enterrament de Valls, l'últim reducte de l'autèntic acompanyament musical de Setmana Santa

GALERIA DE FOTOS: Processó del Sant Enterrament a Valls

 

 

12 Via Crucis vivent, a Castellvell del Camp

Castellvell del Camp encetarà la Setmana Santa el Diumenge de Rams amb la celebració del 10è aniversari del Via Crucis vivent. Aquest és l'acte més emblemàtic del municipi, ja que és una representació en viu dels diversos episodis del Via Crucis, acompanyada d'un fort component sentimental i d'emoció. L'acte començarà a les 19.30 hores des de l'Església i anirà fins a l'ermita de Santa Anna.

 

 

13 Els Quadres de la Passió, de Riudoms

Els 'Quadres de la Passió de Jesús' donaran el tret de sortida a les diverses activitats que conformen la Setmana Santa a Riudoms. 150 actors voluntaris fan possible aquesta activitat riudomenca que narra els principals episodis de la mort i resurrecció de Crist. Amb un total de set escenes, la representació es farà el dissabte 13 d'abril, a les 20 hores, en diferents carrers i espais de la vila. Es començarà per Diumenge de Rams i finalitzarà amb la representació del Sant Sepulcre.

 

 

14 Processó del Sant Enterrament, a Montblanc

L'entitat en actiu més antiga de Montblanc, la Congregació de la Puríssima Sang de Montblanc, organitza els actes de Setmana Santa. El Divendres Sant se celebra un dels esdeveniments més importants amb la processó del Sant Enterrament, la qual serà el moment central de la Setmana Santa al municipi de la Conca de Barberà, la qual comença a partir de les deu de la nit pels carrers de la vila.

 

GALERIA DE FOTOS: La processó del Sant Enterrament a Montblanc