Estudien 'l'efecte barrera' de la línia ferroviària Tarragona - Vandellòs

La via quedarà en desús un cop es posi en marxa la nova variant del corredor del mediterrani
En estudi 'l'efecte barrera' de la línia ferroviària Tarragona - Vandellòs | isma llanes

 

 

Adif Alta Velocitat ha adjudicat la redacció de l'estudi que avaluarà 'l'efecte barrera' de l'actual tram de via entre Vandellòs i Tarragona, que quedarà en desús quan es posi en marxa la nova variant ferroviària. L'empresa adjudicatària, Everis Ingeniería S.L.U., disposarà de 138.657,92 euros per enllestir-lo en els pròxims vuit mesos.

 

Aquest informe s'haurà de basar en la declaració d'impacte ambiental, que determina que l'actual via es desmantelli quan funcioni la nova; i també haurà de definir criteris per avaluar el potencial 'efecte barrera' d'aquest tram, tot establint les pertinents mesures per minimitzar-ho. L'actual línia ferroviària té uns 30 quilòmetres i travessa els termes municipals de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig del Camp, Cambrils, Vinyols i els Arcs i Salou.

 

Desmantellament immediat i integrar el traçat en l'entorn

A partir de la Declaració d'Impacte Ambiental, tant els representants del govern espanyol com els dirigents d'ADIF, es comprometien el mes de maig passat a dur a terme l'aixecament físic de les vies, catenàries i travesses, immediatament després que entrés en funcionament el nou traçat ferroviari; un desmantellament que s'haurà de complementar amb actuacions directes que garanteixin la integració total del que són les actuals vies a l'entorn.

 

D'aquesta manera, el nou informe haurà de preveure la creació de nous punts de pas i comunicació, afavorint la permeabilitat, la recuperació de la cota 0 i la integració en el paisatge. Unes actuacions que hauran de ser a consciència en aquells municipis que ara com ara encara viuen amb la barrera física que suposa tindre un traçat ferroviari que travessa el nucli urbà.

 

El corredor del Mediterrani operatiu l'any 2021

El 2021 és la data recurrent en parlar de la implantació definitiva del corredor del Mediterrani a les comarques del Camp de Tarragona. En aquest sentit, aquest divendres 14 de desembre, el Teatre de Tarragona ha acollit una taula rodona sobre el nou traçat ferroviari.

 

Els alcaldes dels municipis afectats, juntament amb el sector empresarial han debatut sobre l'estat actual de la implantació del corredor del Mediterrani, on si bé ha quedat més o menys clar que la infraestructura arribarà l'any 2021, s'ha criticat la lentitud i la manca de compromisos amb un territori que necessita urgentment la nova infraestructura.

 

Assistents a la taula rodona sobre «les oportunitats del corredor del Mediterrani» a Tarragona | TarragonaDigital.com