La Conca de Barberà té la renda bruta disponible per habitant més elevada de Tarragona

La segueix la Ribera d'Ebre i l'Alt Camp, mentre que a la cua estan el Montsià, el Baix Ebre i el Baix Penedès
La Conca, la Ribera d'Ebre i l'Alt Camp, les tres comarques tarragonines amb la renda més elevada. Imatge d'arxiu del polígon industrial de Valls | TarragonaDigital

 

Només tres comarques catalanes es troben per sobre la mitjana catalana de la renda per habitant, que és de 17.000 euros. Aquestes són el Barcelonès (19.200 euros), el Baix Llobregat (17.800 euros) i el Vallès Occidental (17.400 euros). Pel que fa a les comarques de la regió de Tarragona, totes estan situades per sota d'aquest llindar i, la primera que apareix en el llistat de les comarques amb la renda per habitant més elevada, realitzat per Idescat amb dades de 2016, són la Conca de Barberà (15.200 euros) i molt a prop la Ribera d'Ebre i l'Alt Camp (15.100 euros).

 

La Conca, la més alta; el Montsià, la més baixa

Les comarques tarragonines estan disperses per sota del llindar dels 17.000 euros en què està situada la mitjana catalana de la renda per habitant. En la posició més alta de la llista, trobem la Conca de Barberà, seguida de la Ribera d'Ebre i l'Alt Camp, però la següent que està més a prop d'aquestes tres, és la Terra Alta (15.000 euros), la darrera que està en aquesta xifra, ja que la resta, estan per sota.

 

El Tarragonès, Baix CampPriorat, tenen una renda per habitat entre els 15.000 i els 14.000 euros. D'altra banda, però, tres de les quatre comarques que tenen la renda per habitat més baixa, pertanyen a la regió de Tarragona. Aquestes són, el Baix Penedès (13.300 euros), el Baix Ebre (12.800 euros) i el Montsià (12.000 euros), la qual és la comarca amb una renda bruta disponible per habitant.

 

El Tarragonès, líder en remuneració d'assalariats

En l'estudi fet per Idescat, el Tarragonès és líder en un apartat: la remuneració d'assalariats. Aquesta era el principal recurs de les famílies a totes les comarques i, en el cas del Tarragonès té proporcions més elevades, 64,6%, juntament amb el Gironès amb un 65,3%. A l'altra banda, però, hi ha dues comarques de la regió de Tarragona, la Terra Alta, amb un 42,1%, i el Priorat amb un 49,7%.

 

Pel que fa als ingressos procedents de l'excedent brut d'explotació, la Terra Alta té el percentatge més elevat amb un 32,8%. Al contrari del Tarragonès, que el té amb un 16,2%, un dels  percentatges més baixos d'ingressos procedents de l'excedent brut d'explotació.

 

Sis municipis tarragonins amb una renda per habitant inferior al 70% 

Matadepera, amb 26.400 euros per habitant, i Sant Just Desvern, amb 25.900 euros, són els municipis amb el nivell de renda més elevat i superaven la mitjana catalana amb més del 50%. A l'altre extrem, amb una renda per habitant inferior al 70% de la mitjana catalana hi ha sis municipis de les comarques de Tarragona. Aquestes són: Salou, Sant Carles de la Ràpita, l'Ametlla de Mar, Deltebre, la Sénia i Ulldecona.